SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Det er ikke mit problem.

De fleste af os søger mere eller mindre bevidst mestringsstrategier .
Strategier, så vi kan håndtere de udfordringer vi møder og de reaktioner og sindstilstande, vi plages eller stresses af.

Der er mange måder at søge på, og der er tanker og holdninger, der for mig at se kopieres lidt for ucensureret.
En af de tanker, jeg er stødt på mange gange, er tanken&udtalelsen, der lyder:

 

”Det er ikke mit problem”

 

Det er en udtalelse, der tit kommer, når en person har været frustreret over noget, som en anden har gjort eller ikke har gjort, og når man så erkender, at det er uden for egen kontrol at have indflydelse, jaså landes det tit med: ”Det er ikke mit problem”. Det kan forekomme meget nøgternt, en kende kynisk og overdreven
selvbevidst. Og klinger ofte lidt hult.

Jeg har i mit mangeårige virke som terapeut og stresscoach bemærket, at selvom vi kategoriserer en situation som, at det ikke er vores problem så fylder det alligevel en masse indeni. Vi kan have adskillige bekymringer og irritationer, og mange går også med en stor skyldfølelse, som er tung at bære på.
Så noget af det er jo vores problem eller er også vores anliggende.

Et par eksempler for at nuancere min holdning:

Teenager, 19 år:
Min far har et hidsigt temperament og skælder mig ud for de mest latterlige småting.
Men det at han ikke kan styre sig, – det er ikke mit problem.

 

Kvinde, 67 år
Jeg er nytilflyttet til et kvarter med rækkehuse. Jeg tror på, at det er vigtigt at have et godt naboskab.
Jeg hilser derfor venligt på folk og har også været rundt og ringe på mine nye naboers
døre og sludret lidt.
Det er meget mærkeligt, at min ene nabo knap nok kan hilse. Jeg oplever mig selv som
et sympatisk og høfligt menneske og bliver påvirket af , at han kun mumler et tilbagesvar, når jeg hilser på ham. Men det er jo hans problem.

Kvinde, 22 år
Når min kæreste er på besøg hos sin familie i udlandet, bliver jeg altid rigtigt nervøs. Jeg savner ham, jeg frygter, at han bliver mindet om sin opvækst og hellere vil tilbage og være en del af det liv og det netværk, han havde og har der. Min adfærd virker meget jaloux, når jeg udspørger ham om, hvad han laver dernede, hvem han taler med osv, Han slår det hen og siger, at det er mig, han elsker .og at jeg skal tage det roligt.
Igen og igen siger han, at han altid kommer tilbage til mig. jeg har bare lagt mærke til, at han hver gang han har været hjemme, altid har mere aktivitet på sin facebook, bla med piger, som han har gået i skole med. Når jeg spørger ham, om han føler noget for dem, – og der er tydeligvis en der i hvert fald føler noget for ham, så slår han det hen og siger, at hvis der er en der har følelser for ham, så er det hendes problem…..

Kvindelig chef, 34 år
Jeg har en ansat, der tydeligvis lægger op til mig,. Jeg er gift og vil ikke have noget med
ham at gøre. Han trak mig til side og erklærede mig hans store kærlighed, og jeg gjorde ham klart, at han skulle lade mig være i fred. Hans følelser er jo ikke mit problem

Mand, 41 år
Min kone er begyndt at minde mere og mere om hendes mor, og jeg skal undlade at sige for mange vittigheder om svigermødre – kan kun konstatere, at de allesammen passer. Når hun har været på besøg,
har vi altid skænderier bagefter. Jeg er i bund og grund ret bange for, at min kone kommer til at minde om hendes mor, men det afviser hun pure og peger på de punkter, hvor de ikke ligner hinanden. Min kone siger, at det at hendes mor er nævenyttig, uden situationsfornemmelse, bedrevidende og styrende, ja det er da hendes eget problem.

Kvinde, 39 år
Jeg har et tilbagevendende tema i mit liv. Jeg overholder altid de løfter, jeg giver og dermed også de aftaler, jeg har med folk..Hvis jeg har lovet at ordne noget for nogen, kan vedkommende regne med, at jeg gør det. Det er sikkert grunden til, at jeg bliver ekstremt skuffet, når andre lover at gøre noget
for mig, og det så ikke sker. Jeg har voldsomt svært ved at styre min skuffelse og frustration og er klar til at lukke kontakten til folk helt ned , hvis en aftale ikke overholdes. Jeg er ved at brække mig over dårlige undskyldninger…
Når jeg nævner det for mine veninder, beder de mig om at slå koldt vand i blodet og give folk en chance til og undersøge, om jeg har været tydelig nok i min forventning til vedkommende. Kan bare ikke helt finde ud af, hvad jeg skal gøre. Som en af mine veninder sagde: At folk ikke er ordentligt opdraget, er jo ikke dit problem

Og hvad vil jeg så med denne tekst.

Jeg vil pege på, at det lyder en kende utroværdigt, når mange siger :Det er ikke mit problem. Nogle gange kan man i stedet tænke: Det er ikke min beslutning.

Eller

Det er ham eller hende, der går glip af mest ved at holde fast i en negativ adfærd eller standpunkt.

Og andre gange igen kan man overveje at stille et modspørgsmål, i retning af : Det kan sagtens være, at det ikke kun er dit problem, men hvilken andel har du i det ??

Vi påvirker hinanden. Intet mere, intet mindre

Af Christel Sonne Rasmussen - 14 jan, 2017

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: