Traume
I løbet af vores opvækst, oplever alle mennesker større eller mindre traume oplevelser, og som de har med sig igennem livet
I løbet af vores opvækst, oplever alle mennesker noget som de på det given tidspunkt ikke har ressourcer til at bearbejde
Disse oplevelser kaldes traume eller traumer. Derfor fortrænger vi ofte disse situationer.
Erindringer fra traumer opstår fordi.
Traumer – traumatiske erindringer opstået som følge af ulykker, dødsfald, sygdom, overgreb, vold og anden form for disrespekt, lagres i bevidstheden og tit også som spændinger i kroppen. Traumer kan tilligemed danne grundlag for, at vi udvikler forskellige adfærdsmønstre. Eksempelvis kan ubearbejdet traumer udvikle en overdrevent høflig og venlig adfærd for at vi senere hen i vores liv kan undgå vold eller anden magtanvendelse.
Mønstre i traumatiske erindringer
Vi oplever måske,
at vores mønstre er uhensigtsmæssige for os.
Vi er måske for venlige,
for vrede, for bange, for generte, for jaloux, for selvudslettende mv., kan det være gavnenede at gå i behandling for at få bevidstgjort og bearbejdet de traumatiske oplevelser, der ligger til grund for dette mønster. For at vi som mennesker sættes fri til at udfolde de kræfter og ideer, vi har.
NLP – terapi har mange virkningsfulde teknikker med hensyn til bearbejdning af traumer.
Nogle af teknikkerne til bearbejdning af traumer er tidslinie-terapi, hypnose – trance-rejser, forening af indre dele der ikke har arbejdet sammen, samt re-framing, hvilket vil sige, at der terapeutisk arbejdes med at trække den læring og erfaring ud, som vi på trods af traumet har lært.
Når magtesløshed spiller ind
Når talen falder på magtesløshed og når vi som mennesker føler magtesløshed,er det en følelses- og tankemæssig tilstand, som relaterer sig til andre.
Vi føler os magtesløse i forhold til en anden person eller nogle andre personer, og kan naturligvis også føle os magtesløse i forhold til en situation på eksempelvis en arbejdsplads.
Når magtesløshed spiller ind er dens modpol lige i nærheden
Det vil sige, at vi i en afmagtssituation ikke er langt fra en magtsituation. Dermed mener jeg, at det besværlige ved magtesløshed er de mange situationer, hvor magt og afmagt skiftes til at dominere, og alt i alt giver det os følelsen af ikke at være i balance med os selv eller med andre.
.
Bryde formen og strukturen
For at kunne bryde en magtesløshed,
tænker jeg som NLP – terapeut, at det er vigtigt at flytte sig ud af magtcirklen og til et helt andet perspektiv.
Det, jeg i min behandling af magtesløshed, afmagt og magt arbejder med klienten omkring,
er at arbejde med personlig styrke, at arbejde med autentisk kommunikation, at stå ved såvel behov, følelser og sund fornuft.
Det at tage ansvar
for egne følelser, tanker og handlinger er derfor altid væsentligt i en NLP – terapi / behandling, hvor et af temaerne er magtesløshed. Vi føler os endvidere kun magtesløse, fordi vi på et eller flere tidspunkter har afgivet vores magt til nogen eller noget, og det er altså en personlig proces at transformere magtesløsheden til personlig styrke, så det om morgenen igen er muligt at se sig i spejlet og vide, at jeg vil, jeg kan, jeg tør og jeg gør”.
Bryde magtcirklen
Ideen med at bryde magtcirklen er endelig, at vi som fanger i magtesløshedens net, spiller et game, der handler om at vinde eller tabe. Det bliver tit en egoistisk og indædt kamp, hvor det fyger med projektioner og risiko for nederlag.
Det er derfor essentielt og eksistentielt at tage den optik på, der handler om at indstille sig på en proces og som en vandringsmand at udforske de sider af tilværelsen, internt som eksternt, der trænger til fornyelse og styrke.