SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Selvtillid og personlig udvikling

Mange kommer til mig og giver udtryk for, at de mangler selvtillid.

Og beskriver, at der tidligere har været selvtillid, men efter en skilsmisse eller en fyring eller en konkurs eller en anden form for overgang, er selvfølelsen slet ikke så intakt længere.

Der er masser af muligheder, når fokus netop er at genskabe selvtillid og at bygge et selvværd op. Ja, for mig at se, er det underordnet, hvilken tilstand, man ønsker at forbedre eller selv ønsker at have indflydelse på at kunne generere. Det allervigtigste er for mig at se, at man gør sig klart, at man ikke kan tage nogle tilstande for givet.

Som en fokusperson sagde til mig forleden:

Det er noget underligt noget. – Når jeg har det dårligt, kan jeg altid lynhurtigt finde en masse grunde til det. Og når du spørger mig, hvad jeg har gjort og tænkt for at have det godt, så er det svært at finde svarene.

 

Og i denne udtalelse er der megen indsigt. Hvor enkel den så end er.

For vi mennesker har måske, tid efter anden, tendens til at tage det, der virker, for givet. Og er sjældent så bevidste om, hvad det er, vi gør og/eller undlader at gøre, for at sikre os, at vi er glade, tilfredse, begejstrede, undrende, taknemmelige, interesserede, tillidsfulde eller har enhver anden positiv tilstand.
Hvorimod vi som regel ret hurtigt kan pege på mange punkter, når der eksempelvis er lavt selvværd mv.
Og det at gøre sig klart, at man ikke skal vente på, at omstændighederne eller andre skal være på en helt bestemt måde, for at ens selvtillid vokser, er interessant nok stadig overraskende for nogle.

Vi kan godt.

Vi kan godt bevidstgøre os om vores succes-strategier. Og ikke kun strategier for at gøre os succesfyldte på jobbet, men som det menneske, vi er.
Det er tit rart og fremmende for processen at have en coach med i et sådant forløb, netop for at coache selvtillids-strategien frem, og for at få dannet sig et overblik over, hvilke mål og delmål, der er i spil.

En af mine pointer er således, at vi aldrig skal vente på, at nogen som helst tilstand kommer af sig selv. Og at det at holde et fokus på, at når man lykkes med det, man sætter sig for, stort som småt, så øges tilfredshed, overskud, glæde og man er godt i gang med at samle succes’er sammen. Og interessant nok er det for mange det samme som at føle selvtillid.

Så lige nu, hvor du læser dette lille skriv, så overvej, hvad du kan lykkes med i løbet af de næste par timer, – hvis du da vil.

Hilsen
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 10 aug, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: