SONNERASMUSSEN.DK

Krise i forholdet

Når kriser i parforholdet – ægteskabet opleves af den svigtede part, reagerer de to køn forskelligt

Problemer i parforholdet

To mennesker kan aldrig være enige hele tiden. Derfor er det almindeligt og ganske naturligt, at der undertiden opstår problemer i parforholdet. Opture og nedture er helt normale og ikke skadelige for parforholdet. Problemet opstår først, når nedturen fortsætter, og du ikke føler, du og din partner kan tale åbent om de problemer, som jeres parforhold nu engang måtte gennemgå.

Hvis du har det sådan, kan det være en god idé at overveje parterapi. Her får I ikke nemlig kun mulighed for at kommunikere åbent om det, der går jer på, men også redskaberne til at overkomme problemerne, både nu og i fremtiden.

Arbejd i dybden med problemerne

Problemer kan være af forskellige størrelse, men små problemer i hverdagen kan blive store, hvis man ikke får talt om det. I parterapi får du og din partner endelig mulighed for at tale åbent om alt det, der går jer på, og som I ellers ikke taler om indbyrdes. Desuden får I de værktøjer, I skal bruge for at komme over jeres problemer og genfinde kærligheden og nærheden i jeres forhold. I parterapi får I altså mulighed for at arbejde i dybden med problemerne, som I ellers ikke får i en travl og hektisk hverdag.

Vi arbejder blandt andet med at hente ressourcer fra jeres første tid samme, hvor de fleste er fortrolige, og hvor tilliden, respekten og opbakningen er mærkbar og allestedsnærværende. Desuden fordyber vi os i de gode grunde til, at I fortsætter sammen, så I atter kommer i kontakt med meningsfylde og motivation.

Se en krise som mulighed for parforholdet – ægteskabet

Når jeg sidder med par i samtale, har det ofte slået mig, hvor let det er at komme til at tale abstrakt og generelt om begreberne parforhold og ægteskab. Mine vidunderlige klienter siger i flæng: Mit parforhold fungerer ikke, mit ægteskab er på kanten af afgrunden, der er ingen gnist i vores parforhold – ægteskab osv. Jeg gør en stor indsats for at bryde disse lidt stive og indrammede begreber, for at nuancere opfattelserne. For det er forståeligt, at parforholdet eller ægteskabet ikke virker.

Det er jo derfor, at folk kommer til mig. Men jeg ved, at det giver mere mening, når vi drejer samtalen ind på eksempler, der omhandler, hvordan gnisten er forsvundet i parforholdet – ægteskabet, og i hvilke situationer, det er tydeligt, at eksempelvis den ene eller anden part ikke føler sig erotisk tiltrukket af deres partner. Vi ved jo alle, at det er vores aktioner og reaktioner mellem hverandre, der gør, om vi føler, at vi trives med vores partner eller ej. Så derfor er det afgørende, at levendegøre og få øje på de processer, vi er i, netop for ikke bare at sætte en bundlinie, der hedder, at mit parforhold er gået i stå.

Læs mere…

Problemer med kommunikationen i parforholdet

Den allermest almindelige årsag til problemer i forholdet er kommunikationen. Da et parforhold helt grundlæggende er kommunikation mellem to parter, kan dårlig eller manglende kommunikation i parforholdet skabe store problemer. Derfor er der stort fokus på kommunikationen i parterapien, hvor I lærer at tale åbent og ærligt med hinanden, også om de ting, I ellers ikke bryder jer om at diskutere. Hvis du og din partner har problemer med at kommunikere rigtigt med hinanden, kan det derfor være, at I skulle overveje parterapi som en måde til at komme over jeres problemer.

Hvorfor vente? Benyt kontaktsiden til at få fat i mig.

Parforhold og seksualitet

Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Det at indgå i et parforhold og at opretholde det, er samtidig det mest ambitiøse projekt i vores voksne liv.

Læs mere…

 

Gnisten mangler i vores parforhold – ægteskab

Jeg har ofte par I parterapi, hvor den kvindelige part udtryk for, at hun ikke længere har følelser for partneren, og at hun ikke ved, om hun elsker ham mere.

At de så alligevel opsøger en parterapeut skyldes som regel, at der er børn og en lang og god fælles historie, som binder dem sammen.

Det er frustrerende for begge parter i et forhold, når den ene har mistet gnisten. Og som jeg har beskrevet i andre indlæg, er det at gnisten forsvinder et produkt af både høj belastningsgrad samt naturligvis aspekter i hver parts og i parrets historie. Der er nogle forskelle, der gør sig gældende, når gnisten er væk. Uden at generalisere for meget, vil jeg gerne give et par fingerpeg med hensyn til, hvad en manglende gnist handler om. Som sædvanligt krydrer jeg med nogle indlæg fra klienter, jeg har haft med dette tema igennem tiden.

Læs mere…

 

7-års-krise

Til både det individuelle menneske og til dig/jer, der er i et parforhold, har jeg en anbefaling, i forhold til når I når 7 år i et forhold. Min anbefaling er præget af den gode indsigt: Man må stoppe op for at komme videre. Sagen er nemlig den, at det at stoppe op og lave et tjek på sig selv og sit parforhold er, hvad der giver mening. Ingen går upåvirkede igennem 7 år. Det er i denne forbindelse et problem, at man først stopper op, når krisen banker på – og krisen banker på, når den ene eller anden part oplever afvikling i en eller anden grad. Hvis der ikke er udvikling, er der notorisk afvikling. Da vi, som biologiske individer, er orienteret mod liv og vækst, vil en massiv afvikling skabe en stemning af, at ”nu er det tid til at gøre noget”. Gør vi ikke noget, overtager det negative momentum nemlig.

Læs mere…

 

Krise i parforholdet

med Christel Sonne Rasmussen

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Indlæg om kriser i parforholdet

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

7-års-krise

Til både det individuelle menneske og til dig/jer, der er i et parforhold, har jeg en anbefaling, i forhold til når I når 7 år i et forhold. Min anbefaling er præget af den gode indsigt: Man må stoppe op for at komme videre. Sagen er nemlig den, at det at stoppe op og lave et tjek på sig selv og sit parforhold er, hvad der giver mening. Ingen går upåvirkede igennem 7 år.

Gnisten mangler i vores parforhold – ægteskab

Jeg har ofte par I parterapi, hvor den kvindelige part udtryk for, at hun ikke længere har følelser for partneren, og at hun ikke ved, om hun elsker ham mere.
At de så alligevel opsøger en parterapeut skyldes som regel, at der er børn og en lang og god fælles historie, som binder dem sammen.

Krise i parforholdet – ægteskabet

Når jeg sidder med par i samtale, har det ofte slået mig, hvor let det er at komme til at tale abstrakt og generelt om begreberne parforhold og ægteskab. Mine vidunderlige klienter siger i flæng: Mit parforhold fungerer ikke, mit ægteskab er på kanten af afgrunden, der er ingen gnist i vores parforhold – ægteskab osv.

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Følelsen af svigt ved utroskab

Følelsen af svigt ved utroskab.
I mine parterapi behandlinger har jeg mange gange siddet med mennesker, der har oplevet, at deres partner har været dem utro.

En af de mest fremtrædende følelser, som opstår, når et sidespring eller utroskab igennem længere tid opdages, er svigt. Jeg føler mig svigtet, er dermed den udtalelse, der hyppigst nævnes.

De forskellige persontyper i parforholdet...

Når din partner virker følelseskold

Har du hørt nogle af disse udsagn? – eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Tror du, at du kan analysere og tænke dig til alting?

Jeg kan slet ikke mærke dig, – du virker som en mekanisk og distræt type.

Du skal ikke køre dit analysetrip af på mig – jeg magter ikke at høre dine lange begrundelser og forklaringer

Tilværelsen er ikke et Excel ark.

Så læs mere...

 

Når din partner bliver for omklamrende og nærtagende

Har du hørt nogle af disse udsagn ? – eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Du interesserer dig slet ikke for, hvordan jeg har det

Jeg hjælper og hjælper, og du kan ikke engang sige tak.

Jeg oplever, at I alle sammen udnytter mig.

Så læs mere...

 

Når din partner har let til vrede

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Kan alle de svagpissere derude ikke tage sig lidt sammen og gøre noget ved tingene med det samme.

Jeg får et raserianfald, hvis jeg skal sige det her en gang til.

Hvor mange gange skal jeg fortælle dig, hvordan jeg vil have det?

Så læs mere..

Når din partner er overfladisk

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Kan du slet ikke tage noget alvorligt.

Tror du, at livet bare er en leg.

Jeg er dødtræt af at høre om, hvad du har lyst til ? Kunne du tænke på andre end dig selv.

Så læs mere...

 

Når din partner er arbejdsnarkoman og bliver fraværende og selvoptaget

Har du hørt nogle af disse udsagn? – eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Kan du ikke godt være lidt til stede, når du har fri

Nu er det tredje gang i denne uge, at du svigter en tidsaftale

Du snakker og snakker og lover og lover og røven den går

Så læs mere...

 

Når din partner bliver en selvoptaget drama queen

Har du hørt nogle af disse udsagn? – eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Kan du ikke komme ud af det følelsesmæssige kaos og det mærkelige univers, du befinder dig i

Du opfører dig som et barn, – dine impulsive indfald og dine impulskøb dræner vores konto. Få nu lidt selvkontrol og overblik.

Jeg savner, at du er mere til stede, og at du interesserer dig for mig. Hvis du ikke selv har bemærket det,så fører du alle samtaler over på dig selv.

Så læse mere...

Sammenbragte familier og konflikter i sammenbragte familier

Sammenbragte familier og konflikter i sammenbragte familier.
Konflikter og udfordringer ved at skabe og vokse i en sammenbragt familie.

Sammenbragt familie – en ny familieform, der er kommet for at blive.
Der er ikke nødvendigvis flere konflikter, blot andre konflikter i en sammenbragt familie kontra en kernefamilie.
Der er naturligvis andre vilkår i den sammenbragte familie, og jeg vil her nævne dem for overblikkets skyld.

I den sammenbragte familie vil der være en biologisk forældre og en bonus-/stedforældre.
Der vil være barn eller børn, som hører til den ene af de voksne, og man kan ikke forvente, at der opstår kærlighed mellem den anden voksen og den nye partners barn eller børn.
Det er værd at huske, at: barn eller børn, der hører til den ene voksen har en relation, der går længere tilbage end relationen til den nye voksne.
Tidsmæssigt med hensyn til samvær er der kortere intervaller og eventuelt flere afbrudte intervaller end i kernefamilien, hvilket betinger, at der er kortere tid til at lære hinanden at kende og kortere tid – end i en kernefamilie – til at opbygge relationer og traditioner.

Der vil hyppigt være opmærksomhed med hensyn til, hvorvidt barn eller børn lider – end i en kernefamilie. Mange voksne føler nemlig stor skyld over, at barn eller børn er blevet skilsmissebørn, hvilket tit skaber uligevægt og kompensation i adfærd, så der er videre grænser end godt er.

I den sammenbragte familie skal to kulturer smeltes sammen, ligesom der må være en udadvendthed med hensyn til samarbejde med ekspartnere, hvorfor det i yderste konsekvens kan betyde, at børn skal forholde sig til adskillige voksne. Eksempelvis kan en kvinde med to børn flytte sammen med en mand med to børn. Hvis hver af disses respektive ekspartnere også finder en ny partner hver, er der mange aktører og meningsdannere for børnene.

  • Størrelsen på den sammenbragte familie kan variere. Nogle gange kan I evt. være 3 og andre gange 7 i familien.
  • Der er andre voksne, biologiske forældre der også har indflydelse på jeres nye familie.
  • Børn reagerer ikke for at skade familien, men snarere fordi de ikke kan følge med i tempo og regelsæt, kort sagt: børn reagerer når de har brug for tid og ro til at vænne sig til omskifteligheden i deres verden. De fleste børn i sammenbragte familier har jo netop to familier.

Kernefamilien er som struktur mere velkendt og derfor det sammenligningsgrundlag, man tit benytter.
Men det er egentligt urimeligt over for en selv. Det er som at sammenligne æbler og pærer og at beslutte sig for, at æbler nu en gang er bedre end pærer.
De anderledes vilkår, og det at begge de voksne i mange tilfælde har været igennem mindst en skilsmisse, gør at der som regel er et udpræget fokus på at få tilværelsen som sammenbragt familie med fokus på sammenhold og samhørighed til at fungere. Og min pointe er, at I som de voksne der har fundet ny og givende kærlighed, må søge at afklare, hvilke kerneområder I vil fokusere på.

Så I har en kerne, også selv om I er en sammenbragt familie

Det kan være, at jer es kerne skal skabes ud fra en enighed om eksempelvis:

  • Altid plads til dialog.
  • At skabe følelsesmæssig tryghed.
  • At have fælles aktiviteter sammen.
  • At det at være nærværende er ekstra vigtigt.
  • At voksne og børn hjælper hinanden.
  • At man holder kammertonen og undgår at uoverensstemmelser bliver til destruktive skænderier og smækken med døre.

Og bemærk så, at som i enhver anden dynamisk sammenhæng kan I ikke bare en gang for alle beslutte, at ”dette er vores kerneområder”, og ”nu har vi også sagt det til børnene/teenagerne”. Det er fortsat handling og dialog samt justering af kerneområder undervejs, der er med til at fremme jeres følelse af at lykkes. Der er ingen opskrift på, hvad der er rigtigt og forkert. Det er virkeligheden, der virker, og som de voksne må I reagere og agere, når noget ikke virker eller kun virker knap så godt.