SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Hvad tæller i parforholdet?

Og er vigtigt i parforholdet?
Er du værd at samle på?
Jeg har ladet mig inspirere af en artikel, skrevet af Tea krog Sørensen den 23. oktober 2007.

Efter at have studeret den amerikanske psykolog og familieterapeut Bethany A. Marshalls bog ved navn Deal Breakers, er der skabt en liste med 10 punkter, som man som mand eller kvinde kan kigge på.

Enten for at afklare, hvorvidt drømmeprinsen /drømmeprinsessen lever op til de grundlæggende og bæredygtige værdier og kvaliteter i et nært forhold. Og så kan man jo også samtidig skue indad og afveje, hvorvidt man selv gør, man kan vil, for at være den partner, der også giver den anden god grund til netop ikke at være “dealbreaker”. Vi påvirker jo hinanden.

Nedenstående tekst er rettet til kvinder, men kan i lige så høj grad læses af mænd!!

Hvor mange gange har du mødt en mand, som i første omgang fremstod som den rene drømmeprins, men som stille og roligt lavede det omvendte forvandlingsnummer og ændrede sig til en fæl frø?

Men fortvivl ikke. Der er grænser for, hvor mange frøer du behøver at kysse. Du kan selv gøre din indflydelse gældende, og bevare din sunde fornuft og kontakt med din egen følelsesmæssige flade.
Som tidligere nævnt har den amerikanske psykolog og familieterapeut Bethany A. Marshall skrevet bogen “Deal Breakers”, som handler om partnervalg og om hvorvidt og hvordan, man bør satse på et forhold.

Her er Marshalls liste over 10 grundlæggende krav, som kvinder bør stille til en mand.

Og til mændene er der blot at sige: Samme krav kan I med rimelighed stille til jeres kvinder!

Og så vil jeg som dansk parterapeut indskyde: Kig ikke kun på partneren, men også på dig selv.

For listen kan bruges som en slags tjekliste, både for din partner og for dig selv som partner. er der mange punkter, der indfries, men enkelte, der lader noget tilbage at ønske, er det en afvejning, hvorvidt man vil arbejde med disse punkter eller lade dem være afgørende for, at forholdet ikke fortsætter. Det er dit liv. Det er dig og kun dig, der kan tage de valg, der giver mest mening for dig.
Men husk: er du opmærksom på, at din partner forekommer som en Deal Breaker, og du selv kan stå inde for din egen indsats, så baser ikke din fremtid på et håb om, at det måske bliver bedre. Vær realistisk og skift spor, for ikke at ende som offer for omstændighederne.

Men altså: her er listen.

 1. Han vil have dig.
  Allerede fra begyndelsen bør du opleve, at han vil have dig. Du kan mærke det på måden, han ser på dig, måden han rører ved dig, hvordan han komplimenterer dig, og om han er opmærksom på detaljer ved dig. I takt med at forholdet udvikler sig, bliver dette understøttet af, at han tænker langsigtet, når det gælder jer to, og af at han viser vilje til at lægge planer for jer fremover.
 2. Han gennemfører sine projekter
  Ingen kan lykkes med alt. Men hvis han ikke har fået gennemført noget af det, han har planlagt eller foretaget sig i livet, bør du tænke dig om, før du vælger at blive. Når han ikke kan fuldføre noget som helst på andre plan, er der stor risiko for, at han heller ikke kan bidrage med meget til et godt parforhold.
 3. Han gør, som han siger
  Han planlægger ikke ting og projekter, som han ikke har intentioner om at følge op på eller at gennemføre. Og han siger i hvert fald ikke, at han er i tvivl om, hvorvidt han ønsker sig et forhold og alligevel fortsætter med at ringe til dig og sove med dig. Han sender heller ikke sms’er, som det er vanskeligt at blive klog på.
  En god mand siger det, han mener, og mener det, han siger. Der findes naturligvis ikke nogen garanti for, at forhold lykkes, men det er en klar forudsætning, at begge er tydelige med at melde ud, at de ønsker at satse på hinanden og opfører sig derefter.
 4. Han værdsætter dig
  Viser han, at han sætter pris på dig og det positive, som du gør for ham? Giver han dig små tegn på, at du er værdsat? Det kan være så enkelt, som at han husker hvilken drink, du bedst kan lide. Tænk over om du oplever, at det, han giver dig og gør for dig, er lige så menings- og værdifuldt, som det, du giver og gør for ham.
  Hvis du holder af en lørdag aften i selskab med ham, vil han da bidrage til at det bliver en god aften for dig? Vil han hjælpe dig, hvis du får problemer
  Et sundt forhold er baseret på at give og tage, og at man ønsker det bedste for partneren. Er du usikker på, om det er, hvad han ønsker, er han måske ikke manden for dig?
 5. Han er ingen kamæleon
  En god mand har gode venner, og du kan lide den, han er, når han er sammen med dem. Han skifter ikke personlighed afhængig af omstændighederne.
  Du skal kunne føle dig tryg ved, at han er den samme mand, hvad enten han er på job, til fest, på besøg hos dine forældre eller hjemme sammen med dig. Han forvandler sig ikke til en anden, så snart han er ude af syne.
 6. Han ser dig, som du er
  Selv midt i en konflikt formår han at se både det, som er godt og det, som er mindre godt hos dig. Han går ikke rundt og bærer nag eller surmuler, og han straffer dig ikke for at ville diskutere ting i jeres forhold, som er vanskelige at tale om. Han er i stand til at komme videre også efter en heftig diskussion, fordi han er glad for dig og synes, at du er et godt menneske.
 7. Han kan lide dig, som du er
  Han skifter ikke mening om dig, selv om du har en dårlig dag eller siger noget, som han ikke bryder sig om. Han vurderer, at forbigående dårligt humør eller en ubetænksom replik, du får fyret af, ikke ændrer kernen af den, som du er.
  Vær opmærksom hvis du erfarer, at hans opfattelse af dig ændrer sig, hver gang du gør noget, som afviger fra hans forventninger. Eksempelvis om han undlader at holde dig i hånden på gaden, hvis du klæder dig på en bestemt måde, eller om han undgår sex med dig, hvis du har taget på i vægt.
  Hvis du føler, at du må underdrive eller undertrykke dele af din personlighed for at gøre ham fornøjet, er der helt klart risiko for, at han aldrig fuldt og helt vil sætte pris på dig, som du er. I et sundt forhold skal man kunne slappe af og være sig selv, uden at frygte at blive forladt.
 8. Han er villig til at lære
  Det er absurd at bede ham om at ændre personlighed, men det er muligt for alle mennesker at ændre måden, vi gør tingene på.
  Hvis du udtrykker ønske om noget, som angår jeres forhold, eller beder ham om at stoppe med at gøre noget, som du finder ubehageligt, vil han overveje at ændre sin adfærd for din og jeres forholds skyld. Men vær sikker på, at det, som du beder ham om, ligger inden for rimelighedens grænser.
 9. Han tager hånd om egne problemer
  Hvis han har et problem, vil han forsøge at løse det på den bedst mulige måde og opsøge den ekspertise, som der eventuelt kræves. Det skal ikke være dit ansvar at påpege, at der bør gøres noget, og det er heller ikke dit ansvar at få det gjort. En selvstændig mand ser selv sine egne behov.
 10. Han prøver ikke at få magt over dig
  Han spiller ikke på din usikkerhed eller prøver at gøre dig usikker. Han lader dig ikke svæve i uvished om, hvor du står, bare for at markere sig. Og han lader ikke din hjerne køre på højtryk i den slags skrublerier over jeres forhold, sådan at du føler dig nødsaget til at tage bort et par dage for at genvinde overblikket og kontrollen over dig selv.
  Han udnytter ikke sine egne succeser til at få dig til at føle dig mindre.
  Han er villig til at lytte til dig og imødekomme dine behov. Det er en selvfølge for ham, at beslutninger, som angår forholdet, træffes i fællesskab. Han ønsker ikke at bestemme over dig, for han stoler på, at du varetager dig selv og forholdet på bedst mulige måde. Han stoler på, at han er elsket, selv om han ikke har kontrollen over alt.

Måske du spørger dig selv, om sådanne parforhold mon virkeligt findes. Og ja, det gør de da så absolut.

Og kan du selv leve op til disse 10 punkter, har du gødet jorden godt for også at finde eller være sammen med en partner, der imødekommer dig.

Hilsen

Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2006

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: