SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Jeg skal bare lige

Det lader til, at menneskene er den eneste race, der udskyder behov og opgaver.

Dyr og spædbørn er behovs- og impulsstyrede, og agerer ud fra det, der er brug for her og nu.

Men vi mennesker skal ikke langt op i alderen, før vi udskyder. Mange gange vores behov, mange gange de opgaver, der ligger foran os og mange gange de ting, vi egentligt ville have sagt, men lige udskød.

Min mand er klog. Og når vores egne børn, i alderen 8 og 12 år, bliver bedt om et eller andet, såsom:

  • Ryd lige op på dit værelse nu.
  • Smut ned med skraldespanden.
  • Tag et hurtigt bad.
  • Læs dine lektier osv.,
  • ja så er kommentaren, især fra den ældste: “ja ja, men jeg skal bare lige…”

Og hvad er det så min mand siger, som jeg synes er så klogt: han siger “jeg skal bare lige…” kan blive den dyreste sætning i dit liv. Væn dig til ikke at bruge den. Væn dig til at få gjort tingene her og nu.

Og som min forhenværende træner i stresshåndtering og livsmestring tit sagde:

“What’s Wrong with Right Now?”

 

Det, at vi har et intellekt og en evne til at prioritere, er fint og brugbart i mange sammenhænge.

Og jeg er da fuldt bekendt med, som menneske og som stresscoach, at ikke alting kan gøres lige nu. Min pointe er dog, at det at bevidstgøre sig med hensyn til, hvad man udskyder og hvorfor, er af stor vigtighed. Med den kommentar tilknyttet, at meget af det, som vi bliver ved med at udskyde; det som vi egentligt skulle – og kunne – have gjort for længst, er med til at hobe sig op indeni. Hos nogle er det mest mærkbart på det fysiske plan, at ugjorte og udskudte opgaver hober sig op. Hos andre er det på det følelsesmæssige og mentale plan, at ophobningen bliver mest tydelig.

Heldigvis, og jeg skriver heldigvis, får mange dårlig samvittighed, når der er noget, de vil, men ikke har fået gjort og har udskudt igen og igen.
Det er udmærket at få dårlig samvittighed. Vi skal blot huske at tage ved lære af den dårlige samvittighed og gøre det, den fortæller om. I stedet for at bibeholde den og forsøge at fornægte, udskyde og evt. fortrænge den.

Tja, en lille moralsk opsang, skrevet i en aftentime.
Tag det, du kan bruge, men overvej at lave en lille undersøgelse, der handler om, hvor tit du selv og dine familiemedlemmer benytter jer af udskydelsesformuleringer som:

 

  • Jeg skal bare lige…
  • Ja, ja, jeg gør det lige om lidt…
  • Kan det ikke lige vente?
  • Ikke lige nu, senere…
  • osv. osv..

God fornøjelse…

Af Christel Sonne Rasmussen - 4 aug, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: