SONNERASMUSSEN.DK

Målsætning & strategier

Målsætning og strategier handler om tankegange

Målsætning

At sætte mål er et anliggende for alle mennesker.
Vi sætter dagligt mange små mål, ligesom vi også flere gange i vores tilværelse må stoppe op og overveje og derpå beslutte, hvilken målsætning, der vil være den bedste for os.

Målsætning er dermed et aktuelt emne.
Der findes talrige modeller, der beskriver målsætning. Og det at sætte mål er essentielt, fordi vi når vi har et mål for øje – og indenfor rækkevidde, bevæger os fremad og skaber mulighed for personlig succes og velvære.

Privat / personligt samt et fagligt / socialt plan.
Målsætning kan foregå på et privat/personligt plan samt et fagligt/socialt plan. Hvilket område, du ønsker at skærpe eller berige din målsætning indenfor er ikke det mest væsentlige.

Mest væsentligt er det at forstå, hvilke midler, der virker – og hvilken tankegang og handling, der er mest befordrende for, at du når de mål, du sætter dig – ligesom din evne til at justere dine mål, kan få afgørende betydning.

 

Undervisning – undervisningsmateriale.

Jeg har valgt at lægge følgende undervisningsmateriale ind,
fordi det kronologisk og præcist kommer ind på de punkter, der er vigtige med hensyn til målsætning.

Du kan derfor læse følgende dokument om målsætning
og vil allerede efter endt læsning føle dig mere klædt på med hensyn til målsætning, uanset om du ønsker at sætte mål indenfor et privat/personligt, socialt eller fagligt område.
Det sker tit i hverdagen, at dens gøremål optager os, og forståeligt nok.

Men som du ved, mener jeg, at “for et skib uden mål, er ingen vind gunstig”, og de næste spørgsmål kan være med til at du sætter nogle tanker og ideer i gang i forhold til både den nære fremtid og den, der synes lidt længere væk.

Det er dit liv, og det er din fremtid, og uanset om du vil eller ej,
bliver fremtiden hele tiden til nutid, og for at du kan give dig selv og opleve så mange af de værdier, som er vigtige for dig, er det værd at give en overvejelse.

Den model, jeg vil beskrive, kommer oprindeligt fra USA og kaldes “appreciative inquiry”,

 

Personlig målsætning – parallel målsætning.

Man kan sætte personlige målsætning på alle planer. Og kan godt arbejde med parallelle målsætninger, da grænserne jo i os ikke er så stringente, som når vi prøver at skille dem ad med vores intellekt.

De fleste mennesker har deres helt egen forståelse og fornemmelse af, hvordan kroppen påvirket sindsstemninger – og omvendt.

Vi kender alle til, at vi, når vi har fået styrketrænet, fået gode kosttilskud eller løbet/svømmet en tur, føler os langt bedre tilpas. Og især når resultaterne ruller ind, når vi står på vægten, eller kan kassere et par bukser, fordi de er blevet for store, ja så ryger selvtilliden opad og vi ser lidt lysere på os selv og på andre.

Ligeledes når vi eksempelvis er forelskede, har bestået en eksamen, har kunnet tage imod en velment ros og føler os tilpasse og glade på det psykiske plan, så går vores fysiske energi op, og vi har langt mere overskud til at tage fat på det, der kalder på os.

Strategier og målsætning afslutningsvis.

Nok er denne proces lidt omfattende (Appreciative Inquiry målsætning) og også et godt udtryk for, at målsætning ikke bare er noget, man lige gør. Men ligesom i mange andre processer her i livet, nytter det at forberede sig godt. Altså kan du i den afsluttende fase i denne målsætningsmodel svare på følgende:

 • Hvad er det første skridt, du kan tage, for at realisere din vision?
 • Hvad er dit næste skridt?

Du må meget gerne kontakte mig for at få uddybet eller forenklet visse faser i denne model for målsætning. Hvis du ønsker litteratur om emnet, kan du søge under begrebet “appreciative inquiry”. Der er sidste år udkommet 2 bøger på dansk.
Her oversættes det til “værdsættende samtaler”.
Er du pædagogisk praktiker og ønsker at kende mere til modellen, kan du læse bogen, der udkom i 2004. Den hedder “anerkendelse i børnehøjde”.

 • Jeg underviser i målsætning og motivation på afklarings- og vejledningskurser.
 • Jeg underviser personalegrupper i fremtidsmålsætning og ressourcer.
 • Jeg specialdesigner gerne materiale til en personalegruppe eller virksomhed.
 • Jeg underviser par i målsætning.

Det er svært at komme udenom målsætning, når man forholder sig seriøst til sit private og faglige liv.

Ingenting kommer af ingenting, er en god huskeregel med hensyn til målsætning. Så hvis du ønsker dig noget, så lær reglerne for målsætning og forbered dig mentalt og praktisk, så kommer alting til dig.

Målsætning – resultater – ressourcer.

Sindet har brug for mål, der er inden for rækkevidde, så det kan mobilisere de kræfter, der skal til. Og da vores sind jo samtidig altid er orienteret imod at vi lever så balancerede og veltilfredse som muligt, står det altid på spring for at hjælpe os med at igangsætte de handlinger, der er mest givende for os. Tror jeg.

Resultater kommer ikke af sig selv.

Men resultater og gode indre fornemmelser kommer ikke bare af sig selv.

Og det er en nøgle til stor visdom og selvindsigt at blive bevidste om vores tanke- og reaktionsmønstre, også når det går godt.

Jeg har talt med rigtigt mange mennesker,
der har haft let ved at beskrive, hvorfor de mener, at ting er svære og at problemer er opstået. I sådanne situationer er det forholdsvist enkelt at afdække den negative, indre bebrejdende stemme og at pege på de omstændigheder, der har fået det hele til at gå ned af bakke.

Lad mig give nogle eksempler på personlige mål:

 • Jeg vil tabe mig 5 kg.
 • Jeg vil tjene 60.000 om måneden
 • Jeg vil være røgfri.
 • Jeg vil udvise respekt og nænsomhed over for dem, som jeg holder af.
 • Jeg vil sige min mening, også i nye forsamlinger.
 • Jeg vil løbetræne 3 gange om ugen.
 • Jeg vil føle tryghed og overskud i situationer, hvor jeg skal præstere noget.

Men mange har langt sværere ved at bevidstgøre, hvad det er eller var,
der sikrede os en succes. Og de ter netop her, at jeg sætter en stor indsats ind med hensyn til personlig målsætning. For langt de fleste mennesker kan få “fat i deres eget guld”, når de er klar over, at de mange gange tidligere, nok ubevidst, har løst en lignende konflikt. Og netop ved at arbejde med personlige mål bliver det tydeligt, hvor mange ressourcer, vi indeholder.

Hvordan jeg arbejder.

 • I min behandling arbejder jeg med hypnose for at eliminere de eventuelle forhindringer eller blokeringer, der indtil videre har hindret de personlige mål i at blive realiseret.
 • Jeg arbejder med samtalen, for at højne bevidstheden om egne mønstre, indre som ydre.
 • Jeg arbejder med støttende bekræftelser og positiv selvforvaltning.
 • Jeg arbejder med at få frigivet lige præcist de ressourcer, som den enkelte har brug for, for at hjælpe til med, at skridtene bliver lettere og sikre i retningen af de personlige mål.

Og husk:
Rejsen mod de personlige mål er både proces- og resultatorienteret.

Og vigtigst af alt:
Vær fleksibel. For nogle gange skal mål justeres, fordi virkeligheden også er med som medspiller.
Dit liv er kun en kamp, så længe du gør det til en kamp. Det er ikke meningen, at du skal bekæmpe eller vinde over dele af dig. I stedet skal du genopbygge tillid til dig og højne forståelsen af det i dig, som du har haft undertrykt så længe. Dit liv er en rejse og en vandring og et eventyr. Og du skriver nye sider hver dag.

Hvornår har du sidst lagt mærke til det?

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

Indlæg om Motivation

Styrket selvværd og mere personlig udstråling.

Jeg har arbejdet med adskillige unge erhvervskvinder

Fælles for dem har været, at de har ønsket sig et styrket selvværd og en mere kraftfuld personlig udstråling. Nogle af dem har sagt jeg kan godt sælge, men når salget så er slut, ved jeg ikke, hvad jeg skal sige, jeg blive ligesom til ingenting.

Drillet og mobbet i skolen

Jeg arbejder tit med børn, der af den ene eller anden grund ikke er glade for at gå i skole fordi de bliver drillet og mobbet.Generelt vil jeg sige, at børnenes problemer befinder sig enten på et fagligt plan, et socialt plan eller et personligt plan.

Julenat i Bethlehem – Elsk muren ned

Jeg anede ikke, før jeg hørte nedenstående Youtube klip, at der eksisterer en mur rundt om Betlehem.

Og jeg blev inderligt glad, da jeg hørte Lars Lilholt synge om Betlehem og kærlighed. Og at sangens tekst nu hænger i både en dansk og engelsk udgave på muren omkring Betlehem, giver håb.

Jeg kommer tit i en særlig blid, henført og melankolsk stemning, når jeg hører Lars Lilholts melodier og tekster. En stemning, hvor grundklange i sindet, hvor længsel efter fred, længsel efter kærlighed, glæde og hjælpsomhed synger. En sang, som jeg tror, at de fleste af os har i vore hjerter, men hvor indre mure er blevet bygget op, som forsvar mod angreb og fornedrelser – og som ly for afvisninger og svigt.

En lille bøn til alle.

Nogen har måske bemærket, at jeg benytter mig af og bruger citater fra Lars Lilholts tekster og sange.
Det vil jeg igen gøre med dette indlæg. Ordene, som jeg vil citere, er: ”Der er altid en bøn, en bøn man kan bede”. Ordene er taget fra Lars Lilholts sang ”En morgen i Amsterdam”

Håb og frygt dræner.

Jeg har talt med mange mange mennesker om håb og frygt.
Der i stor fortrolighed og med kontakt til deres inderste fortæller mig om indsigter og nogle gange hemmeligheder, som kun de hver især har båret alene og sjældent og mange gange aldrig har fortalt til andre. Fordi et nært terapeutisk rum, hvor tillid er i højsædet, vækker strenge i sjælen, der gør, at man føler sig så tryg, at alt kan fortælles. Og fordi mange beslutter sig for, at når de endelig opsøger en terapeut, så handler det om at sige alt, fordi tingene skal frem, hvis forudsætningen for, at den præcise hjælp kan gives.

Motivation

Et af de områder, hvor coaching er allermest givende og berigende, er indenfor motivation.
Bl.a. på grund af, at coaching har været anvendt og videreudviklet inden for sportsverdenen, hvor motivation og det at kunne motivere sig, sætte sig op til den allerbedste præstation, har en afgørende betydning.
Det at være i kontakt med sin motivation og dermed i kontakt med evnen til at motivere sig selv er en evne, som alle mennesker har, men knap så mange er bevidste om.
Det er her, at coaching kommer ind i billedet.

Træd ud af offerrollen

”Hvis man er offer, i en offerrolle, går man rundt med et usynligt skilt i panden, hvor der står bøddel søges”(citat: Inge Devantier, 2001).
OfferrollenJeg starter nu en serie tekster om det at være i offerrollen, gøre sig til offer eller at være offer for omstændighederne.

Vi skal passes mere ind, men skille os meget mere ud

Du skal ikke sætte dit lys under en skæppe. Tag ud og tænd bål på bjergene. Sådan sagde min nu afdøde bedste veninde, kort før hun døde. Hun var den af mine venner, som jeg hyppigst talte med om, at det at knække jantelovens negative indvirkning…

Min bog om motivation

Min bog jeg har skrevet om Motivation.
R&R´s anmeldes af min bog Motivation kan du læse nedenfor.
At motivere sig selv er at få kendskab til, hvordan både små og store mål kan realiseres på en overkommelig måde.

Gitte Wickstrøm – Fokus og fleksibilitet

Der sker så mange vitaliserende og livsforlængende processer i kroppen, når du bevæger dig – og det er aldrig for sent.
Under træning producerer vi naturlige lykkehormoner. Vi udskiller syrer og affaldsstoffer igennem sved og åndedræt, og vi opbygger knogle- og muskelmasse. Vi øger forbrændingen i op til 48 timer efter vi har trænet. Appetitten reguleres og vi sover meget bedre, når det ikke kun er hovedet der er træt.
Motion og basisk livsstil er den eneste vaccine, der både forebygger, vedligeholder og helbreder selv de tungeste livsstilssygdomme.