SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Jeg føler mig dum.

Hundreder af gange har jeg talt og arbejdet med mennesker, der oplever lavt selvværd.
Mange gange går snakken tilbage til skoletiden, hvor der dels var mobning og dels var personlige indlæringsproblemer, og som skabte en tilstand af at føle sig dum. Og også at have fået at vide fra lærere, forældre og andre, at man var dum.

Mange gange er lavt selvværd grundlagt i skoletiden, og det er, når man bliver bevidst om det, værd at forholde sig til, hvordan man kan håndtere oplevelsen af at være dum, som i voksen alder kan betyde, at ens forsvarsmekanismer byder en at være tavs i sociale sammenhænge, fordi frygten for at dumme sig eller sige noget forkert, sidder så dybt i en.

Når et barn kaldes dumt, er det som regel fordi, at der er noget, som barnet ikke forstår. Fordi der ikke er nogen, der har kunnet lære barnet det, som man forventer, og konklusionen ”så er du dum”, er jo derfor helt forkert, idet intet menneske bare er dumt, men snarere at der er evner, barnet ikke har lært endnu.

Når vi som unge eller voksne så føler og måske endda er overbeviste om, at vi er dumme, må vi se det som, at vi har et valg.

Og som en af mine klienter, der nu har fået aflivet den fejlagtige tro på, at han var dum, siger:

”Nu ved jeg, at jeg ikke er dum. Der er bare noget, jeg ikke er dygtig nok til endnu”.
Hvis du går med et lavt selvværd og for ofte er plaget af ”jeg føler mig dum”-tilstande, så find dig ikke i det. Find ud af hvordan du kan afvikle det, og søg endelig hjælp, hvis du ikke formår at vikle dig ud af dette ved egen kraft. For følelsen forsvinder sjældent af sig selv, men har en tendens til at blive en del af personligheden, rent ubevidst og kan desværre generere megen negativ adfærd, så der er alt for mange situationer i livet, man slet ikke får oplevet, bl.a. fordi et lavt selvværd tit påvirker ens gå-på-mod og tro på, at man nok skal lykkes!!

Skriv endelig på bloggen, hvis du har spørgsmål desangående.
Venlig hilsen
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 maj, 2006

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: