Christels blog
Af terapeut Christel Sonne Rasmussen
Det kræver ofte stor detaljeret planlægning at blive skuffet.
Jeg tror, at ethvert menneske må lære at kunne bære skuffelser. For vi kommer ikke udenom dem i en tilværelse, privat som på jobbet.
Men hvad er skuffelser egentligt for noget, og er det blot andres skyld eller andres prioriteringer, der gør os skuffede?
Jeg vil gerne redegøre for en anskuelse om, hvad skuffelser består af, og hvordan du kan sikre dig, at du ikke i så mange henseender bliver skuffet..
Udover at skuffelse er en af de tilstande, der berører det, som mange kalder de negative følelser som vrede, frustration, afmagt, forvirring, irritation og tristhed i en skønsom blanding, har jeg fundet megen inspiration i det engelske udtryk for skuffelse:
Disappointment.
Deler man dette ord op, står der dis-appointment, og oversætter man dette til dansk, kan en skuffelse betegnes som en aftale, der er blevet disset. Altså en aftale, der ikke er blevet indfriet.
Jeg har i min coaching af par, og også især i karrierecoaching og individuel coaching talt med mange, der har ladet sig skuffe, – mange der har følt sig bremset ned på grund af en skuffelse.
Og har derfor lyst til at dele min indsigt med dig, der ønsker at have mulighed for at agere i stedet for kun at reagere skuffet.
Det er ikke kun andre mennesker, der skuffer os. Vi kan også skuffes over situationer og omstændigheder.
Faktisk mener jeg, at den, der har hovedansvaret for, hvorvidt vi bliver skuffede, primært er os selv. For hvis vi i vore egne tanker, har alt for detaljerede “aftaler”(forventninger) med hensyn til, hvad vi ønsker os, men ikke melder dette ud og/eller ikke er åbne for, at vi har virkeligheden med som medspiller, inviterer vi selv til at blive skuffede.
Et eksempel:
En mand havde bestilt en ferie. En rejse, som han længe havde set frem til. Han frydede sig over at skulle ned til varmen, at bade i poolen, at spise lækker mad på restauranter, at få læst en masse gode bøger, at besigtige stedets kultur og at få sig nogle spændende nætter, via at besøge de lokale natkluber,
Da han kom hjem fra ferien, var han meget skuffet.
Der var nemlig sket det, at han udover at være blevet kraftigt forbrændt af solen, fordi han en dag var faldet i søvn på en liggestol, også havde pådraget sig en maveinfluenza. Og både natklub, restaurantbesøg, bade i poolen og de lokale kulturseværdigheder havde overhovedet ikke været i spil på grund af de uforudsete omstændigheder. Han var rasende på sig selv over, at han havde købt en solcreme med for lav solfaktor, og svor, at han aldrig mere ville tage på ferie under de varmere himmelstrøg.
Det var da forståeligt, at manden var skuffet. Intet af det han havde forestillet sig, havde han kunnet indfri. Og der skal da også en meget positiv tankegang til for at synes, at denne ferie var god. Og dog.
Havde manden i stedet for at sætte detaljerede mål, ønsket sig afslapning, oplevelser og varme, er det min påstand, at hans grad af skuffelse ikke hade været den samme. Og at han så i stedet havde taget ved lære, så han en anden gang kunne tage til lignende rejsemål og få en endnu bedre tur ud af det.
Et andet eksempel var et ungt brudepar.
Efter vielsen i kirken havde de med en fotograf aftalt, at de skulle fotograferes på 5 steder, der havde stor betydning for dem. Alt var timet og tilrettelagt, på nær en ting. De havde ikke taget højde for vejret. Havde blot regnet med, at når det nu var et juli bryllup, ja så ville det vel være godt vejr. Men deres gode appointment blev disset. Og da de vendte tilbage til selskabet, våde og skuffede, tog det lang tid for at få festen i gang.
Endnu en gang et eksempel på, at hvis man forventer sig noget alt for detaljeret og ikke laver en buffer, ikke arbejder med en fleksibel ramme, der så kan fyldes ud, ja så inviterer man selv til muligheden for skuffelse.
Der er meget at sige om dette emne. Og denne lille tekst er blot en reminder til dem, som kender skuffelsen som en alt for hyppig gæst. Vil du minimere din grad af skuffelser, så tænk bredere og mere up-chunked, så din åbenhed og mulighed for at blive positivt overrasket, er til stede, i stedet for at lave appointments, som ikke er inden for din egen rækkevidde.
Held og lykke
Christel Sonne Rasmussen
VIL DU VIDE MERE?
Læs mere i samme kategori:
Foredrag kursus – workshop i eksamensangst
Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.
Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt
Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.
Foredrag i at formulere en stresspolitik.
Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.