SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Dobbeltliv om og leve et dobbelt liv.

Denne beretning om dobbeltliv starter ikke i menneskenes, men i dyrenes rige.
Jeg har en meget nær veninde, der i mange år har været dyrlægesygeplejerske. Og en aften over adskillige kopper kaffe fortalte hun mig en sandfærdig beretning. Men så sjov, at jeg må dele den her, og derefter skrive om menneskenes dobbeltliv.

En mand kom til dyrehospitalet. Med en kat. Han var meget fortvivlet, for katten havde det tydeligvis ikke godt og han bad dem undersøge den. Min veninde, sygeplejersken, spurgte ind til kattens generelle mønstre. Og han smilede lidt og svarede: ”ja , det er en lidt sjov historie. Vi har haft den i 3 år, men den er meget selvstændig. Den er hos os en uge, og så pludselig er den væk, men den dukker altid op igen efter en uges tid. Og så forkæler vi den naturligvis med lækkerier og kærlighed, for det er ganske enkelt verdens sødeste kat, men den hoster og virker mat i øjnene, så vil I ikke nok undersøge den ”

Min veninde begyndte at gennemgå katten. Og sagde: ”hov, den har jo en øretatovering, – så kan vi derigennem se, om den førhen har haft sygdomme”… Manden blev helt konfus og sagde: Vi har aldrig givet den en øretatovering;- det vidste jeg ikke, at den havde”: Men da det er sådan, at en kat, der er øretatoveret, er registreret i et landsdækkende register, kunne min veninde gå ind på computeren og se, at en familie, der boede to gader væk fra den mand, der havde afleveret katten, for 4 år siden, havde fået den øretatoveret – og at den aldrig havde haft nogen alvorlige sygdomme.

Hun sagde til manden:

”Lad mig lige kontakte dem, der umiddelbart ejer katten og høre, om de kender til den”. Manden virkede ret perpleks, men accepterede, og så ringede hun til det telefonnummer, der stod i registeret. Hun fik en mand i røret, og da hun spurgte til deres kat, begyndte han at tale løs om, at den nu igen havde været væk i en uge, og det skete hele tiden, og at han da ikke håbede, at hun ringede, fordi den var død ?

Hun sagde:

”Har du mulighed for at komme til dyrehospitalet. Og det havde han. Og i løbet af 10 minutter stod der to mænd, der begge gjorde helt klart, at de hver især ejede denne kat, fordi de hver især en uge ad gangen gav den superlækker mad, kælede for den og elskede den”.

Og så gik sandheden op for alle. Denne kat, – som var en hankat, førte et dobbeltliv.
Den havde to hjem. Hvad ingen havde vidst før denne dag. Den levede ved den ene familie, fik god mad og strøg så af sted til den anden familie, hvor den også fik god mad, og sådan havde det faktisk stået på i 3 år.

Selvfølgelig var ejeren af katten den mand, der havde givet den en øretatovering. Men når situationen nu var , som den var, og faktisk udløste adskillige grineanfald, tenerende til latterkramper, ja så enedes de to mænd om at betale dyrlægeregningen, for den havde fået en eller anden bakteriel infektion.

Min veninde og jeg grinede meget, for det er jo sådan med historier, at de er allersjoves, når de er sande, men med et slog vi over i alvor. For en kat, der fører et dobbeltliv, er på et plan harmløst, men det er langt mere alvorligt med dobbeltliv i menneskenes verden. Og beretninger om dette har jeg hørt adskillige gange i min praksis.

Jeg oplever som parterapeut og individuel terapeut, at der hver eneste uge kommer mennesker, primært mænd, der anger fyldt og hårdt pressede, fortæller, at de lever et dobbeltliv.

 

De fortæller, at de bor sammen med en kvinde, – og at forholdet her er trygt, men som regel kedeligt og uden ret megen gnist.

Kendetegnende for disse mænd er , at de er ekstremt konfliktsky. På den måde at forstå, at de ikke får lagt kortene på bordet i forhold til at fortælle, at de også er sammen med en anden kvinde. Og mere end 100 gange har jeg hørt beretninger om, at de også er involverede i en relation til den anden kvindes børn.
Disse mænd har jobs, der retfærdiggør, at de er meget væk, så kvinden derhjemme aner intet om et dobbeltliv. Hun ved jo, at han er på forretningsrejse eller ”arbejder på eksportbasis”, og da han jo ringer hjem dagligt og snakker og er til stede, aner hun ikke, at han ikke er i Italien, men bor hos elskerinden.

De mænd, der kommer til mig, tænker alt for tit på at tage deres eget liv, fordi de jo godt kan mærke, at denne dobbelte livsførelse splitter dem fuldstændigt ad. De fortæller, og jeg har hørt det her mange gange, selvom det eventuelt lyder surrealistisk for dig, at de har et ønske om at kunne forsvinde som en sagde: ”du skal ikke blive overrasket, hvis jeg en dag er med i den udsendelse, der hedder
Forsvundne danskere.

Han fortsatte og sagde:

”jeg er så splittet. Og alligevel ikke. Jeg ved , hvem jeg elsker. Det er kvinden, som jeg besøger og ikke har fast bopæl med. Hende, som jeg har lovet en masse. Hende, som jeg har fortalt, at jeg lige om lidt får afsluttet og afviklet forholdet til hende, som jeg har hus med osv.”

Og det er her, at de så begynder at græde eller ryste af angst. For det at tage konfrontationen og lægge kortene på bordet, er så angstprovokerende for disse mænd, at de hellere bliver ved at byde sig selv det værste. Bliver ved at være bevidst løgnagtige over for begge kvinder. Bliver ved igennem deres dobbeltliv at håbe og tro på, at der er en vej uden smerte og uden at såre nogen, og at hvis de bare kan finde denne vej, ja så skal alt nok blive godt.

Det er altså ikke kun hankatte, der fører et dobbeltliv.

 

Gid det var så vel. Nej, der er en del mennesker, måske især mænd, der praktiserer denne livsform. Og så grelt som i eksemplet foroven, er det ikke altid. I langt de fleste tilfælde kommer mænd til mig, fordi de er dødeligt forelsket i en elskerinde, som de gerne vil være sammen med resten af livet. Men de står i dilemmaet imellem at vælge familien, som er kone og børn, vennekreds, forudsigelig tilværelse mv, og så at være sammen med den anden kvinde, som de gør alt hvad de kan for at have så megen tid sammen med som muligt.

Altting har en pris.

Hvis du er en nærværende læser på dette website, ved du, at jeg flere gange har citeret min morfar; Hjalmar Sonne fra Esbjerg. Han sagde mange og kloge ting til mig. Han blev ved at sige:

”livet har lært mig meget. Og to ting ved jeg er en klar sandhed:
”alt i livet går i bølger.
Og
Alting har en pris”.

Sådan er det også for de mænd, der fører et dobbeltliv, uanset hvor meget eller lidt tid , der bruges på den nye partner. Det hele har en pris.
Tro ikke, at søvnløshed opstår uden grund.

Tro ikke, at en partner venter for evigt. Og tro i særdeleshed ikke, at det er virkeligheden, der kommer og løser det her for dig. Dette dilemma har du selv skabt. Lad være at flygte, lad være at være en kylling. Stop op og mærk dine følelser. Mærk, hvor dit hjerte slår og mærk, hvad du må gøre for at kunne se dig selv i øjnene igen. For den største pris, man betaler, ved at føre et dobbeltliv er, at man mister sin værdighed og bliver alt for god til at skjule, fortie og lade som om. Hvad er det for noget?

Mange vil, når de læser beretninger som de ovenstående, spørge: ”hvordan kan det være, at det overhovedet foregår?

Og:

Hvorfor vælger de ikke bare side og tager den derfra ?
Det er gode spørgsmål.

Mit svar er:
Som i enhver anden situation i livet er der personlige grunde i den enkeltes historie.
En af de mænd, der kom hos mig, fortalte, at hans mor altid havde været psykisk syg, og at de få gange han havde sagt, hvordan han havde det og at han havde truffet en beslutning om et eller andet, var hun blevet indlagt på den lukkede afdeling. Så for ham var det at sige tingene, som de var, forbundet med stor smerte og ulykke.

Alle har deres egen historie.
Min pointe med dette dokument er, at der dels er tale om sexuel afhængighed samt at den konfliktskyhed, som jeg ser, er udtalt hos samtlige af disse klienter, udelukkende fører morads, kaos og frygt med sig. Aldrig skal vi som mennesker blive bange for at sige tingene som de er. Så både vi selv og andre kan komme videre.

Dobbeltliv er mange ting.

  • Dobbeltliv er at have en familie og nogle gange i måneden, under dække af arbejde, at mødes med en elsker/elskerinde – som regel i en anden by og her dyrke heftig sex eller snakke fantastisk sammen.
  • Dobbeltliv er at have to familier, der ikke kender noget til hinanden.
  • Dobbeltliv via dating sites
  • Dobbeltliv er at være i et heterosexuelt forhold, men at klæde sig ud som transsexuel eller opsøge homosexuelle klubber, måske kun en gang i kvartalet, men dog i et fast mønster.
  • Dobbeltliv er at lade som om, at alting er fint her, hvor det er, men at spille på et ludo manisk plan, eller som nævnt at have etableret sig i et forhold, uden at nogen må få det at vide.

Hvilken effekt skaber et dobbeltliv?

Det kan siges meget enkelt. Et dobbeltliv skaber en indre splittelse.
Nogen kan maskere denne splittelse i lang tid og kalde det stress, men ingen kan maskere en splittelse for evigt. Det er et af de få punkter, hvor man nærmest selv har indflydelse på at skabe en skizofreni. For det at agere som to forskellige personligheder er ikke sundt. Og jeg er ikke nødvendigvis fortaler or, at alt skal være sundt. Men det er decideret farligt

Kig dog ind i dig selv. Find den mindst dårlige løsning. Og gå efter denne.

Placer dig ikke som cirkusprinsessen med et ben på hver sin hest, så du bare kan vente på, hvornår den ene hest løber stærkere end den anden – og du falder ned.

Det handler om at gøre sig ansvarlig.
Jeg hjælper dig gerne, men vid, at der ikke er en nem løsning. Men der er den rigtige løsning.

Venlig hilsen
Christel Sonne

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 feb, 2008

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: