SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Akrofobi – højdeskræk, angst for højder.

De fleste kender til det ubehag, der dukker op, når man er trasket op i et udsigtstårn og kigger ud. Det er som om jorden trækker i en, og man træder et skridt tilbage fra kanten. Det er ikke en fobisk reaktion, snarere en naturlig sund reaktion, fordi vi er højt oppe og vurderer, at det jo går helt galt, hvis vi falder ud.
Men højdeskræk kan som enhver anden fobi antage dramatiske former og netop derfor, fordi det er en af de absolut mest hyppige fobier, hæmme og begrænse en tilværelse meget.

Det er ikke usædvanligt, at jeg kontaktes af mennesker, både kvinder som mænd, børn som unge, der er plaget af højdeskræk.

Som i enhver anden fobi, kan der være reelle grunde til det. Der kan være et traume, som er uforløst, men mange gange er fobien af en diffus karakter, hvor de fleste udtrykker: ”jeg føler, at jeg har været bange for højder hele mit liv, men det bliver værre og værre”.

  • Nogle er bange for at stige op på en stol. De bliver svimle og utilpasse og undgår dette.
  • Nogle bryder sig ikke om at træde op på en stige.
  • Nogle kan ikke udholde tanker om at bevæge sig op i et tårn, køre op med en elevator, og angst for højder kombineret med dødsangst er også en af de fobier, der gør at rigtigt mange mennesker vælger ikke at tage på rejse med flyvemaskine.

Der, hvor det piner de fleste, at de lider af Akrofobi er med hensyn til broer – og i nogle tilfælde: tunneller i bjerge.

Det at skulle køre over Lillebæltsbroen, Storebæltsbroen, Vejle fjord broen osv. osv. rider mange mennesker som en mare. Rigtigt mange undviger selv at skulle køre over broer; forsøger at finde en chauffør, lukker øjnene hvis de sidder i et tog eller en bus, får hjertebanken og svedeture og tydelige tegn på stærk angst, netop når en bro skal forceres.

Der er broer i stort set hele verden. Og hvis du bruger al for megen energi, både før, under og efter du skal over en bro, lider du af slem højdeskræk. Vælg at gøre noget ved det. Især hvis du har børn. For det at undlade at køre i svævebane, tage med i rutsjebaner eller andre højtflyvende ting i tivoli, det at have udtalt angstreaktion ved broer eller udsigtstårne eller lignende, kan du – skønt du gør alt for at undertrykke og skjule det, føre i arv.

Og selvfølgelig skal vi være opmærksomme på højder, og selvfølgelig er vi født med ben, så vi kan gå på jorden og uden vinger, så nej: vi er ikke fugle. Men alligevel er det at bevæge sig op i højder en skøn og givende anledning til at få flere og nye perspektiver.

 

Læs mere om Fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: