SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Araknofobi – angst bange for edderkopper.

Der hersker en del diskussion om, hvilken fobi der er den mest almindelige, men araknofobi ligger i hvert fald meget tæt på toppen, hvis ikke den har førstepladsen. Op mod 50% af alle kvinder og 10% af alle mænd lider af araknofobi i større eller mindre grad.

Det er tankevækkende, hvad det er, der er grunden til at især angsten for edderkopper har et sådant tag i mange af os.

Flere psykologer peger på, at edderkopper, slanger, øgler mv i forhistorisk tid har været dyr, der decideret har kunnet bringe vores liv i fare, hvorfor vi reagerer med angst, når edderkoppen piler hen over væggen eller sidder i håndvasken på badeværelset. Flere peger på, at især edderkopperne skræmmer os, fordi den ikke har et ansigt. Så kan vi ikke forholde os til den. Kan ikke nedstirre den og får en diffus fornemmelse af at ”kæmpe med anonym modstander”.

Jeg har haft rigtigt mange unge piger og mange kvinder i behandling for araknofobi. Og her kommer nogle af de udtalelser og nogle af de måder, hvorpå araknofobien kommer til udtryk.

“Det, der er så klamt og får håret til at rejse sig på mit hoved og mit blod til at fryse til is, er at edderkopperne er så hurtige. Det er umuligt at have kontrol over dem”

“Både min mor og mine søstre har altid skreget op og løbet ud af rummet, når der var en eller flere edderkopper. Vi har i vores familie tit lukket rum af, indtil min far kom hjem og kunne slå dem ihjel.”

“Jeg er så bange for edderkopper, at jeg, når jeg skal besøge venner eller familie tjekker indgangsdøren for, om der er et edderkoppespind. Jeg sætter mig ikke i en stol uden at mit blik har kigget efter edderkopper i hjørnerne. Hvis jeg skal sove ved nogen, sker dette ikke, hvis jeg ikke har en insektspray med. Jeg kigger under sengen, jeg skal sove i. Jeg ryster dynen osv., og jeg sover aldrig med et vindue, der er lidt åbent. Jeg er panisk for edderkopper, og jeg har altid som nævnt en spray med, og jeg har også en slags minifluesmækker med. Hvis der er edderkopper hos andre, har jeg flere gange været nødt til at gå hjem. Det her invaliderer mig, for jeg kommer ikke ud at rejse, jeg tager sjældent til fester, hvor det er halvmørkt osv.”

“Min edderkoppefobi er så voldsom, at jeg klart er hæmmet i mit liv. Jeg tager kun ud, hvis jeg absolut skal. Jeg har stort set udviklet rengøringshysteri, og jeg nyder aldrig at sidde i en have på en sommerdag. Kun hvis min kæreste er der, og kan holde øje med, om der er nogle edderkopper. Jeg ved godt, at det er sindssygt, men jeg er så overmandet af angst, at jeg ikke fungerer længere.”

Når en fobi er blevet invaliderende, uanset hvad det er, du er bange for, skal du vælge at gøre noget ved det. Jeg understreger, at jeg i min behandling af edderkoppefobi, IKKE tester mine klienter med at vise dem en edderkop og spørge, om de kan klare det. Jeg har ikke det mål, at du skal lære at elske edderkopper. Men det mål i min behandling, at du skal have et mere neutralt forhold til edderkopper og lære at komme i kontakt med din indre kriger, i stedet for at være plaget af angst og handlingslammelse.

Læs mere om fobier her >

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: