SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Lyt efter.

Hvorfor lytter mænd ikke efter.
Jeg bliver tit kontaktet, mest af mænd, der beskriver, at deres hustru igennem mange år, nu har sagt stop. Nu har hun sagt, at hun ikke længere har følelser for manden, og at det er bedst at stoppe og flytte fra hinanden.

Mændene giver mange gange udtryk for, at hustruen godt nok igennem de sidste mange år har sagt, at hun ikke var tilfreds i forholdet, men at de ikke har lyttet efter. Og ikke har taget det til efterretning, andet end i et par dage eller uger, og så er gledet tilbage i den vante gænge med fokus på job og karriere, fritidsinteresser og eget ego.

Dette lille skrift handler om, at det er værd at lytte efter. Og er en appel til mændene om, at agere, når kvinden i et parforhold udtrykker mistrivsel, savn og frustration. Det er ulig meget nemmere at gøre noget ved situationen, mens den er forholdsvist enkel, end det er at skulle rydde op i flere års kulde og parallelvandring. Jeg ved, at mange mænd, når deres bil bare “hoster” en smule, tager sig af det hurtigt. Og tænker indimellem på det ejendommelige i, at når deres kvinde “hoster” en smule, måske udtrykt som brok og frustration, ja så tror man, at det bare går over, og at hun da sikkert bare skal finde sit overskud igen.

Lytte efterMange parforhold går i stykker, på grund af, at der ikke tales om følelser og tilstande, før det er blevet så forkrampet, vredt og koldt, at den vej, der ligger forude, kun kan findes, hvis begges viljer er tilstede. Dette skal ikke udelukkende være en opfordring til mændene om at lytte mere efter, så deres nærvær og proaktivitet kommer kvinden og familien til gode. Naturligvis har kvinderne et lige så stort ansvar for, at de trives i deres parforhold/ægteskab.

Det er efterhånden ved at være klassisk, at manden i et parforhold giver udtryk for, at kvinden da ikke har råbt ham op, og at det da ikke var til at vide, at hun havde brug for forståelse, når hun blev mere og mere sur. For det er jo en ejendommelig mekanisme, ikke? Vi har brug for omsorg og interesse, sjov og lethed, og hvis vi så er pressede, hvad gør så mange af os: jo, vi bliver sure, vi skælder ud, vi går efter at bebrejde den anden. Og det er da en vandring om på den anden side af åen efter vand.

Så kvinder og mænd, der sidder i en frustration lige nu, og kanske er ved at åbne den bagdør, der hedder “det kunne også være meget nemmere, hvis jeg bare levede for mig selv” – lyt efter, for jeg har en anbefaling. Gør dig klart, hvilke områder af dit parforhold, du ønsker forbedret, og gør dig klart, hvordan du kan gøre din partner begribeligt, at du mener, at det er nu, at I skal tage hånd om dette.
Tøv ikke. Sørg for, at der ikke bliver dømt nøl.
Og hold op med at bebrejde, både din partner, omstændigheder og/eller dig selv. Gå i stedet i gang med at fokusere på, hvad du ønsker og afklar, hvad du selv kan gøre for at dette ikke kun bliver ved tanken.

Og ja. Det handler om at lytte efter. Til dig selv. For lytter du efter, vil andre også lytte til dig.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2006

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: