Christels blog
Af terapeut Christel Sonne Rasmussen
Krise om, kan mand rumme en kvindes behov for small talk.
Når dialogerne udebliver.
“Jeg har brug for at tale mere med dig”
Det er ikke altid, men det er hyppigst forekommende, at det er kvinden i parforholdet, der har et større behov for at tale med sin mand end omvendt. Og ikke bare tale om hvad som helst. Næ, at få talt om tanker, stemninger, oplevelser og følelser, så det ikke fylder indeni og så den tilstand af samhørighed, som jeg mener er en af forudsætningerne for at gå ind i et forhold, er i spil.
Det er ikke altid, men det er hyppigst forekommende, at det er kvinden i parforholdet, der har et større behov for at tale med sin mand end omvendt. I mange par er der en tendens til, at der tales om mangt og meget i den første tid, for det er jo her, man skal lære hinanden at kende, og fortid, længsler, ekskærester, holdninger, drømme, ideer og meget andet vedkommende bliver drøftet. Men på et tidspunkt opstår der i mange forhold en krise. Hvor kvinden begynder at blive ulykkelig.
Hun savner ham, selvom han sidder lige ved siden af i sofaen og ser Tekst TV. Hun savner hans nærvær, også selvom der er god og passioneret erotik. Hun savner hans interesse for at høre om hendes dag. Og ikke mindst savner hun, at han af sig selv fortæller – ganske uopfordret – om, hvad der rører sig i ham.
Og udtryk som:
“Jeg kan ikke mærke dig”, og “du glider fra mig ” kommer hyppigt fra den kvindelige part i forholdet. Og mange mænd undres. For hvorfor er hun pludseligt så oversensitiv? Hvorfor kan hun ikke bare nyde tingene, som de er. Og have lidt ro på. Hvorfor denne evindelige snakken om alting”?
Og når hun så omtaler noget, der er problematisk, ja så bliver hun ked eller sur, når der gives et godt råd. Og kommer med udmeldinger om, at man ikke forstår hende….
Kvinden er ulykkelig. Hun savner sin mands nærvær.
Han bliver frustreret. Han savner sin kvindes gode humør.
Situationen låser. Krisen er under opsejling. Eller er endda i fuldt flor, hvis den har været længe undervejs.
Jeg har talt med mange mænd, der spørger:
Hvad gør jeg forkert? Hvorfor har hun så mange forventninger til mig? hvorfor kan hun ikke bare stille sig lidt tilfreds med, som tingene er?
Og svaret er noget i retning af, at ovenstående eksempler er et beskrivende billede på, hvad der sker, når mænds lineære tankegang støder sammen med kvindens cirkulære tankegang.
Du kan se det som en cirkel, der indeholder alle alfabetets bogstaver.
For kvinder tænker – og her tager jeg forbehold for generaliseringer, i cirkler. Billedligt talt er kvindens psyke som en cirkel, indeholdende en masse punkter om alt i hendes liv. Du kan se det som en cirkel, der indeholder alle alfabetets bogstaver. En kvindes behov for at blive forstået, som er den tilstand, der skaber hendes subjektive oplevelse af nærvær og samhørighed, opstår ved, at manden lytter på A, B, C, D – og lidt om A igen, lidt om E, F og H. og så lige lidt om A igen. for sådan ”tæmmer” kvinden sin cirkel. Når der er tid og interesse i hendes ”bogstaver”, føler hun sig lettet og får selv taget hånd om de af tingene, der er problematiske.
Er du mand, har du formentligt hørt din kvinde tale i telefon med en veninde, søster eller mor. De taler længe, og når man så spørger, hvad de talte om, bliver der sagt: ”bare lidt af hvert ”: Og mange mænd må tænke: ”jamen, I har snakket sammen i 2 timer”. De deler bogstaver!!!
Men det støder imod mandens lineære tankegang, som mere er i retning af:
Der er en linie her. Vi starter ved A, og mandens drivkraft er at komme bedst, hurtigst og nogle gange billigst hen til B: Så når kvinden siger: ”Jeg er så træt”, siger han: ”jamen, så gå hen og hvil dig lidt”. Og han føler, at han har hjulpet hende. For ved at hun hviler sig, er de ankommet til B. Men kvinden føler sig ikke forstået og bliver skuffet. Han skulle jo spørge ind til hendes træthed i stedet for at give hende et godt råd.
Det er derfor, at jeg anbefaler par at holde ”team-møde” en gang om ugen der er tusinder af eksempler på ovenstående. Det kører konstant imellem mænd og kvinder, at de ikke forstår hinandens udgangspunkt. Og står det på over lang tid, er krisen der, og så er det kun dialogerne og uforstyrret tid, der kan bane vejen igen. så de to parter kan mødes på halvvejen og forstå hinandens intentioner i stedet for at angribe hinanden for, at den ene er lineær og den anden cirkulær.
Det er derfor, at jeg anbefaler par at holde ”team-møde” en gang om ugen.
Hvor ”spillereglerne”er, at den forgangne uges oplevelser og tanker tales igennem, og hvor begge parter frit og respektfuldt kan ytre sig om deres glæder, sorger og frustrationer. Og hvor man også kigger ugen frem og får talt om, hvad der praktisk skal ske, og hvor det er nødvendigt, at man samarbejder og hjælper hinanden.
Hvis du er midt i en krise efter forelskelsen. Det er derfor, at jeg anbefaler par at holde ”team-møde” en gang om ugenforelskelsesfasen jamen tænker du måske:
Ja, det er godt med dig. Min nye kæreste og jeg kan tale om alt, så det der teammøde er ikke nødvendigt. Men lur mig om det ikke bliver dit livs og dit parforholds bedste investering. For når alt kommer til alt, vil mænd og kvinder gerne vokse sammen som mennesker, og her er dialog, nærvær og nærhed vejen frem.
Så mit bedste bud er: Undgå krisen i tide, hvis muligt.
Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen
VIL DU VIDE MERE?
Læs mere i samme kategori:
Parforholdet og manglende seksualitet
Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.
Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.
7-års-krise
Til både det individuelle menneske og til dig/jer, der er i et parforhold, har jeg en anbefaling, i forhold til når I når 7 år i et forhold. Min anbefaling er præget af den gode indsigt: Man må stoppe op for at komme videre. Sagen er nemlig den, at det at stoppe op og lave et tjek på sig selv og sit parforhold er, hvad der giver mening. Ingen går upåvirkede igennem 7 år.
Gnisten mangler i vores parforhold – ægteskab
Jeg har ofte par I parterapi, hvor den kvindelige part udtryk for, at hun ikke længere har følelser for partneren, og at hun ikke ved, om hun elsker ham mere.
At de så alligevel opsøger en parterapeut skyldes som regel, at der er børn og en lang og god fælles historie, som binder dem sammen.