SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Når din partner er overfladisk.

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales:

Kan du slet ikke tage noget alvorligt.

Tror du, at livet bare er en leg.

Jeg er dødtræt af at høre om, hvad du har lyst til ? Kunne du tænke på andre end dig selv.

Nu skal vi altså tale om noget i fortiden. Du kan da ikke bilde dig ind, at det kun er nu og fremefter, at der skal lægges fokus.

Du har gang i tusind projekter. Men hvad bliver egentligt gjort færdigt – kunne du bare i et år bestræbe dig på at holde snuden i sporet.

Jeg er alvorligt bange for, at du er mig utro. Jeg kan slet ikke mærke dig, og du har hele tiden travlt med at gå i byen og have det sjovt med andre.

Jeg skal altid holde fast i dig, når jeg har nogle følelser som jeg har brug for at tale om

Du er overfladisk, og det går ud over børnene.

I de gode tider

I de gode tider oplevede du og din partner altid noget sjovt. Der er ingen som din partner, der kan se lyst og optimistisk på tingene.

I de gode tider beundrede du din partner for hans eller hendes sorgløshed og evnen til at kigge fremad.

I de gode tider nød du, at din partner altid fik sat gang i et eller andet, så I havde det godt og sjovt.

I de gode tider levede du fint med din partners spontaneitet og livsglæde, din partners nysgerrighed og eventyrlyst.

 

Engang satte du pris på, at:

Din partner var sorgløs. Det løftede dig og gjorde livet nemmere at leve.

Du satte pris på,at dit eget behov for en tryghed blev udfordret, og det har du lært meget af.

Du kunne rumme din partner

Når han eller hun blev rastløs, for du forstod, at rastløsheden var energi, der skulle omsættes til handling. Du kunne rumme, at der var masser af ideer og projekter og synes, at det var underholdende og givende, at man kunne være helt sikker på, at der hver dag skete noget nyt.

Dengang kunne du også rumme, at der var – og stadig er – grunde til, at din partner havde brug for en høj grad af: Nyorientering og for alt i verden ikke at være fastlåst og begrænset.

Du kunne se, at han eller hun mistrivedes, når rammerne var for faste og reglerne for firkantede. Du kunne se, at han eller hun mistede glæde og overskud, når der blev krævet stabilitet og struktur, og det vakte måske en beskyttertrang i dig. Formentligt gav det dig en betydning, at der var en at passe på.

Men nu er det som om, at I ikke kan blive enige om det, der også er vitalt, nemlig at livet består af både dybde og overflade.

Det er som om, at din partner flygter ind i alle mulige eventyr og ide-universer, og det at være til stede og forholde sig til de ting, der er her, er nærmest umuligt.

Det er som om, at din partner er ADHD-agtig, og børnene søger dig, for din partner er kun ordentligt tilstede i glimt.

Det er som om at det er dig, der bærer den følelsesmæssige flade, og du er træt af at virke så kritisk og skulle virke så voksen. Og det er svært ikke at synes, at optimismen er vendt til lalleglæde og flugtforsøg

Retorikken

Du kalder – måske kun inde i hovedet – og måske også ham hende for

  • Lalleglad
  • Jubelidiot
  • Skødesløs
  • Lyst- og impulsstyret
  • Optimistisk egoist
  • Eskapist

det holder jo ikke i længden.

Det er svært at se og mærke sammenhængskraften, hvis disse mønstre fortsætter , – og hvis afstanden imellem jer forstærkes.

Hvor skal I hen nu?

Hvis det ikke skal ende med mange års anklager og tyngde i hverdagene og i værste fald en skilsmisse, må du og I gøre noget for at vende bølgen.

Det er så besnærende at kigge på, hvad din partner skal gøre.

For han eller hun skal jo bare:

Tage sig sammen og holde fokus

Fordybe sig i følelser og i de ting, der sker her og nu

Droppe alle sine ideer og lære at nyde det, der efterhånden kaldes den kedelige hverdag, men som kunne blive en smuk ”frikadellelykke”

Blive voksen og fatte, at man jo ikke altid kan gøre, hvad man har lyst til – uden at det har negative konsekvenser for familien

Tænke før han eller hun taler, for der er faldet lidt for mange uheldige bemærkninger og spydigheder igennem tiden.

 

Det tror jeg, at du synes…

 

Overvejelsen er naturligvis, at hvis din partner laver denne transformation, så vil din glæde genereres igen. Vil det så ikke sige, at hvis du venter og håber på dette, så er du imens i en ventesal.

Er det ikke lidt dumt at vente som den primære strategi?

Der er en nøgle til denne lås

Lad mig indvie dig i en hemmelighed. Som du egentligt godt kender, men som jeg tror, at du har glemt.

Din partner gør sig alle disse anstrengelser for at undgå at føle sig begrænset eller låst.

Din partner bliver decideret bange og hæmmet, når han eller hun føler sig begrænset, og det er grunden til, at han eller hun hele tiden har gang i noget nyt.

Kan du se ham eller hende derinde?

Den lille dreng eller pige, der håber på og tørster efter at blive anerkendt for sin positivisme.

Den lille dreng eller pige, der også gerne vil have andre med på eventyr.

Den lille dreng eller pige, der oplever, at energien fosser ud af kroppen, hvis det hele bliver tungt, dybt og forudsigeligt

For faktisk ønsker din partner også at være forbundet med dig. Der er lige så stort et behov for nærhed i ham/hende, som der er behov for det sjove og det lyse. Det er bare blevet sin sag at finde frem til det.

Og især din partner har brug for, at du anerkender dette.

Fordi: Når din modstand daler, slapper din partner mere af.

Kan du unde ham eller hende dette?

Hvis svaret er ja, føler du stadig en kærlighed.

Og så er der en vej.

 

Det gode råd

Vær med til at gøre de faste holdepunkter som måltiderne lyse og glade.

Vær selv med til at sætte dagsordenen og bed om din partners lydhørhed, når du har noget på hjerte

Lav eventuelt et bestemt sted i jeres hjem, hvor der kan brainstormes

Mind din partner om, at tiden er vores medspiller og ikke vores modstander.

Anerkend din partners sorgløshed. Den er sjælden og giver livsglæde

enneagramBonus info om Enneagramtypen

Den opmærksomme læser har set, at det er type 7, Igangsætteren, fra Enneagrammet, der her er beskrevet. Naturligvis i en lidt livspresset version.

Husk at type 7 tager kvaliteter fra type 5, Iagttageren, i harmoni. Så der er mulighed for fordybelse og at komme i kontakt med, at rammerne er frihedens forudsætning.

Info om Igangsætteren

Grundlæggende frygt og overbevisning

At være begrænset af nogen eller noget.

‘Jeg er overbevist om, at jeg har retten til at gøre de ting, jeg har lyst til, når jeg har lyst til dem’

Højt niveau

Her vil type 7 være frie og tilfredse. De vil være muntre, energifyldte, energiske, ekstatiske og taknemmelige. De vil være praktiske og realistiske, samtidig med at de vil søge nye eventyr og nye stimulanser. De vil optræde ikke-dømmende og repræsentere en stor rummelighed over for andre holdninger og ideer. Hvis du relaterer dig til Type 7 og du har læst helt her ned til i teksten, så kunne det tyde på, at du er på niveau over middel.

Lavt niveau

Her vil type 7 være barnlige, korrupte, uforudsigelige, udbrændte, uansvarlige, bitre og tungsindige. Deres kommunikation vil være spydig og ondsindet, og de vil udvise dødsforagt.

Positive bidrag

Type 7 inspirerer de andre typer med en livsenergi og umættelig sult på grin og oplevelser. De er umiddelbart ubekymret, og hvem ville ikke være foruden bekymringer? De minder os om, at livet er frydefuldt og fyldt med store overvældende oplevelser, hvis blot vi evner at være til stede, når de sker.

På et højt niveau har 7’eren lært at være til stede i nuet og have indlevelse i sine egne og andres følelser. For at kunne lære dette, har 7’eren trænet sig i at mærke, hvordan andre mennesker har det, ved at eftergøre deres følelser i sig selv. 7’erne har opdaget, at en tur i skoven sagtens kan tage en hel time ved at gå rundt og nyde hver kvadratmeter på de første 100 meter af skovbunden. De har endvidere lært kunsten at vente – vente på, at tingene sker af sig selv.

 

Husk husk husk

Reglen i kærlighed er:

Giv og få.

I nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen er altafgørende.

Hjælp ham eller hende derhen igen.

Af Christel Sonne Rasmussen - 21 apr, 2018

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: