SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

J-dag og julesneen der falder, og parforhold, der sættes på prøve.

Parforhold, sættes nu på prøve nu på fredag.

Det er både tankevækkende og tragisk, at det sene efterår og sæsonen for julefrokosterne er højsæson for mig som parterapeut.

Og at de parterapier, der bestilles, har utroskab eller skrøbelig tillid som de primære temaer.

Dette har været en tendens i mange år, og da det forleden gik op for mig, at det er den 1. november, altså nu her på fredag, at ”julesneen falder”, som er bryggeriernes måde at fortælle på, at årets juleøl lanceres, tænkte jeg, nu starter det igen.

Det, som har været så trist for så mange gode mennesker, nemlig at mange går i byen, med en formålsløs målsætning om at drikke hjernen ud, og jeg har bemærket, at det jo ikke kun handler om at drikke.

Mange tager vielsesringen af, fordi de eventuelt skal med ”drengene i byen” eller lignende, og så daler hæmningerne, forsvarsmekanismerne og den almindeligt sunde fornuft.

Og så bliver der ringet til parterapeuten senest om mandagen, fordi:

  • Min mand kom hjem, stinkende beruset, og duftede af parfume, havde læbestift på skjorten, eller havde haft sin telefon slukket hele natten, og nu er han ikke til at komme i nærheden af.
  • Min kone siger, at hun bare fik et par drinks med nogle veninder, fordi de kære juleøl var udsolgt, men hun har haft en ændret adfærd, og telefonen er klistret til kroppen på hende, og jeg fornemmer, at der er noget galt.
  • Jeg har sådan en indre uro, for vi har før i vores forhold haft mistro og frygt grundet julefrokoster uden påhæng, og nu er vores kommunikation igen præget af, at vi ikke føler, at vi kan stole på hinanden, og igen råber vi til hinanden om skilsmisse og at den ene eller den anden da bare kan pakke sine ting og skride. Vi er ikke gode for hinanden eller gode ved hinanden, når der er j dag eller julefrokoster. Det er da skræmmende, at vi ikke er stærkere, så vi kan klare årets ”gå i byen” – ture hver for sig.Osv. osv.

 

Alting har en historie. Og hvert eneste år stilles der spørgsmål om, hvordan det kan være, at j dag eller julefrokoster kan fjerne menneskers moral, og hvorfor det er dage som disse, der er højepunkterne for utroskab, one night stands, flirt der går over stregen osv.

Hvert eneste forhold har en historie, som er deres egen. Og det er min oplevelse, at der er noget, som der er for lidt eller for meget af i forholdet, og som er med til at gøre det skrøbeligt, og som bliver udslaggivende for, at der kysses, danses, udveksles telefonnumre på dage som j dag eller til julefrokosterne.

Der kan være for lidt åbenhed og fortrolighed, for mange skænderier og uenigheder om børn, økonomi og prioriteringer.

Der kan være for lidt inderlighed og ømhed, for megen dårlig sex og for få stunder, hvor man stopper op og mærker efter og beslutter sig for at blive ved at være noget for hinanden.

Der kan være for mange påvirkninger fra programmer som ”singleliv”, ”gift ved første blik” eller andre reality-udsendelser, som vækker den individuelle trang og som nærer tanker om, at det da nok også vil være meget nemmere uden partneren,

Og der kan være personlig stress, mangel på lydhørhed, skuffelsen over en dårlig sommerferie, jalousi og alt muligt andet, der når det røres sammen i ”den sorte følelsesgryde”, gør at man er nem at friste, eller for sig selv retfærdiggør, at man da kan gøre , hvad man vil…. Med tanker om, at man kan styre det eller egentligt fortjener at have det lidt sjovt, for en gangs skyld.

Det er ikke meningen, at J-Dag eller julefrokoster skal være andet end en sjov aften, hvor man hygger og snakker og kan vende sig lidt væk fra det faglige.

Men da der jo som regel er kølvand efter et skib, er det for at opretholde trygheden i forholdet vigtigt, at I som par fælles beslutter jer for eventuelt at kunne tage i byen hver for sig, og stadig føle jer trygge.

For mig at se er det sjældent sundt at stille masser af krav og restriktioner op.

Snarere er det værd at indstille sig på, at I før sådanne aftener gør ekstra ud af jeres nærhed.

  • At mændene husker at rose og komplimentere deres kvinde, både for den hun er og for måden, hun ser ud på.
  • Og at kvinderne sørger for at bekræfte deres mand fysisk, så I har hinanden i sjælen og i kroppen, når I eventuelt tager af sted til ”våde” begivenheder hver for sig.

Skriv gerne til min blog, hvilke tanker og erfaringer du/I har med hensyn til j-dagen, hvor sneen falder, og med hensyn til julefrokoster.

Allerbedst vil det være, hvis I har gode erfaringer at øse af, så skriv endeligt, enten her eller over på fora.

Tro mig. Der er mange derude, der allerede nu går rundt med ondt i maven og mange spekulationer over, hvordan det mon skal gå med partneren.

Tanker,
Christel Sonne Rasmussen,
Parterapeut

Af Christel Sonne Rasmussen - 16 jan, 2016

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: