SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Gensidig respekt.

Om gensidig respekt i parforholdet – ægteskabet
Jeg har mange parforhold – ægteskaber, der kommer I min praksis, der taler om og oprigtigt ønsker, at en gensidig respekt og anerkendelse bygges op.
Tillid har ofte i parforholdet – ægteskabet været en mangelvare i længere tid, ligesom kritik og tavshed ofte er nogle af de aspekter, der har domineret dagligdagen.
Jeg bliver altid glad, når begge parter er interesserede i gensidighed.

Og mange bliver overraskede, nå jeg peger på min definition af begrebet og måden at opfatte og anvende gensidigheden på, især i parterapien.

For mig at se er gensidighed nemlig at søge først at forstå, får man selv forventer at blive forstået.

Jeg har tit mødt par, hvor den ene siger: jeg vil have gensidighed, men fordi den anden har såret mig så meget, må den anden starte og begynde at vise mig dette, og så kan det da godt være, at jeg bløder op og giver respekt og tillid tilbage.

For det første er respekt og tillid jo ikke bare firkantede størrelser. Og snakken går i disse tilfælde altid på at levendegøre begreberne. Vi skal ikke have tillid og respekt på den firkantede måde; i stedet skal vi afgøre og bevidstgøre, hvordan vi viser, at vi stoler på hinanden, og hvordan vi i tale og handling viser, at vi respekterer hinanden.

Og det at have betingede holdninger, som “først når den anden giver mig noget, vil jeg give vedkommende noget” skal i hvert fald forstås, sådan, at parforholdet så udvikler sig til et kræmmerforhold, hvor det er “noget for noget” -tankegangen, der dominerer.
Og det kan godt være, at der nogle gange skal startes. Ingen skal bare regne med, at den ubetingede kærlighed opstår, hvis det er den betingede handel, der er det bærende i samværet.

Tænk over det.

  • Tænk over, at du, hvis du virkeligt ønsker gensidighed, selv først må søge at forstå
  • Det er jo en udfordring for egoet. Tør du taget den? Tør du lade være?

Hilsen
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 feb, 2006

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: