SONNERASMUSSEN.DK

Om fobier


Fobi – fobier kan generelt deles op i 3 kategorier.

Jeg mener, at det er muligt at gøre noget ved de fleste former for fobi / fobier

De fleste mennesker har en mindre eller større fobisk reaktion for noget

I folkemunde kaldes fobier, at vi er bange for dette eller hint.
Det kan være fobisk angst for alt fra kryb som edderkopper, slanger, mus, snegle til hunde, fugle, vand, lukkede rum, højdeskræk, store og åbne pladser, nye og fremmede situationer, social fobi, bil bilkørsel, sejlads, flyrejser – flyskræk, elevator, og andre situationer, hvor man har følelsen af ikke at have kontrol over situationen og bliver bange og handlingslammet.

De kropslige fornemmelser ved fobier er hyppigst hjertebanken…
høj puls, rysten og temperaturstigning samt vejrtrækningsforstyrrelser, mavekneb når man møder/tænker på det, man er bange for.

Psykisk oplever man ofte ved fobi – fobier følelsen af panik, manglende overblik, forvirring, flugtfornemmelse og andre former for ubehag.

Fobi – fobier kan generelt deles op i 3 kategorier:

FOBIER SOM ER KONKRETE.

Fobier som er konkreter er fobier, hvor et menneske eksempelvis er bange for hunde. Og grunden er, at personen en eller flere gange har haft reelle ubehagelige og angstskabende situationer med hunde. Man kan være blevet bidt af en hund eller forfulgt af en hund mv.

Konkrete fobier er altså en form for angst – panikangst, hvor det er enkelt at finde og forstå grunden til reaktionen.

Mennesker med konkrete fobier tager forholdsregler i deres hverdag for at undgå det, der tænder en fobi, og dette kan være særdeles generende og i mange tilfælde give en oplevelse af ufrihed.

De allerfleste lever dog fint med deres fobier, selv om de har en reel fobi. Først når en fobi griber hæmmende og dramatisk ind i en hverdag, så der er alt for mange situationer, man søger at undgå, er det nødvendigt at søge behandling.

FOBIER SOM ER SYMBOLSKE.

Som navnet siger, er symbolske fobier en reaktion, hvor det, der skaber fobien, er af symbolsk karakter. For eksempel kan mennesker være særdeles bange for slanger uden nogensinde at have mødt eller haft en ubehagelig situation med en slange. Mennesker kan eksempelvis også være bange for at flyve, selvom de aldrig har prøvet det.

Dette kaldes for symbolske fobier.
De bør behandles anderledes end de reelle fobier, da det er nødvendigt at afklare, hvorfor sindet har brug for denne ”ventil”, eller sagt på en anden måde: hvad dækker eksempelvis slangen over af ubearbejdede og ofte fortrængte situationer. Grunden til, at sindet ”skaber” en fobi, er , at det en gang imellem er nødvendigt at kunne reagere med angst på en legal måde. Symbolske fobier kan være meget generende i dagligdagen.

FOBIER SOM ER EKSISTENTIELLE.

Fobier som er eksistentielle handler om angst i en større og bredere målestok, og det er måske ikke helt korrekt at kalde disse angstformer for fobier. Men for overblikkets skyld drejer det sig om, at mennesker, der har angst for bare at være til, angst for at leve, angst for hvad andre siger/tænker om dem, angst for at stå ved sig selv – ja alle disse former for mere blivende angst og uro, der kan opstå i mange situationer, må disse tilstande benævnes som eksistentielle, de har noget med hver enkelts eksistens at gøre.

Eksistentiel angst kan i nogle tilfælde være handicappende for et menneske, og de fleste vil være i kontakt med egen læge eller psykiater og også hyppigt være medicinerede, når der generelt er stærk og dominerende angst i et menneskes tilværelse. Læs iøvrigt afsnittet socialfobi.

Jeg har en forbi…!

Når du lider af en fobi, ved du, hvordan det er

Du har angstreaktioner, både før du befinder dig i en situation, hvor det duer bange for, er tilstede. Og du kan være så bange, at fobien i værste grad invaliderer dig, for du slet ikke aner, hvad du skal stille op, hvis ubehaget og panikken har tag i dig.
Fobiskreaktion:

Det er normalt at være lidt bange. Var vi ikke bange, ville vi være overmodige og slet ikke forholde os til, at der er ting i livet, vi skal være påpasselige overfor.

Men når:

 • En fobi for højder.
 • En fobi for at flyve, flyskræk.
 • En fobi for små rum, klaustrofobi.
 • En fobi for åbne pladser.
 • En fobi for edderkopper, hunde, katte, fugle, slanger.
 • En fobi for broer og tunneller og elevatorer.
 • En fobi for at præsentere et budskab.
 • En fobi for mørke.
 • En fobi for om man dummer sig og bliver grinet af, fylder så meget at man bliver handlingslammet og holder sig inden døre i sin tryghedszone, er det for meget, og så er det på tide at tage skeen i egen hånd og gøre noget.

For de følelser og tanker, de kropsfornemmelser og reaktioner, man har som et menneske med en fobi, er tegn på angst, og dem skal du lære at håndtere.

For ud over angsten for mørke, som de fleste vokser fra, og ud over angsten for tordenvejr, som de fleste også vrister sig ud af i barne- eller ungdomsalder, kan fobier være sejlivede følgesvende, der kaninvalidere og begrænse store områder af dit liv.

Hjertebanken, behov for at flygte, svimmelhed, tankemylder, koldsved, et behov for at ingen opdager, hvor dårligt man har det osv. osv. er nogle af de mest klassiske tegn på en fobi. Når du opdager, at du undlader at gøre ting, på grund af fobien, skal du agere. For alle disse reaktioner forsvinder, som jeg har været inde på, kun sjældent af sig selv.

Og DU skal have hjælpe til at vinde over de indre dæmoniske kræfter”, så en indre og usynlig, men tydeligt mærkbar fjende, ikke tager herredømmet fra dig.

Nogle af vores fobier er forståelige

Det er forståeligt, at vi i vores dybe instinkt har en latent frygt for dyr eller situationer, der kunne slå os ihjel. Således må vi tro, at urmennesket var bange for slanger, edderkopper, vejrfænomener, rovdyr (som i vores moderne tid kan opfattes som hunde og katte), samt at få hovedet under vand. Men vier jo ikke urmennesker længere. Vi er ikke nødt til at basere vores tilværelse på primitiv og instinktiv kamp for at overleve. Og derfor må vi som moderne mennesker lære at håndtere de angstreaktioner, som fobien sætter i gang. For i de allerfleste tilfælde er det falsk alarm.

Alle har en historie.
Vi har alle en historie, og de af os, der udvikler fobier, kan finde forklaringer i egen historie på, hvorfor angsten er dukket op og har taget et jerngreb i os.

Via samtale og hypnose, som er min behandlingsform, finder vi mange gange den konkrete årsag til, at fobien startede. Nogle gange er fobien af symbolskkarakter.

Bl.a. arbejdede jeg engang med en pige, der var bange for slanger, selvom hun aldrig havde mødt en slange i sit virkelige liv.

Hun havde dog en række situationer, hvor mænd havde været for nærgående over for hende, men da hun ikke havde fået meldt fra, havde ubehaget inden i hende, lagret sig og kom så ud via fobien for slanger.
Uanset om dinfobier af faktuel eller symbolsk karakter, er der råd. Det allerbedste råd er, at du forholder dig til det og får hjælp, inden dit liv totalt plages af og begrænses af angsten.

Man kan sige meget om, at al angst bunder i en dødsangst, men da vi jo netop ved, at dødener det eneste sikre, skal angsten for denne ikkefylde så meget, at man bliver siddende på sit værelse, takker nej til oplevelser og ferier, ikke tør gå ud, hvis DMI har lovet torden, hele tiden er overordentligt opmærksom på en hund, en kat, en fugl. Isolerer sig i håbet om, at angsten ikke kommer.

Giv dig selv den gave, at du lærer at mestre irrationel og fobisk angst, så du kan leve et langt mere frit og naturligt liv.

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

Emner om fobier

Tandlægeskræk

Hvert enkelt menneske har sine egne grunde til at være bange – have angst for tandlæger og det, der foregår i selve tandlægestolen.

Naturligvis er det en form for intim behandling at skulle åbne munden, læne sig tilbage og tillidsfuldt stole på, at tandlægen gør sit job ordentligt.

Når tiden ikke heler

I foråret blev jeg kontaktet af Lise fra TV Glad.

Med forespørgslen om, jeg ville deltage i en udsendelse om sorg.

Historien var, at TV Glad havde udviklet et i mine øjne helt fantastisk koncept.

En dag bliver længslen større end angsten.

Der er delte meninger om, hvad vi som mennesker bremses af.
Mange mener, at mennesker bremses af interne fænomener som angst, frygt, utryghed, forvirring, traumer, ensomhed, mindreværd m.m.

Reelt set er det ikke mørket, man er bange for. Det er de farer, der enten reelt befinder sig i mørket eller de farer, man forestiller sig, befinder sig i mørket, der skaber panik og rædsel.

Skriveblokering – Graphofobi.

Jeg var i lørdags på cafe. Det er jeg tit, men i lørdags var specielt.
En af mine kære veninder holder én gang om året en fødselsdagsbrunch på en cafe, og det er hyggeligt, for snart 10. år streg, at møde gode, gæve, sjove og viise kvinder, til indtagelse af varm cafe au lait og god mad.

Eksamenangst – Eksamenscoaching

Eksamenangst – Eksamenscoaching
Så er eksamenstiden over os igen. Med pensum og læsning, eksamensborde og for nogens vedkommende: eksamensangst.
Eksamen er jo spredt ud over året, men nu hvor kommende studenter sveder ekstra ihærdigt, er eksamensnervøsiteten og eksamensangsten intens.
Hos Unicoaching bliver vi kontaktet af mange, der har brug for coaching for at være bedre klædt på, både før og imens de sidder i eksamenslokalet.
For alt for mange døjer utroligt meget.
Søvnforstyrrelser, uro, bekymringer, mentalt kaos, og det er desværre heller ikke sjældent at vi hører om “den berømte sorte klap”, der går ned, og om oplevelser af besvimelsesanfald m.m. jo, der er nogle, der har det specielt dårligt. Men fortvivl ikke, for der er så uendelig meget at gøre, og meget af indsatsen skal lægges før eksamen. På samme måde som med en sportspræstation. Forberedelsen er afgørende.

Om eksamensangst – præstationsangst.

Førhen har mange mennesker, når de har haft udpræget eksamensangst, som det jo kaldes populært, opsøgt en psykolog eller terapeut. Dette er naturligvis stadig en mulighed.

Odontofobi, Tandlægeskræk, angst for tandlæger

Kvinder som mænd, og rigtigt mange midaldrende mænd, der blot ved at tænke på at gå til tandlæge, får angstreaktioner.

Eksamen og eksamensangst

Året igennem har jeg klienter der eksamen, og derfor lider af eksamensangst.
Klienter, der lang tid før eksamen er nervøse, bekymrede, bange og mister såvel fokus som koncentration, fordi frygten om eksamen fylder meget.

Ornithofobi, angst, bange – fobi for fugle

Ornithofobi, bange, angst – fobi for fugle kan fjernes helt med hypnose.

Behandling af fobi

Afhængigt af hvilken form for fobi, et menneske har, varierer måde at behandle disse på. Udgangspunktet er altid at afklare præcist hvad, der skaber angsten. Dernæst drejer det sig for mig som NLP-terapeut at undersøge, hvad der sker indeni, primært på det mentale plan.

Det betyder, at jeg hjælper klienten med at beskrive, hvilke indre forestillinger og hvilken indre selvsnak, der opretholder og forstærker angstfornemmelsen. Det at afvikle fobien handler så om at bearbejde årsagerne til fobiens opståen, og hyppigt med hypnose – trancebehandling og ressourceforstærkning at ændre klientens forhold til fobi – kilden

Fobier - Fra A - Z i Alfabetisk opdeling

Fobier

Fobi stammer fra græsk og betyder flugt eller frygt.

Fobi er en psykisk sygdom, der betegner en sygelig frygt eller afsky for noget. Ordet fobi er af græsk oprindelse. En fobi kan tage alle mulige afskygninger og kan være meget ødelæggende for den patient, som lider af fobien. Behandlingen af en fobi kan indebære, at oprindelsen til frygten analyseres frem og at patienten derefter frigøres fra sin følelsesbelastning.

Mange simple enkeltfobier kan fjernes med kognitiv terapi, hvor man lærer mere om den genstand, man er bange for og langsomt konfronterer sig mere og mere med den.
Også hypnose kan i varierende omfang anvendes til behandling af enkeltfobier.

Ca. små 5% af befolkningen menes at lide af den ene eller den anden form for fobi

Fobier - A
Ablutofobi.
 • Fobi – angst for at vaske sig – for at bade.
Acarofobi.
 • Fobi – angst for at have hudsygdom, med dyr under huden.
Acerofobi.
 • Angst – fobi for surhed og bitterhed.
Achluofobi.
 • Fobi – angst for mørke/mørket.
Acousticfobi.
 • Fobi – angst for høj lyd / høje lyde.
Aeroacrofobi.
 • Fobi – angst for åbne høje pladser.
Aeronausifobi.
 • Fobi – angst for at kaste op ved luftsyge.
Aerofobi.
 • Fobi – angst for høje ting – Frygt for at flyve
Agliofobi.
 • Fobi – angst for smerte.
Agorafobi.
 • Fobi – angst for at færdes alene uden for hjemmet, angst for at befinde sig på steder, hvor der er mange mennesker.
Agrafobi.
 • Fobi – angst for seksuelt misbrug.
Agrizoofobi.
 • Fobi – angst for vilde dyr.
Agyrofobi.
 • Fobi – angst for gader / for at krydse gader.
Aichmofobi.
 • Fobi – angst for spidse genstande. For eksempel nåle, synåle, syle og lignende spidse genstande.
Ailurofobi.
 • Fobi – angst for kat – katte.
Albuminurofobi.
 • Fobi – angst for nyresygdomme.
Alektorofobi.
 • Fobi – angst for høns.
Algofobi.
 • Fobi – angst for smerte.
Alliumfobi.
 • Fobi – angst for hvidløg.
Allodoxafobi.
 • Fobi – angst for meninger/holdninger.
Altofobi.
 • Fobi – angst for Frygt for højder /højdeangst – højdeskræk
Amathofobi.
 • Fobi – angst for støv.
Amaxofobi.
 • Fobi – angst for at køre i bil.
Ambulofobi.
 • Fobi – angst for at gå.
Amnesifobi.
 • Fobi – angst for hukommelsestab.
Amychofobi.
 • Fobi – angst for rifter eller blive kradset.
Anablefobi.
 • Fobi – angst for at se op.
Ancraofobi.
 • Fobi – angst/afsky for vinden/blæst.
Androfobi.
 • Fobi – angst for mænd – mandskønnet.
Anemofobi.
 • Fobi – angst for for flyvemaskiner eller vind/blæst.
Anemofobi.
 • Fobi – angst for vind – vinden og blæsten.
Anginofobi.
 • Fobi – angst for halsbetændelse (svær halsbetændelse), eller kvælning på grund af indsnævring af luftrøret i halsen.
Anglofobi.
 • Fobi – angst for England, Engelsk kultor m.v..
Angrofobi.
 • Fobi – angst for arrighed eller for at blive vred.
Ankylofobi.
 • Fobi – angst for stivhed – ubevægelighed i led som ankler, knoer, knæ, nakke m.v..
Anthofobi.
 • Fobi – angst for blomster.
Anthrofobi.
 • Fobi – angst for blomster.
Anthropofobi.
 • Fobi – angst for mennesker eller offentlighed – sociale situationer.
Antlofobi.
 • Fobi – angst for oversvømmelser.
Anuptafobi.
 • Fobi – angst for at være/forblive single.
Apeirofobi.
 • Fobi – angst for evigheden – uendelighed.
Aphenphosmfobi.
 • Fobi – angst for at blive rørt/berørt.
Apifobi.
 • Fobi – angst for bier og hvepse.
Apotemnofobi.
 • Fobi – angst for mennesker med amputationer.
Arachibutyrofobi.
 • Fobi – angst for at peanutbutter skal sætte sig fast i ganen.
Arachnefobi.
 • Fobi – angst for ædderkopper.
Arachnofobi.
 • Fobi – angst for ædderkopper.
Arithmofobi.
 • Fobi – angst for tal.
Arrhenofobi.
 • Fobi – angst for mænd.
Arsonfobi.
 • Fobi – angst for ild – flammer.
Ashenofobi.
 • Fobi – angst for svaghed – svagheder.
Astrafobi.
 • Fobi – angst for torden og lyn.
Astrapofobi.
 • Fobi – angst for torden og lyn.
Astrofobi.
 • Fobi – angst for stjerner/stjernerne og himmelrummet/himmelhvælvet.
Asymmetrifobi.
 • Fobi – angst for asymmetriske former – figurer.
Ataxiofobi.
 • Fobi – angst for ukoordinerede – ukontroleret muskelkontrol.
Ataxofobi.
 • Fobi – angst for uorden.
Atelofobi.
 • Fobi – angst for ufuldkommenhed eller det mangelfulde/mangelfuldhed.
Atefobi.
 • Fobi – angst for ruin – ruiner.
Athazagorafobi.
 • Fobi – angst for at blive glemt, ignoreret.
Atomosofobi.
 • Fobi – angst for atomeksplosioner.
Atychifobi.
 • Fobi – angst for fejl – fiasko.
Aulofobi.
 • Fobi – angst for fløjter.
Aurofobi.
 • Fobi – angst for guld.
Aurorafobi.
 • Fobi – angst for Nordlyset.
Autodysomofobi.
 • Fobi – angst for en, som har en skammelig lugt.
Automatonofobi.
 • Fobi – angst for en der har en grim lugt.
Automysofobi.
 • Fobi – angst for at blive snavset, beskidt eller tilsmusset.
Autofobi.
 • Fobi – angst for at være alene – ensom.
Aviofobi.
 • Fobi – angst for flyvning.
Fobier - B
Bacillofobi.
 • Fobi – angst for baciller.
Bacteriofobi.
 • Fobi – angst for bakterier.
Balenefobi.
 • Fobi – angst for nåle.
Ballistofobi.
 • Fobi – angst for missiler og kugler.
Barofobi.
 • Fobi – angst for tyngdekraften.
Basifobi.
 • Fobi – angst for det at gå, det at gå oprejst eller det at gå og falde.
Basofobi.
 • Fobi – angst for en manglende evne til at stå. Ræd for at gå eller falde
Bathofobi.
 • Fobi – angst for dyber – dybe dimentioner – Svimmelhedsfølelse ved at se op/ned ad stejle skrænter.
Batonofobi.
 • Fobi – angst for planter – blomster.
Batofobi.
 • Fobi – angst højder eller det at være tæt på høje bygninger.
Batrachofobi.
 • Fobi – angst for reptiler – kamæleoner, salamander m.v..
Bibliofobi.
 • Fobi – angst for bøger.
Blennofobi.
 • Fobi – angst for slim.
Bogyfobi.
 • Fobi – angst for spøgeri – spøgelser.
Bolshefobi.
 • Fobi – angst for bolsjevikker.
Bromidrofobi.
 • Fobi – angst for kroppens lugt – for kropslugte.
Bromidrosifobi.
 • Fobi – angst for kroppens lugt – for kropslugte.
Brontofobi.
 • Fobi – angst for tordenvejr – lyn.
Bufonofobi.
 • Fobi – angst for store frøer – tudser.
Fobier - C
Cacofobi.
 • Fobi – angst for for grimhed – det uskønne.
Cainofobi.
 • Fobi – angst over for sidste nyt – nyheder.
Cainotofobi.
 • Fobi – angst over for sidste nyt – nyheder.
Caligynefobi.
 • Fobi – angst over for smukke – kønne kvinder.
Cancerofobi.
 • Fobi – angst for cancer – kræft.
Carcinofobi.
 • Fobi – angst for cancer – kræft.
Cardiofobi.
 • Fobi – angst for hjertet.
Carnofobi.
 • Fobi – angst for kød.
Catagelofobi.
 • Fobi – angst for at blive gjort til grin – latterliggjort.
Catapedafobi.
 • Fobi – angst for at springe – hoppe fra såvel høje som lave steder “højder”.
Cathisofobi.
 • Fobi – angst for at sidde ned.
Catoptrofobi.
 • Fobi – angst for spejle.
Cenofobi.
 • Fobi – angst for nye ting eller idèer.
Centofobi.
 • Fobi – angst for nye ting eller idéer.
Ceraunofobi.
 • Fobi – angst for torden eller lyn.
Chaetofobi.
 • Fobi – angst for hår.
Cheimafobi.
 • Fobi – angst for kulde eller kolde ting.
Cheimatofobi.
 • Fobi – angst for kulde eller kolde ting.
Chemofobi.
 • Fobi – angst for kemikalier eller at arbejde med kemikalier.
Cherofobi.
 • Fobi – angst for det sjove – munterhed.
Chionofobi.
 • Fobi – angst for sne.
Chiraptofobi.
 • Fobi – angst for at blive rørt – berørt.
Cholerofobi.
 • Fobi – angst for vrede, ophidselse eller for kolera.
Chorofobi.
 • Fobi – angst for at danse.
Chrematofobi.
 • Fobi – angst for penge.
Chromatofobi.
 • Fobi – angst for farver.
Chrometofobi.
 • Fobi – angst for penge.
Chromofobi.
 • Fobi – angst for farver.
Chronomentrofobi.
 • Fobi – angst for ure.
Chronofobi.
 • Fobi – angst for tiden – “klokken”.
Cibofobi.
 • Fobi – angst for mad.
Claustrofobi.
 • Fobi – angst for lukkede rum.
Cleisiofobi.
 • Fobi – angst for at blive lukket inde.
Cleithrofobi.
 • Fobi – angst for at blive lukket inde.
Climacofobi.
 • Fobi – angst for trapper.
Clinofobi.
 • Fobi – angst for at gå i seng.
Clithrofobi.
 • Fobi – angst for at blive omringet – indesluttet.
Coimetrofobi.
 • Fobi – angst for kirkegårde
Coitofobi.
 • Fobi – angst for samleje.
Cometofobi.
 • Fobi – angst for kometer.
Contreltofobi.
 • Fobi – angst for sexuel overgreb.
Coprastasofobi.
 • Fobi – angst for forstoppelse.
Coprofobi.
 • Fobi – angst of klovne.
Coulrofobi.
 • Fobi – angst for skyer.
Counterfobi.
 • Fobi – angst for frygt – angst.
Cremnofobi.
 • Fobi – angst for canser/kræft.
Cryofobi.
 • Fobi – angst fo ekstrem kulde, is eller frost.
Crystallofobi.
 • Fobi – angst af krystaller eller glas.
Cyberfobi.
 • Fobi – angst for computer eller for  og arbejde ved computer.
Cyclofobi.
 • Fobi – angst for cykler eller for og cykle.
Cymofobi.
 • Fobi – angst for bølger eller bølge som bevægelser.
Cynofobi.
 • Fobi – angst for hunde og/eller hundegalskab.
Cyprianofobi.
 • Fobi – angst af prostituerede eller kønssygdom.
Fobier - D
Daemonofobi.
 • Fobi – angst for demoner.
Decidofobi.
 • Fobi – angst for at tage beslutninger.
Defecaloesifobi.
 • Fobi – angst for smertefulde tarm bevægelser – mavekneb.
Deipnofobi.
 • Fobi – angst for middage – selskaber, middagsselskaber med konversationer.
Dematofobi.
 • Fobi – angst for hudlæsioner.
Dementofobi.
 • Fobi – angst for sindsyge – vanvid.
Demonofobi.
 • Fobi – angst for demoner.
Demofobi.
 • Fobi – angst for forsamlinger – trængsel og menneskemængder.
Dendrofobi.
 • Fobi – angst for træer.
Dentofobi.
 • Fobi – angst for tandlæger.
Dermatophathofobi.
 • Fobi – angst for hudproblemer, hud- læsioner, skader, beskadigelser.
Dermatofobi.
 • Fobi – angst for hudproblemer, hud- læsioner, skader, beskadigelser.
Dermatosiofobi.
 • Fobi – angst for hudproblemer, hud- læsioner, skader, beskadigelser.
Dextrofobi.
 • Fobi – angst for objekter på højre side af kroppen – ting på ens højre side.
Diabetofobi.
 • Fobi – angst for diabetes.
Didaskaleinofobi.
 • Fobi – angst for at gå i skole.
Diderodromofobi.
 • Fobi – angst for toge, jernbaner eller togrejse togrejser.
Dikefobi.
 • Fobi – angst for retfærdighed – retsvæsenet.
Dinofobi.
 • Fobi – angst for svimmelhed.
Diplofobi.
 • Fobi – angst for at se dobbelt – dobbeltsyn.
Dipsofobi.
 • Fobi – angst for at drikke.
Dishabiliofobi.
 • Fobi – angst for at klæde sig af foran andre.

Domatofobi.

 • Fobi – angst for huse – at være inde i huse.
Dorafobi.
 • Fobi – angst for dyrepels.
Dromofobi.
 • Fobi – angst for at krydse gader.
Dutchfobi.
 • Fobi – angst for hollansk – holland.
Dysmorphofobi.
 • Fobi – angst for deformitet.
Dystychifobi.
 • Fobi – angst for uheld/ulykker.
Fobier - E
Ecclesiofobi.
 • Fobi – angst for kirke – kirker.
Ecofobi.
 • Fobi – angst for hjemmet.
Eicofobi.
 • Fobi – angst for huse eller det, at opholde sig indedørs.
Eisoptrofobi.
 • Fobi – angst for spejle eller for det, at se sig selv i et spejl.
Electrofobi.
 • Fobi – angst for electricite.
Eleutherofobi.
 • Fobi – angst for frihed – friheden.
Elurofobi.
 • Fobi – angst for katte.
Emetofobi.
 • Fobi – angst for at blive syg – eller for at kaste op – brække sig.
Enetofobi.
 • Fobi – angst for nåle, stifter m.v..
Enissofobi.
 • Fobi – angst for kritik.
Enochlofobi.
 • Fobi – angst for flokke og hober af mennesker – sammenstimlinger af mennesker.
Enosiofobi.
 • Fobi – angst for kritik.
Entomofobi.
 • Fobi – angst for insekter.
Eosofobi.
 • Fobi – angst for gry, daggry eller morgengry.
Epistaxiofobi.
 • Fobi – angst for næseblod.
Epistemfobi.
 • Fobi – angst for viden.
Equinofobi.
 • Fobi – angst for heste.
Eremofobi.
 • Fobi – angst for at være ensem – ensomhed.
Ereuthofobi.
 • Fobi – angst for at rødme, for rødt lys – farven rød.
Ergasiofobi.
 • Fobi – angst for at arbejde. for at få ansvar.
Ergofobi.
 • Fobi – angst for arbejde.
Erotofobi.
 • Fobi – angst for fysisk kærlighed, seksuelle spørgsmål.
Erythrofobi.
 • Fobi – angst for rødt. Angst for rødt lys. Angst for at rødme. Angst rød.
Erytofobi.
 • Fobi – angst for at rødme, for rødt lys – farven rød.
Eufobi.
 • Fobi – angst for at hører godt nyt, nyheder.
Eurotofobi.
 • Fobi – angst for for kvindelige køns- dele, organer.
Fobier - F
Febrifobi.
 • Fobi – angst for at få feber.
Felinofobi.
 • Fobi – angst for katte.
Francofobi.
 • Fobi – angst for fransk/Frankrig, fransk kultur.
Fobier - G
Galeofobi.
 • Fobi – angst for en kat – katte.
Galiofobi.
 • Fobi – angst of fransk, fransk kultur.
Gallofobi.
 • Fobi – angst of fransk, fransk kultur.
Gamofobi.
 • Fobi – angst for ægteskab.
Gatofobi.
 • Fobi – angst for katte.
Geliofobi.
 • Fobi – angst for latter.
Geniofobi.
 • Fobi – angst for hage – hager.
Genofobi.
 • Fobi – angst for sex.
Genufobi.
 • Fobi – angst for knæ.
Gephydrofobi.
 • Fobi – angst for at gå på/over broer.
Gephyrofobi.
 • Fobi – angst for at gå på/over broer.
Gephysrofobi.
Angst of crossing bridges.
Gerascofobi.
 • Fobi – angst for at blive gammel.
Germanofobi.
 • Fobi – angst for Tyskland / tysk kultur. m.v..
Gerontofobi.
 • Fobi – angst for gamle mennesker / eller for at blive gammel.
Geumafobi.
 • Fobi – angst for smage.
Gnosiofobi.
 • Fobi – angst for for viden.
Graphofobi.
 • Fobi – angst for at skrive – “håndskrift”.
Gymnofobi.
 • Fobi – angst for nøgenhed – at være nøgen.
Gynefobi.
 • Fobi – angst for kvinder.
Gynofobi.
 • Fobi – angst for kvinder.
Fobier - H
Hadefobi.
 • Fobi – angst for helvede.
Hagiofobi.
 • Fobi – angst helgener og hellige ting.
Hamartofobi.
 • Fobi – angst for at synde.
Haphefobi.
 • Fobi – angst for at blive rørt – berørt.
Haptefobi.
 • Fobi – angst for at blive rørt – berørt.
Harpaxofobi.
 • Fobi – angst for for at blive udsat for tyveri, bestjålet eller røvet.
Hedonofobi.
 • Fobi – angst for at føle glæde.
Heliofobi.
 • Fobi – angst for solen.
Hellenologofobi.
 • Fobi – angst for græske termer eller komplekse videnskablige terminologier.
Helminthofobi.
 • Fobi – angst for at blive befængt med orme.
Hemafobi.
 • Fobi – angst for blod.
Hematofobi.
 • Fobi – angst for blod.
Hemofobi.
 • Fobi – angst for blod.
Hereiofobi.
 • Fobi – angst for at udfordre – gøre indsigelser over for officielle ting, doktriner.
Heresyfobi.
 • Fobi – angst for at udfordre – gøre indsigelser over for officielle ting, doktriner.
Herpetofobi.
 • Fobi – angst for for krybdyr, kryb og eller dyr som kryber.
Heterofobi.
 • Fobi – angst for det modsatte køn (kvinde, angst over for mænd – omvendt for manden gælder, angst over for kvinder).
Hierofobi.
 • Fobi – angst for præster – hellige ting.
Hippofobi.
 • Fobi – angst for heste.
Hippopotomonstrosesquippedaliofobi.
 • Fobi – angst for lange ord.
Hobofobi.
 • Fobi – angst for bumser og tiggere.
Hodofobi.
 • Fobi – angst for at rejve via vejnet dvs. landevejsrejser – rejser på veje.
Homichlofobi.
 • Fobi – angst for dis – tåge.
Homilofobi.
 • Fobi – angst for prædikener.
Hominofobi.
 • Fobi – angst over for mænd.
Homofobi.
 • Fobi – angst for ensartethed – det trivielle, monotoni eller homoseksualitet eller at blive homoseksuel.
Hoplofobi.
 • Fobi – angst over for våben/skydevåben.
Hormefobi.
 • Fobi – angst over for chok.
Hydrargyofobi.
 • Fobi – angst for medicin – og eller over for ting som indeholder kviksølv.
Hydrofobi.
 • Fobi – angst  inden for psykologi vandskræk (voldsom frygt for vand; kan ligesom hundegalskab fremkalde voldsomme kramper i svælgregionen).
Hydrophobofobi.

Fobi – angst for rabies

Hyelofobi.
 • Fobi – angst for glas.
Hygrofobi.
 • Fobi – angst for Angst af væsker, fugt eller fugtighed.
Hylefobi.
 • Fobi – angst for materialisme eller angst for epilepsi.
Hylofobi.
 • Fobi – angst for skov/skove.
Hynofobi.
 • Fobi – angst for og sove eller og blive hypnitiseret – altså være i trance.
Hypegiafobi.
 • Fobi – angst for ansvar – og tage et ansvar.
Hypengyofobi.
 • Fobi – angst for ansvar – og tage et ansvar.
Hypsifobi.
 • Fobi – angst for højde/højder.
Fobier - I
Iatrofobi.
 • Fobi – angst for at gå til en doktor – læger.
Ichthyofobi.
 • Fobi – angst for fisk.
Ideofobi.
 • Fobi – angst for idèer.
Illyngofobi.
 • Fobi – angst for at blive svimmel ved at kikke ned.
Insectofobi.
 • Fobi – angst for insekter.
Iofobi.
 • Fobi – angst for at blive forgiftet.

Isolofobi.

 • Fobi – angst for ensomhed – for at blive alene.
Isopterofobi.
 • Fobi – angst for insekter, der spiser træ.
Ithyphallofobi.
 • Fobi – angst for erigerte peniser.
Fobier - J
Japanofobi.
 • Fobi – angst for japanere.
Judeofobi.
 • Fobi – angst for jøder.
Fobier - K
Kainolofobi.
 • Fobi – angst for nipsting.
Kainofobi.
 • Fobi – angst for nyt – nyheder.
Kakorrhaphiofobi.
 • Fobi – angst for fiasko – nederlag.
Katagelofobi.
 • Fobi – angst for at blive til grim, latterliggørelse.
Kathisofobi.
 • Fobi – angst for at sidde ned.
Kenofobi.
 • Fobi – angst rum, store rum som er tomme.
Keraunofobi.
 • Fobi – angst for torden og lyn.
Kinesofobi.
 • Fobi – angst for bevægelser.
Kinetofobi.
 • Fobi – angst for bevægelse.
Kleptofobi.
 • Fobi – angst for bevægelser.
Koinonifobi.
 • Fobi – angst for rum, rum med mange mennesker.
Kolpofobi.
 • Fobi – angst for kønnene, specielt det kvindelige.
Koniofobi.
 • Fobi – angst for støv.
Kopofobi.
 • Fobi – angst for at blive træt eller afkræftet.
Kosmikofobi.
 • Fobi – angst for kosmiske fænomener.
Kymofobi.
 • Fobi – angst for bølger.
Kynofobi.
 • Fobi – angst for rabies.
Kyphofobi
 • Fobi – angst for at være foroverbøjet.
Fobier - L
Lachanofobi.
 • Fobi – angst for grøntsager.
Laliofobi.
 • Fobi – angst for at tale.
Lalofobi.
 • Fobi – angst for at tale.
Leprafobi.
 • Fobi – angst for spedalskhed.
Leprofobi.
 • Fobi – angst for spedalskhed.
Leukofobi.
 • Fobi – angst for farven hvid.
Levofobi.
 • Fobi – angst for ting til venstre – på venstre side af kroppen.
Ligyrofobi.
 • Fobi – angst for høj – høje lyde.
Lilapsofobi.
 • Fobi – angst for tornadoer – orkaner.
Limnofobi.
 • Fobi – angst for søer.
Linonofobi.
 • Fobi – angst for garn, sejlgarn, snor, streng eller bånd.
Liticafobi.
 • Fobi – angst for retssager – sagsanlæg.
Lockiofobi.
 • Fobi – angst for børnefødsler.
Logizomechanofobi.
 • Fobi – angst for computer – PCér.

Logofobi.

 • Fobi – angst for ord.
Luifobi.
 • Fobi – angst for for syfilis.
Lutrafobi.
 • Fobi – angst for oddere.
Lygofobi.
 • Fobi – angst for mørket.
Lysssofobi.
 • Fobi – angst for rabies (hundegalskab) eller for af blive skør, vanvittig.
Fobier - M
Macrofobi.
 • Fobi – angst for lange ventetider.
Mageirocofobi.
 • Fobi – angst for kirkeklokker, kokkereringning og klokkespil.
Maieusiofobi.
 • Fobi – angst for barnefødsel.
Malaxofobi.
 • Fobi – angst for kærlighedsspil.
Maniafobi.
 • Fobi – angst for sindsyge eller vanvid.
Mastigofobi.
 • Fobi – angst straf – afstraffelse.
Mechanofobi.
 • Fobi – angst for maskiner.
Medomalacufobi.
 • Fobi – angst for at miste sin erektion.
Medorthofobi.
 • Fobi – angst for erigeret penis.
Megalofobi.
 • Fobi – angst for store ting.
Melanofobi.
 • Fobi – angst for farven sort.
Melissofobi.
 • Fobi – angst for bier.
Meningitiofobi.
 • Fobi – angst for hjernesygdom.
Merinthofobi.
 • Fobi – angst for at blive bundet eller bundet op.
Mertofobi.
 • Fobi – angst for og eller had til poesi.
Metallofobi.
 • Fobi – angst for metal.
Metathesiofobi.
 • Fobi – angst for ændringer.
Meterorofobi.
 • Fobi – angst for meteorer.
Methyfobi.
 • Fobi – angst for alkohol.
Microbiofobi.
 • Fobi – angst for mikrober.
Microfobi.
 • Fobi – angst for små ting.
Misofobi.
 • Fobi – angst for at være forurenet med snavs eller bakterier.
Mnemofobi.
 • Fobi angst for minder.
Molysmofobi.
 • Fobi – angst for snavs eller forurening.
Monopathofobi.
 • Fobi – angst for difinite sygdom.
Monofobi.
 • Fobi – angst for ensomhed eller at være alene.
Monofobi.
 • Fobi – angst for menstruation.
Motorfobi.
 • Fobi – angst for biler.
Mottofobi.
 • Fobi angst for møl.
Murofobi.
 • Fobi angst for mus.
Musofobi.
 • Fobi angst for mus.
Mycofobi.
 • Fobi angst eller aversion for og imod svampe.
Mycrofobi.
 • Fobi angst for små ting.
Myctofobi.
 • Fobi angst for mørket.
Myrmecofobi.
 • Fobi angst for myrer.
Mysofobi.
 • Fobi angst for bakterier eller forurening eller snavs.
Mythofobi.
 • Fobi angst for myter eller historier eller falske erklæringer.
Myxofobi.
 • Fobi – angst for slim.
Melofobi.
 • Fobi – angst for musik.
Fobier - N
Namatofobi.
 • Fobi -angst for navne.
Nebulafobi.
 • Fobi – angst for tåge – disset vejr.
Necrofobi.
 • Fobi – angst for døden – døde ting.
Nelofobi.
 • Fobi – angst for glas.
Neopharmafobi.
 • Fobi – angst for ny medicin/mediciner.
Neofobi.
 • Fobi – angst for det ny og/eller ukendte.
Nephofobi.
 • Fobi – angst for skyer.
Noctifobi.
 • Fobi – angst for natten.
Nosemafobi.
 • Fobi – angst for at blive syg, sygdomsfrygt.
Nosocomefobi.
 • Fobi – angst for hospitaler.
Nosofobi.
 • Fobi – angst for at blive syg.
Nostofobi.
 • Fobi – angst for at skulle hjem.
Novercafobi.
 • Fobi – angst for sin stedmor.
Nucleomitufobi.
 • Fobi – angst for atomkraft og atomvåben.
Nudofobi.
 • Fobi – angst for nøgenhed.
Numerofobi.
 • Fobi – angst for nummer.
Nyctohlofobi.
 • Fobi – angst for mørke skove eller for skoven om natten.
Nyctofobi.
 • Fobi – angst for det mørke eller for natten.
Fobier - O
Obesofobi.
 • Fobi – angst for at tage på i vægt.
Ochlofobi.
 • Fobi – angst for sammenstimlinger – flokke.
Ochofobi.
 • Fobi – angst for biler – køretøjer.
Octofobi.
 • Fobi – angst for formen – eksempelvis figuren 8.
Odontofobi.
 • Fobi – angst for tandlæger – tandlægeskræk.
Odynefobi.
 • Fobi – angst for smerte – smerter.
Odynofobi.
 • Fobi – angst for smerte – smerter.
Oenofobi.
 • Fobi – angst for vin.
Oikofobi.
 • Fobi – angst for hjemmelige omgivelser.
Olfactofobi.
 • Fobi – angst for lugte.
Ombrofobi.
 • Fobi – angst for regn – at blive regnet på.
Ommatofobi.
 • Fobi – angst for øjne.
Ommetafobi.
 • Fobi – angst for øjne.
Oneirogmofobi.
 • Fobi – angst for våde drømme.
Oneirofobi.
 • Fobi – angst for drømme.
Onomatofobi.
 • Fobi – angst for bestemte ord eller navne.
Ophidiofobi.
 • Fobi – angst for slanger.
Opthalmofobi.
 • Fobi – angst for at blive kigget på.
Optofobi.
 • Fobi – angst for at åbne øjnene.
Ornithofobi.
 • Fobi – angst for fugle.
Orthofobi.
 • Fobi – angst for ejendom.
Osmofobi.
 • Fobi – angst for lugte – dufte.
Osphesiofobi.
 • Fobi – angst for lugte – dufte.
Ostraconofobi.
 • Fobi – angst for skaldyr.
Ouranofobi.
 • Fobi – angst for himmeriget – paradiset.
Fobier - P
Pagofobi.
 • Fobi – angst for frost.
Panofobi.
 • Fobi – angst for alting.
Panthofobi.
 • Fobi – angst for lide af sygdom sygdom/lidelser inden for sygdomme.
Pantofobi
 • Fobi -angst for alt ting.
Papafobi.
 • Fobi – angst for Paven.
Papyrofobi.
 • Fobi – angst for papir.
Paralipofobi.
 • Fobi – angst, hvor du frygter for din/ens Familie or next if mand undlader gentagelse of ligegyldige handlinger.
Parafobi.
 • Fobi – angst for sexuelle perversiteter.
Parasitofobi.
 • Fobi – angst for Parasitter.
Paraskavedekatriafobi.
 • Fobi- angst for “Fredag den 13”
Parthenofobi.
 • Fobi – angst for jomfruer og unge piger.
Parturifobi.
 • Fobi – angst for barnefødsler.
Pathofobi.
 • Fobi – angst for lidelser.
Patroiofobi.
 • FOBI – angst for Arvelighed.
Peccatofobi.
 • Fobi – angst for på synde or foræve indbildt krimilalitet.
Pediculofobi.
 • Fobi – angst for lus.
Pediofobi.
 • Fobi – angst for dukker.
Pedofobi.
 • Fobi – angst for børn.
Peladofobi
 • FOBI – angst for skaldede people.
Pellagrofobi.
 • Fobi – angst for pellagra det vil sige mangelsygdomme.
Pentherafobi.
 • Fobi – angst for mor – svigermor.
Phagofobi.
 • Fobi – angst for forslugelse eller for opslugt.
Phalacrofobi.
 • Fobi – angst for at blive skaldet
Phallofobi.
 • Angst for en penis, specielt erigeret og en oprejst penis.
Pharmacofobi.
 • Fobi – angst for at tage medicin.
Pharmacofobi.
 • Fobi – angst for narkotika.
Phasmofobi.
 • Fobi – angst for spøgelser.
Phengofobi.
 • Fobi – angst for dagslys eller solskin.
Philemafobi.
 • Fobi – angst for og kysse.
Philematofobi.
 • Som ovennævnte, fobi – angst for og kysse.
Philofobi.
 • Fobi – angst for at falde i kærlighed eller forelskelse.
Philosofobi.
 • Fobi – angst for filosofi.
Phobofobi.
 • Fobi – angst for fobier.
Phonofobi.
 • Fobi – angst for lyde eller stemmer eller ens egen stemme; af telefoner.
Photoaugliafobi.
 • Fobi – angst for skærende, skarpt lys.
Photofobi.
 • Fobi – angst af lys.
Phronemofobi.
 • Fobi angst for tænkning.
Phthiriofobi.
 • Fobi – angst for lus.
Phthisiofobi.
 • Fobi – angst af tuberkulose.
Placofobi.
 • Fobi – angst af gravstene
Plutofobi.
 • Fobi – angst for rigdom.
Pluviofobi.
 • Fobi – angst af regn eller blive regnede med.
Pneumatifobi.
 • Fobi – angst for spiritus.
Pnigerofobi.
 • Fobi – angst for kvælning eller for at blive kvalt.
Pnigofobi.
 • Fobi – angst for kvælning eller for at blive kvalt.
Pocrescofobi.
 • Fobi – angst for at vinde vægt.
Pocresofobi.
 • Fobi – angst for at tage på vægt.
Pogonofobi.
 • Fobi – angst for skæg.
Poinefobi.
 • Fobi – angst for straf.
Poliosofobi.
 • Fobi – angst ordregivende polio.
Politicofobi.
 • Angst eller unormal modvilje for politikere.
Polyfobi.
 • Fobi – angst for mange ting.
Ponofobi.
 • Fobi – angst for overbelastning eller smerte.
Porphyrofobi.
 • Fobi – angst for farven lilla.
Potamofobi.
 • Fobi – angst for floder eller rindende vand.
Potofobi.
 • Fobi – angst for alkohol.
Proctofobi.
 • Angst for anus, endetarm også kaldt “Rektumsfobi”.
Prosofobi.
 • Fobi – angst for fremskridt.
Psellismofobi.
 • Fobi – angst for at stamme/stammen
Psychofobi.
 • Fobi – angst for lide noget i sindet, og få en sindslidelse.
Pteromerhanofobi.
Pteronofobi.
 • Fobi – angst for at blive kildet med fjer.
Pupafobi.
 • Fobi – angst for marionetter.
Pyrexiofobi.
 • Fobi – angst for og få feber.
Pyrofobi.
 • Fobi – angst for brand, ildebrand, ildebrande.
Fobier - R
Radiofobi.
 • Fobi – angst for stråling – røntgenstråler.
Ranidafobi.
 • Fobi – angst for frøer.
Rectofobi.
 • Fobi – angst for anale sygdomme.
Rhabdofobi.
 • Fobi – Angst for at blive strengt straffet eller slået med en stav eller slemt kritiseret.
Rhypofobi.
 • Fobi – angst for afføring.
Rhytifobi.
 • Fobi – angst for at få rynker.
Rupofobi.
 • Fobi – angst for det urene eller skidt og snavs.
Russofobi.
 • Fobi – angst for russer og russisk kultur.
Fobier - S
Samhainofobi.
 • Fobi – angst for Halloween.
Sarmassofobi.
 • Fobi – angst for kærligheds spil.
Satanofobi.
 • Fobi – angst for satan – fanden, satanisme.
Scabiofobi.
 • Fobi – angst for fnat.
Scatofobi.
 • Fobi – angst for det ekstreme – eksrementer.
Scelerofobi.
 • Fobi – angst for onde mænd, ondskabsfulde mænd.
Sciafobi.
 • Fobi – angst for skygger.
Sciofobi.
 • Fobi – angst for skygger.
Scoionofobi.
 • Fobi – angst for skole.
Scolecifobi.
 • Fobi – angst for orme.
Scopofobi.
 • Fobi – angst for at blive set, stirret på.
Scoptofobi.
 • Angst for at blive set, stirret på.
Scotomafobi.
 • Fobi – angst for blindhed i synsfeltet.
Scotofobi.
 • Fobi – angst for mørket.
Scriptofobi.
 • Fobi – angst for at skrive offentligt.
Selafobi.
 • Fobi – angst for lys glimt.
Selenofobi.
 • Fobi – angst for månen.
Seplofobi.
 • Fobi – angst for forrådnelse.
Sesquipedalofobi.
 • Fobi – angst for lange ord.
Sexofobi.
 • Fobi – angst for det modsatte køn.
Siderofobi.
 • Fobi – angst for stjerner.
Sinistrofobi.
 • Fobi – angst for ting som forekommer til venstre.
Sinofobi.
 • Fobi – angst for Kina, kinesisk, kineser, kinesisk kulture.
Sitofobi.
 • Fobi – angst for mad og fodr og spise.
Snakefobi.
 • Fobi – angst for slanger.
Socerafobi.
 • Fobi – angst for forældre.
Social Fobi.
 • Fobi – angst for at blive evalueret negativt i sociale situationer.
Sociofobi.
 • Fobi – angst for samfund eller folk i almindelighed.
Somnifobi.
 • Fobi – angst for søvn, for og sove.
Sophofobi.
 • Fobi – angst for læring/evner til indlæring.
Soteriofobi.
 • Fobi – angst for afhængighed til andre, eller og være afhængig af andre.
Spacefobi.
 • Fobi – angst for det ydre rum.
Spectrofobi.
 • Fobi – angst for genfærd eller spøgelser.
Spermatofobi.
 • Fobi – angst for bakterier.
Spermofobi.
 • Fobi – angst som ovenfor beskrevet, altså bakterier.
Spheksofobi.
 • Fobi – angst for hvepse.
Stasibasifobi.
 • Fobi – angst for stående eller gående.
Stasifobi.
 • Fobi – angst for stående eller gående.
Staurofobi.
 • Fobi – angst for syfilis.
Stenofobi.
 • Fobi – angst for smalle ting eller steder.
Stigiofobi.
 • Fobi – angst for helvedet.
Surifobi.
 • Fobi – angst for mus.
Symbolofobi.
 • Fobi – angst for symbolik.
Symmetrofobi.
 • Fobi – angst for symmetri.
Syngenesofobi.
 • Fobi – angst for slægtninge.
Syphilofobi.
 • Fobi – angst for syfilis.
Fobier - T
Tachofobi.
 • Fobi – angst for stor hastighed – høj fart.
Taeniofobi.
 • Fobi – angst for bændelorme.
Taphefobi.
 • Fobi – angst for at blive begravet – kremeret levende.
Taphofobi.
 • Fobi – angst for at blive begravet – kremeret levende.
Tapinofobi.
 • Fobi – angst for smitte – smitsomhed.
Taurofobi.
 • Fobi – angst for tyre.
Technofobi.
 • Fobi – angst for teknologi.
Telephonofobi.
 • Fobi – angst for telefoner.
Teratofobi.
 • Fobi – angst for graviditet med/føde et deforme børn, “moster” eller møde deforme mennesker.
Testafobi.
 • Fobi – angst for skulle tage en test.
Tetanofobi.
 • Fobi – angst for stivkrampe.
Teutofobi.
 • Fobi – angst tysk kultur – tysker eller tyske ting.
Textofobi.
 • Fobi – angst for  visse stoffer.
Thaasofobi.
 • Fobi – angst for at sidde.
Thalassofobi.
 • Fobi – angst for havet.
Thanatofobi.
 • Fobi – angst for at dø – døden.
Thantofobi
 • Fobi – angst for at dø – døden.
Theatrofobi.
 • Fobi – angst for teater.
Theofobi.
 • Fobi – angst for gud eller religion/religioner.
Theologicofobi.
Fobi – angst for theologi.
Thermofobi.
 • Fobi – angst for varme.
Tocofobi.
 • Fobi – angst for graviditet eller og skulle føde.
Tomofobi.
 • Fobi – angst for kirurgiske operationer.
Tonitrofobi
 • Fobi – angst for tordenvejr.
Topofobi.
 • Fobi – angst for bestemte steder eller situationer, såsom sceneskræk.
Toxifobi.
 • Fobi – angst for gift eller blive et uheld at blive forgiftet.

Toxofobi.

Fobi – angst for gift eller blive et uheld at blive forgiftet.

Toxicofobi.
 • Fobi – angst for gift eller blive et uheld at blive forgiftet.
Traumatofobi.
 • Fobi – angst for injurier.
Tremofobi.
 • Fobi – angst for rysten.
Trichinofobi.
 • Fobi – angst for trikiner, Trikinen er en parasit med en helt speciel livscyklus. De voksne orme lever i tarmen, hvor formeringen foregår.
Trichopathofobi.
 • Fobi – angst for hår.
Trichofobi.
 • Fobi – angst for hår.
Hypertrichofobi.
 • Fobi – angst for hår.
Triskaidekafobi.
 • Fobi – angst for tallet 13.
Tropofobi.
 • Fobi – angst for at flytte eller foretage ændringer.
Trypanofobi.
 • Fobi – angst for indsprøjtninger.
Tuberculofobi.
 • Fobi – angst for tuberkulose.
Tyrannofobi.
 • Fobi – angst for tyraner/tyranni.
Fobier - U
Uranofobi.
 • Fobi – angst for Paradiset, himmeriget.
Urofobi.
 • Fobi – angst for urin, at urinere.
Fobier - V
Vaccinofobi.
 • Fobi – angst for vaccinationer.
Venustrafobi.
 • Fobi – angst for smukke – skønne kvinder.
Verbofobi.
 • Fobi – angst for ord.
Verminofobi.
 • Fobi – angst for kim, spire, mikrober, bakterier.
Vestifobi.
 • Fobi – angst for tøj.
Virginitifobi.
 • Fobi – angst for at blive voldtaget – voldtægt.
Vitricofobi.
 • Fobi – angst for stedfar.
Fobier - W
Walloonfobi.
 • Fobi – angst for vallonere – vallonsk.
Wiccafobi.
 • Fobi – angst for hekse / heksekunster.
Fobier - X
Xanthofobi.
 • Fobi – angst for farven “gul” eller for ordet “gul”
Xenofobi.
 • Fobi – angst for fremmede / udlændinge.
Xerofobi.
 • Fobi – angst for tørhed.
Xylofobi.
 • Fobi – angst for træ ting – skove.
Fobier - Z
Zelofobi.
 • Fobi – angst for jalousi.
Zeusofobi.
 • Fobi – angst for Gud / guder.
Zemmifobi.
 • Fobi – angst for muldvarper.
Zoofobi.
 • Fobi – angst for dyr.