SONNERASMUSSEN.DK

Angst

Angst er noget mange danskere der oplever, endog panikangst i helt almindelige hverdagssituationer

At være bange, at mærke angst – angsten er et menneskeligt grundvilkår

Alle mennesker kender til at være bange, at være vrede, at være glade, at være triste og/eller på anden måde at være ude af balance. Der er intet odiøst eller mærkeligt ved at føle angst. Angst kommer ikke tilfældigt, men angst skaber tit et behov hos den enkelte for at få angsten væk, så vi kan leve videre, glade og ubekymrede. En indre følelse af angst skaber nemlig hos de fleste det, der kaldes en fight or flight-reaktion. Dette betyder, at de fleste, som føler angst, oplever sig sat tilbage og ude af kontrol med situationen. Rent neurologisk sker der det, at den “primitive” del af vores hjerne og sind udløser en trang og lyst til enten at kæmpe eller flygte. Kæmpe med situationen og angsten eller flygte fra situationen og angsten. Og det at føle stor og uhåndterlig angst passer for de fleste ret dårligt med

en selvopfattelse, hvor man godt vil have styr på sig selv og på sit liv. Angst gør os bange, angst gør os bekymrede, angst får os til at kontrollere, og angst får os til at undgå. Og dermed bliver det at føle angst tit en begrænsende faktor i et menneskeliv.

Dette dokument handler derfor om angst, og det handler om behandling af angst. Det handler om angst som en budbringer, og det handler om de tiltag, som jeg sætter ind med, når et menneske føler angst og er mest optaget af at få angsten væk, eller at få redskaber til at kunne håndtere angsten, mentalt som praktisk. Det er aldrig forsent at modtage angstbehandling.

Hvorfor er angst et problem?

Når et lille barn bliver bange for en stor bils brummen eller for en gøende hund, forstår vi det godt Vi trøster barnet og siger du skal ikke være bange, jeg skal nok passe på dig. Og børn udvikler da også selv mange små og fine strategier for at kunne håndtere denne verden og dens forunderlige ting og situationer, som jo kan forskrække, når man er under 1 meter høj og ikke kognitivt kan bearbejde de oplevelser, man har. Men vi vokser jo alle sammen, og de fleste voksne danskere har oplevelser, som de kanske lidt gysende kan tænke tilbage på, fordi det var situationer, hvor vi blev bange. Nogle har måske været involveret i en trafikulykke. Nogle kan huske en dårlig eksamenssituation. Nogle kan huske, hvordan det var at gå i skole, når “de store” fra femte klasse var efter en og drillede. Andre kan huske den angst og rædsel, der opstod ved forældres skilsmisse eller ved dødsfald i nærmeste familie. Listen er lang, og mens du sidder og læser, tænker jeg, at du sikkert også kan grave erindringer frem, hvor du har været bange tidligere i din tilværelse.

Vores sind er jo stærkt, og vores sind er også sårbart. Stærkt fordi vi selv udvikler evner til at mestre angst og urovækkende situationer, og sårbart, fordi vi nogle gange bliver overvældede af noget, som i andre situationer blot ville være ! a pjece of cake”.

Angst bliver et problem, når vi begynder at bemærke, at vi reagerer uhensigtsmæssigt med angst, og når vores hjerne forsøger at fortælle os, at det her da ikke er noget at være bange for, og at vi nu må begynde at tage os lidt sammen. Og når vi så senere igen oplever, at angsten har tag i os, og vi ikke kan få den væk. De fleste vil nemlig så gerne have angsten væk.

De færreste af os har lært at rumme og håndtere vores følelser, tanker og handlinger, når vi føler angst og er bange. Og dette betyder blandt andet, at man kan udvikle angsten for angsten, og så står man virkeligt i en situation, hvor man har brug for hjælp.

Vil du læse om angst og de neurologiske processer angående grundfølelser og fight/flight-reaktioner, kan Psykologihåndbogen være et godt sted at starte.

Bange på den ene eller på anden måde

JEG BEHANDLER MANGE MENNESKER, SOM ER BANGE PÅ DEN ENE ELLER ANDEN MÅDE. OG ARBEJDER MED ANGST OG ANGSTPROBLEMATIKKER, SOM ET LED I FORSKELLIGE SYSTEMER.

Når jeg skriver, at angst forekommer i forskellige systemer mener jeg, at det jo heldigvis er sjældent, at mennesker er bange hele tiden. Hyppigere er det, at vi generer angst indenfor specifikke systemer. Nogle er bange, når de er i kontakt med bestemte emner som edderkopper, elevatorer, højder, katte, hunde og slanger, nye situationer, vand med mere. Andre er bange, når de skal præstere, når de skal ringe og op sælge via telefonen, når de får opmærksomhed og fokus, når de bliver stillet til ansvar, når de er tæt på andre mennesker m.m.

Andre igen bliver bange, når de tænker tilbage på situationer i deres fortid, eller føler angst, når de tænker på fremtidige udfordringer. Disse beskrivelser skulle gerne tydeligt eksemplificere, hvorledes angst er særdeles varierende fra menneske til menneske, og også, at det er sjældent at møde mennesker, der ikke igennem deres liv enten har eller har haft en fobi eller været bange på den ene eller anden måde.

Angst og håndtering

med Christel Sonne Rasmussen

NLP – terapi målretter sig med fokus på panikangst

Det, jeg fokuserer på, er hvornår angsten opstod, hvordan den viser sig, hvilke budskaber, panikangsten har og hvad det betyder for det personlige velvære at være bange. Hvorfor angsten er opstået, er også relevant, men det allervigtigste er at afklare, hvordan den fik lov at opstå. Panikangst kommer ikke uden grund.

MIN ERFARING SIGER MIG

At der er nær forbindelse mellem angst og så personligt at tage ansvar for egne handlinger og beslutninger. Angst kan også ses som et forsvar mod at kaste sig ind i livet, så derfor bliver behandlingen af angst og panikangst altid en individuel sag.

NÅR ET MENNESKE FØLER HYPPIG ANGST MEDFØRER DET TIT TANKER OM

At man ingen selvkontrol har, at man er svag, og føler derfor mange spekulationer og distraherende tabubelagte følelser som skyld og forvirring. Det er på en måde, som om vi i den danske kultur godt kan acceptere, at børn, især pigerne, bliver bange, men ellers er angst i folkebevidstheden tit noget, som man ikke burde føle uden synlig grund.

DE, SOM FØLER ANGST OG OGSÅ FÅR ANFALD AF PANIKANGST, VED DOG

I hvor høj grad, det påvirker en hverdag, en selvopfattelse, fordi angsten kan antage flere former og komme i umiddelbart ufarlige situationer. Det er nærmest, som om, at psyken har en voldsom allergiske reaktion over for ufarlige emner. For de fleste kan godt med deres fornuft forklare sig selv, at der ikke er grund til at være bange for at stå i en kø, eller krydse en åben plads, for at sige sin mening til en autoritet, for at køre bil, ja eksemplerne er utallige.

MEN DET ER VIGTIGT AT FORSTÅ

At med angstproblematikker skal der arbejdes på et både bevidst og ubevidst plan, da angst jo ikke er noget, vi vågner om morgenen og beslutter os for at føle, men når den er der, er den der, og det får de allerfleste mennesker til at få en fornemmelse at af ville flygte, hvor dilemmaet så opstår, når vi ikke kan flygte fra os selv og vores sind.
NLP terapi er virkningsfuldt til bearbejdning af panikangst.
NLP – værktøjskassen har mange nænsomme og virkningsfulde teknikker til behandlinger af traumer, opbyggelsen afselvværd og ressourceaktivering, ligesom hypnose og tranceøvelser også styrker en persons psykisk immunforsvar, så angst og panikangst ikke er hyppige gæster i et menneskes tilværelse

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Indlæg om Angst

Jeg elsker ikke min mand mere

Et velfungerende par, karrieremæssigt set. Med børn, der trives både i skole og fritid. Et lækkert hus. Flotte biler. Store udenlandsrejser. Udefra set som de også selv siger, er de nærmest prototypen på en familie, der fungerer og har et spændende og varieret liv. Men men men. Den romantiske kærlighed, kærestefølelserne, er ikke gensidige. Kvinden føler ingen lyst til manden. Og sådan har det været i et par år.

Når tiden ikke heler

I foråret blev jeg kontaktet af Lise fra TV Glad.

Med forespørgslen om, jeg ville deltage i en udsendelse om sorg.

Historien var, at TV Glad havde udviklet et i mine øjne helt fantastisk koncept.

Utryghed – versus tryghed

Der er mange grunde til, at vi som mennesker føler utryghed frem for en basal trykhed.
Og når det at være utryg er en for hyppig sindstilstand, er der mange måder det kommer til udtryk på.
Dette dokument handler om følelsesmæssig og mental utryghed. Og derfor ikke om økonomisk eller jobrelateret utryghed. Utryghed findes jo, ligesom tryghed, på alle planer, men som NLP- og parterapeut finder jeg det mest relevant at skrive om den utryghed, vi som mennesker oplever. I vores dage.

Coaching og eksamensangst – eksamensskræk

Især i forsommeren kontaktes jeg af mange, der beskriver, at de lider af eksamensangst.
Da jeg har arbejdet med bl.a. eksamensangst, både igennem terapi og coaching i de seneste 14 år, har jeg gjort mig mange erfaringer og refleksioner om netop dette emne.

Brontofobi – fobi angst bange for tordenvejr

Fobi for tordenvejr kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og jeg giver her et indblik i, hvordan fobien kan komme til udtryk.

Slip din eksamensangst

Alene tanken om eksamen sætter gang i den ubehagelige tilstand. Det velkendte sug i maven, hjertebanken og tankerne der kredser om, hvordan man hurtigst muligt for det overstået.
Den studerende som henvender sig, har ingen tro på, at hun kan slippe sin eksamensangst og hendes tanker kredser om, hvordan hun kan undgå ubehaget. Hun fortæller, at hun læser flittigt i timevis, tager en masse notater og på trods af det er hun ikke i stand til at skabe sig et overblik, hun har svært ved at huske det. Hun holder nødigt pauser for hun ønsker at få alle detaljer med. Hun tænker meget på, at det ikke må gå lige så dårligt som ved den forrige mundtlige eksamen. Hun er fuldstændig klar på, hvad der ikke må ske, hvad hun ikke ønsker at gøre, hvordan hun ikke ønsker at have det og hvad hun ønsker at undgå. Det normale fritidsliv med gymnastik og andre sociale aktiviteter er skrinlagt i denne periode.

Odontofobi, Tandlægeskræk, angst for tandlæger

Kvinder som mænd, og rigtigt mange midaldrende mænd, der blot ved at tænke på at gå til tandlæge, får angstreaktioner.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Om eksamensangst – præstationsangst.

Førhen har mange mennesker, når de har haft udpræget eksamensangst, som det jo kaldes populært, opsøgt en psykolog eller terapeut. Dette er naturligvis stadig en mulighed.

Drilleri, konflikt eller mobning i skolen

Finn går i folkeskolens 5. klasse i en mindre by. Han er godt begavet og han er køn. Faktisk kunne han ligne en meget køn pige. Finn har en feminin fremtræden i måden at tale på og ikke mindst i sit kropssprog. Finns far er skoleinspektør på skolen.
Finn bliver mobbet systematisk, igen og igen over lang tid. Mobningen foregår som verbale drillerier og nedladende bemærkninger, “Finn Finn pølseskind…”, udelukkelse fra fællesskabet i klassen dvs. nægtet at være med i leg eller konstant fravalgt ved drengenes fodboldspil. Af og til ventede mobberne på ham når han gik hjem fra skole og han blev truet og fik nogle gange tæv. Finn blev ligeledes mobbet med at hans far var “den dumme” skoleinspektør”.
En gang i mellem forsøgte han at gøre modstand, at være tapper, men det blev ikke rigtigt taget alvorligt af mobberne, for hvem det betød alt, at være dem der bestemte i klassen, dem der var mest populære eller at bevare sin sociale position i klassen.

Typer af angst

Social angst

Det er underordnet, om man er barn, ung, voksen eller ældre alle kan have behov for behandling af deres sociale angst. Alt for mange danskere plages af social angst i perioder af deres liv. Som enhver anden angst forekommer det forskelligt fra person til person, ligesom det forekommer i varierende grader. Social angst er ingen tjent med. Derfor er behandling af social angst væsentligt.

Læs mere...

 

Eksamensangst

Året igennem har jeg klienter der eksamen, og derfor lider af eksamensangst.
Klienter, der lang tid før eksamen er nervøse, bekymrede, bange og mister såvel fokus som koncentration, fordi frygten om eksamen fylder meget.

Det er forskelligt, hvad frygten handler om. De fleste har en eller flere personlige negative erfaringer fra tidligere eksamener, og frygter at en fiasko, hvor klappen går ned, man græder ukontrollabelt, man ryster over hele kroppen og har adskillige parallelle tankespor, der spænder ben for hinanden, gentager sig.

Læs mere...

Angst bange for åbne pladser

Når der om sommeren er friluftskoncerter, og når der om sommeren er markedsdag, holder personen, der lider af agorafobi sig langt væk.

Det at krydse en åben plads, det at opsøge nye situationer og det at forholde sig til større åbne områder er situationer, som mennesker med agorafobi slet ikke kan udholde.

Læs mere... 

Tandlægeskræk

Der er mange mennesker, der føler ubehag, angst og er bange for når de skal til tandlæge, men som overvinder det og får ordnet tænderne alligevel.

Nogle mennesker føler dog det, der i folkemunde kaldes tandlægeskræk. Dette betyder for dem, at de stort set aldrig, hvis overhovedet , går til tandlæge.

Det kan dreje sig om såvel børn som voksne. Som sådan, er der ingen øvre eller nedre aldersgrænse for tandlægeskræk.

Læs mere... 

Angstbehandling

Med angstbehandling kan man lære at kontrollere sin angst eller helt slippe af med den. Angst er noget, vi alle kender til. Følelsen af angst og det at være bange er noget, der hører med til det at være menneske, når vi ender i ubehagelige, fremmede eller decideret farlige situationer. Angsten tjener det formål, at den fortæller os, at vi skal være oppe på mærkerne, hvilket kan være en fordel i mange angstfremkaldende situationer. Der, hvor angsten bliver et problem, er når den bliver langvarig.

Angsten kan nemlig overbelaste vores krop og sind i det lange løb, hvilket gør det svært at leve et normalt liv. Også fordi der er mange, der skammer sig over det kontroltab, som angsten medfører – eller har svært ved at erkende, at de er bange. I sidste ende ønsker vi alle at være så fri fra angsten som muligt, så vi kan leve det lykkelige, positive og fulde liv, som vi ønsker os.

Noget må der gøres. For vi kan ikke udholde den store indre kamp, som angsten medfører, hvis vi ikke inspireres til noget andet og bedre. Jeg har haft stor succes med at anvende hypnose mod angst og har stor erfaring med hypnose som behandlingsform.

Behandling af din angst

Ingen fortjener at leve med angst. Derfor kan det være en god idé at gå i angstbehandling. Hvis du lider af angst. Hvad enten du lider af en decideret fobi eller har oplevet angst i forbindelse med en traumatisk oplevelse tidligere i dit liv. Angstbehandling kan komme dig til gode, fordi selv lærer at begribe og håndtere angsten og dens mange udtryk.

Da angsten både er en følelse, masser af tanker og forskelligartede fysiske tegn, kan det være svært at behandle den succesfuldt med medicin som eneste indsatsområde. I stedet går vi ved angstbehandlingen ind og arbejder med det problem, der forårsager angsten. Og ydermere er jeg ekspert i at punktere de tanker, der har opretholdt angsten og inspirerer dig til at tænke anderledes og frit om dig selv, dit indre og dit ydre liv.

Angstbehandling handler altså om at finde roden til angsten og arbejde hen mod at fjerne den helt. Og om at anskue angsten som en budbringer. Når du har begrebet budskabet og lært at tage ansvar for det, du har haft fortrængt eller manglet at forstå vigtigheden af, kan du mestre angsten i stedet for at den styrer dig.

Hvordan kan angstbehandling hjælpe dig?

Jeg anvender samtaleterapi, coaching og hypnose i en nænsom og effektiv kombination. Denne i mange år afprøvede kombination sikrer, at du atter kan tænke, tale, føle og trække vejret frit, også i de situationer, der førhen har fremkaldt angst. Du lærer at overvinde de indre negative processer, for så kan du vinke farvel til angsten for angsten.

Hvis du lider af angst, har problemer i forholdet, selvværdsproblemer eller noget helt fjerde, er jeg her for at hjælpe dig. Jeg er en engageret og erfaren NLP psykoterapeut, underviser, supervisor, coach og foredragsholder, der har mere end 20 års erfaring med at hjælpe mennesker med forskellige problemer og problematikker frem mod et bedre og mere lykkeligt liv.

Hvis du lider af angst, det kan være social angst, angst for berøring eller en anden for for angst – eller føler, at du kæmper alene og tit forgæves imod angst, og føler, at det påvirker dine forhold og din hverdag i en negativ retning, er du derfor altid mere end velkommen til at kontakte mig for at høre mere om angstbehandling.