SONNERASMUSSEN.DK

Typer af coaching

Coaching findes i mange typer – ens for dem alle er, at de giver det bedste afsæt i at hjælpe en den rigtige retning 

Individuelle – professionele coaching forløb inden for kognitiv coaching

 • Resultatskabende kognitiv coaching.
 • Effektiv støtte til problemløsning og personlig udvikling.
 • Kognitiv coaching hjælper dig til at udvikle dit potentiale og din ydeevne.
 • Kognitiv coaching genskaber evnen til at tænke mere klart.
 • Kognitiv coaching er et begreb, der er videreudviklet fra den kognitive terapi. Der, hvor kognitiv coaching adskiller sig fra det terapeutiske felt, er at der i kognitiv coaching orienteres ud fra nutidssituationen og der arbejdes fremad. Således vil der blive brugt meget lidt eller ingen tid på at høre, hvordan man er kommet til et fastlåst punkt. Og der bliver brugt megen tid på at bevidstgøre, hvor man er lige nu, og i hvilken retning man vil bevæge sig.

 

Den kognitive trekant dækker over:

 • Vores tanker
 • Vores kropsfornemmelser
 • Vores emotioner/følelser

Det, der sker i den kognitive coaching er, at man afklarer, hvilke tanker, følelser og kropsfornemmelser, der hører til en fastlåst situation. Og herefter definerer hvilke tanker, følelser og kropsfornemmelser, der hører til den ønskede situation.

Og så går arbejdet i gang med at afklare, hvilke kompetencer og strategier, der kan bringes i spil for at personen selv oplever at have redskaber til at bevæge sig imod målet.

Et eksempel kunne være:

En pige/kvinde på 19 år har eksamensangst.
Hun beskriver, at hun tænker. “Det vil aldrig gå godt/jeg dumper garanteret/de synes nok, at jeg er dum/jeg vil slet ikke kunne formulere mig og tænk, hvis jeg ryster og har black out”.

Pigen beskriver, at hun er bange og modløs, skrækslagen og energiforladt og føler absolut ingen selvtillid.
Og beskriver, at hun kan mærke en trykken for brystet og konstant uro i maven kombineret med søvnforstyrrelser.

Når dette er defineret, afklares, hvad pigen mon ønsker sig i stedet.

Hun ønsker, at:

Se sig selv som en, der sidder roligt og glad, med tillid til egne evner og eget potentiale og med evnen til at tænke og tale klart og sammenhængende. Pigen kunne tænke sig at hun selv mente, at censor og lærer var interesserede og hjælpsomme.
Pigen beskriver, hvordan disse “ønsketanker” ville gøre hende rolig og afslappet i kroppen, og ville give hende lyst og tro på forberedelsesprocessen og give hende rolige nætter.

Det, som man i kognitiv coaching i et eksempel som det ovenstående gør, er at genskabe evnen til at tænke og tale klart og sammenhængende ved at finde situationer frem, hvor personen har kunnet dette.

Man arbejder med at “punktere” de begrænsende overbevisninger og derigennem at generere en bevidst strategi, så personen, når sessionen er overstået, går ud af døren med et helt konkret redskab til at holde fokus på det, hun vil og igen ved, at hun kan.

Den kognitive coaching kan bruges indenfor alle slags præstationer, indenfor alle sammenhænge og relationer og er et gavnende og bevidst værktøj til selv at kunne skabe og opretholde det fokus, der er gavnende.

Teenagecoaching

Jeg har siden jeg blev færdiguddannet som coach i 2007 haft en forkærlighed for teenagecoaching.

Teenagetiden beskrives af mange eksperter som den mest stressede periode i et menneskes liv. Fra barn til ung, en krop der er under ombygning, en trang til at føle sig sikker og god nok, en udpræget tendens til at sammenligne sig med andre samt livtag med grænser, der skal afprøves og frygt eller længsel efter voksenlivet.

En tid, hvor selvværdet ikke er i top, hvor de voksne ikke forstår noget som helst, hvor den første kærestesorg rammer og hvor mange unge erkender, at det er nu, at de skal leve livet. Men hvordan gør man?? og især: hvordan får man styr på sine tanker og følelser, uden at være i konstant kontakt med usikkerhed, ængstelse, frygt og frustration.

Her kommer teenagecoaching ind i billedet

I coaching sessioner med en teenager tager vi altid udgangspunkt i, hvad der er svært.-tager en snak om det, som netop ligger teenageren på sinde.

Selvværd, spisevaner accept af sig selv usikkerheden om hvad andre mener, kommunikation med forældre og venner, eksamensangst, fremtidsmål, negative tanker … you name it, for listen er lang, og alt har betydning.

 

Det, jeg synes, er specielt værdifuldt i arbejdet med teenagere, er deres åbenhed, følsomhed og mentale imødekommenhed.

Det gode ved teenagere er, at de nemt lader sig inspirere og har en iboende lyst til at gøre noget, så de selv har indflydelse på at få det bedre.

Det er tit sådan, at det er en far eller mor, der kontakter mig, og derefter mødes jeg selv med teenageren.

Som teenagecoach bliver jeg den følgesvend og guide, der kan gøre uoverskuelige situationer overkommelige igen.

 

Nogle af de temaer, der hyppigst bearbejdes i ungdoms- eller teenagecoaching er :

 • Selvværd og selvtillid
 • Håndtering af stress
 • Hvordan virker jeg i andres øjne
 • Kærlighed
 • Dårlige vaner såsom spiseforstyrrelser, cutting, alkohol- eller hashforbrug
 • Motivation og målsætning
 • Troen på fremtiden

Der sættes altid 1½ time af.

Ring og hør nærmere omkring teenagecoaching.

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

Indlæg om coaching

Stresscoaching – stresssignaler

Hvert eneste menneske har sine egne stresssignaler.
Nogle får hovedpine, andre spændinger i kroppen, atter andre oplever irritabilitet og tankemylder, ja signalerne er mangeartede og mange gange kombinerede.

Når du modtager stresscoaching bevidstgøres du om dine personlige stresssignaler. Fordi al forandring starter med B, lidt populært sagt. For lige at gøre det klart, hvad jeg mener, så starter al forandring med bevidsthed.

Forandringsledelse og forandringsparathed

Giv medarbejderne et positivt syn på forandringer.
Beskriv personalets aktiver og udviklingspotentiale.
Inspireret af det nationale kompetenceregnskab, der findes på undervisningsministeriets hjemmeside, er der fire kernekompetencer, som vi som mennesker i både privat og fagligt regi må forholde os til, især i situationer, hvor forandring står for døren.
Forandring kan have mange facetter, og kan være udløst af bevidste beslutninger om, at der skal og må ske noget andet og bedre, og det kan også være processer, der igangsættes af eksterne faktorer, og vil i nogle tilfælde være at betegne som en krisetilstand.
Bemærk her, at Uni Coaching udelukkende opfatter krise som et vendepunkt, ud fra ordets oprindelige græske betydning “crisis”, der netop betyder et vendepunkt..

Det er konstruktivt og givende at have en personlig coach

Som det også beskrives i Arne Nielssons bog “Viljen til sejr, harmoni i job, familie og fritid“, er det konstruktivt og givende at have en personlig coach.

Man kan vælge en personlig coach, der minder om sig selv
Og/eller man kan vælge en coach, der forekommer som en modsætning til én selv. Jeg tror, at det er væsentligt, at man i valg af coach gør sig klart, hvad man vil bruge en coach til.
En coach er ikke en person, der rådgiver om, hvad man skal gøre eller ikke gøre.

Det handler om at skabe forudsætninger

Det er godt at ønske, for vores ønsker har forbindelse med vores længsler. Og vores længsler er forbundet med vores værdier og følelser og er dermed ikke kun et intellektuelt og viljestyret fænomen, men noget, der absolut betyder meget for os.

Selvtillid og personlig udvikling

Mange kommer til mig og giver udtryk for, at de mangler selvtillid.
Og beskriver, at der tidligere har været selvtillid, men efter en skilsmisse eller en fyring eller en konkurs eller en anden form for overgang, er selvfølelsen slet ikke så intakt længere.

Coaching og konfliktløsning.

Få viden om konfliktløsning som ledelsesværktøj.
Opbyg nye mønstre – skab positiv kontakt til hinanden.
Hvor der er mennesker, er der fra tid til anden også konflikter.

Ja, disse ord kunne være sagt af en klog profet, men er som sådan blot en konklusion, jeg via mit liv og arbejde har draget.
En konklusion, der peger på, at konfliktløsning som begreb, teori og i praksis er kommet for at blive.

Om at give og modtage feedback.

1. Generelt om feedback
Feedback betyder tilbagemelding, at melde tilbage, hvad man har observeret.
Et væsentligt led i kommunikationsprocessen er feedback. Desværre er det ikke altid så enkelt at håndtere dette begreb. I det følgende gives en skematisk oversigt over de forskellige former.

Pris: 3 citronmåner og 1 pose pebernødder

Bilen var fyldt op med gamle venner, som alle forventningsfuldt så frem til weekendens julekomsammen. Turen fra Sydvestjylland til København forløb uden problemer, lige indtil vi nåede staden, hvor vi måtte stoppe for rødt lys. Pludselig væltede kaskader af røg ind over bilen, og sendte omgående en stank af brændt gummi ind i bilen. Vi vendte os alle om for at se, hvor røgen kom fra og konstaterede hurtigt, at den kom fra vores bil!!!!

Vi nåede lige at dreje ind på en tank, hvor efter motoren strejkede totalt. Så stod vi der med al bagagen, og diverse bestilte delikatesser fra det sydjyske. Nu kunne man jo vælge at ærgre sig og lade humøret dale. Alene tanken om prisen på bilreparationen, kunne gøre en nervøs. Dog var det som om at intet rigtig kunne true det gode humør, for i løbet af ganske kort tid kom en god ven og hentede os, dårlige jokes om situationen blev flittigt fyret af, bilen blev transporteret tilbage til Jylland og alle omkring os var utroligt hjælpsomme.

Parcoaching – You can change in a heartbeat

Dilemmahåndtering.
Der kan opstå mange dilemmaer Og ingen går igennem tilværelsen uden at møde dilemmaer indimellem. Nogle kalder dilemmaer for en “pest – eller kolera”-situation, hvor det er svært at træffe det valg, der forekommer mest rigtigt eller mindst forkert. Andre oplever dilemmaer som gentagne situationer, hvor man oplever, at “om man gør det ene eller det andet, så er det aldrig godt nok” osv..

I mange tilfælde er det ydre faktorer, der skaber et dilemma det kan være en afskedigelse, en sygdom, uvenskab, økonomisk underskud mv., og det kan også være indre tilstande, der skaber dilemmaer. Tilstande som jalousi, frygt – angst, forvirring, mangel på overskud og energi.

Selvværd

At coache for at bygge sit selvværd op er en smuk opgave, der strækker sig over tid.
For selvværd er en tilstand, der som enhver anden tilstand er dynamisk, og som kan variere. Og som samtidig er muligt at nære og styrke.
Hvad er selvværd?

Supervision

Tager vi helt bogstaveligt fat i ordet supervision lægger det op til at man anlægger et supersyn

Det betyder, at supervision er en arbejdsform, hvor det at kunne anskue sig selv, en problematik, en arbejdsplads fra flere vinkler, anvendes.
De fleste kender udtrykket at være flue på væggen, der er en beskrivelse af at kunne indtage en observerende og lyttende position.

Ligeledes kender de fleste også udtrykket at gå I andres mokkasiner. Selvom udtrykket er indiansk inspireret, fortæller det om, at vi oplever noget andet, vores mentale synsfelt udvides ganske enkelt, når vi I en supervision inviteres til at gå I et andet menneskes sted og iagttage og vurdere en situation herfra

Model af verden – og – supervision

Det er jo sådan, at vi alle har hver vores model af verden, og at vi derfor ikke kun har et univers af tanker og oplevelser, men eksisterer på vores arbejdspladser og familier I multiverser.

En klassisk grundkonflikt, fagligt som personligt, er at vi bærer rundt på vores egen model, og ønsker denne bekræftet. Når dette så ikke sker på eksempelvis en arbejdsplads, kan en supervision være gavnende.

Rammen omkring en supervision er, at supervisor er en person…

der kommer udefra, lytter til de problematikker, der er – for en medarbejder eller en gruppe – og inviterer til andre synsvinkler, der kan virke fremmende for problematikken og processen.
Derfor ser jeg, at supervision og supervisors opgave bliver at invitere ind I et nyt landskab. Et landskab, hvor der stoppes op, og de konkrete problematikker anskues fra flere vinkler, så der erkendelsesmæssigt sker et skift.

Der er flere varianter af supervision

Afhængigt af hvilke miljøer, man befinder sig I, kan supervision ses som undervisning i vejledning, coaching, mentoring, rådgivning. Også kollegial supervision er en arbejdsform, der bruges mere og mere, primært I pædagogiske miljøer.

Jeg arbejder med flere former for supervision.

Dels den coachende form, hvor jeg som supervisor er såvel opdagelsesrejsende, detektiv, kaptajn og kunstner fordi det er berigende og nødvendigt at sætte forskelige ressourcer ind. Der skal opdages, undersøges, styres og tænkes nyt og sættes nye mål I en coachende supervision.

I en kollegial supervision igangsætter og underviser jeg I selve denne model. Her kommer der tilligemed et reflekterende team på banen, så denne supervisionsform lægger op til at undersøge de forskellige modeller og universet og med stor respektfuldhed og lydhørhed at udvide erkendelsen, bevidstheden, metoder, interaktion blandt meget andet.

Mit udgangspunkt for supervision er funderet I NLP – teorien, der bygger på, at:

 • Alle mennesker har de ressourcer, de har behov for.
 • Vi har hvert vores landkort over hvordan verden ser ud, og landkortet er ikke det samme som landskabet.
 • Den mest fleksible part I et system kan lede systemet mod nye retninger.

Min egen oplevelse er, at supervision er en spændende og personligt engagerende måde at arbejde på. Det er en form, der inkluderer mange mennesker, og da anerkendelse, nysgerrighed og respekt er det bærende fundament, er resultatet altid positivt og nyskabende for de superviserede parter.

Jeg kommer ud på de forskellige arbejdspladser og afholder supervision.
Hvilken form for supervision der vil være den mest optimale, vurderes på forhånd ud fra en samtale.