SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Lev stressfrit – Skab flow

De sidder der hver uge. Mennesker , der har været ved deres læge og fået at vide, at de har stress.

Og hvis det ikke er egen læge, så er det bekymrede kolleger eller en ægtefælle og i nogle tilfælde sker det også, at et menneske selv erkender: jeg har stress/jeg er stresset – og så bestilles der tid hos mig.
Og alle tegn er i spil.

Hvert menneske har egne stresstegn, og dog nikker de allerfleste genkendende til tankemylder, ikke at kunne koncentrere sig ret lang tid ad gangen, forstyrret søvn og appetit, uforklarlige smerter eller træthed, følelsesudsving så man nogle gange tror at man er deprimeret og andre gange at man har fået angst, ulyst til at være social og en stærk irritation om, hvorfor man ikke bare kan få lidt fred og så dette tankesæt, hvor der er masser af vigtige ting, der haster haster haster.

Overblikket er smuldret, kaosfornemmelsen er konstant, oplevelsen af at have indflydelse på det man ønsker er svækket og der er ikke overensstemmelse imellem det, man vil og det, man kan.

Tempoet skrues op indeni, og det bliver jo ikke ved at gå. Der er jo heldigvis stadig naturlove, der indvirker på os, og fortsat at køre i overhalingsbanen og tro, at det bliver ved at gå godt, er jo naivt.

Og mange bliver forvirrede, for selvom der er ved at være flere nuancer i behandling af stress, tror de fleste stadig, at det handler om at slappe af og lige få lidt overskud, før vi skal på farten igen.
Men ro alene gør det ikke. For det at blive sygemeldt, det at skabe uforstyrret tid vil for manges vedkommende være ekstra konfronterende. Indeni har uroen nemlig taget bo, hjertet slår stadig for hurtigt, og tankerne kværner. Og den, der ikke kan styre sine tanker, ikke er ”master of the mind” er ilde stedt.

Det stressede menneske er ude af stand til at give sig selv omsorg og er desuden ret sjældent modtagelig for omsorg fra andre. At være god ved sig selv bliver en gåde, som mange går og bebrejder sig selv, at de ikke kan løse. Og da jeg jo som både menneske, terapeut og coach tænker ind i at skabe forudsætninger i stedet for bydende at kræve en bestemt handling, ved jeg naturligvis, hvordan du som stressramt menneske kan vikle dig ud af dette spind, med forventeligt godt resultat. Og da det jo stadig er sådan i menneskenes verden, at historier taler til os, ikke kun til vores bevidste, men også til vores ubevidste sind, kommer der nu en enestående metode, pakket ind i en sand beretning.

En veninde kontaktede mig kort før nytår. Hun spurgte, om jeg kunne hjælpe hende, for hun var gået i stå. Hun er ikke så nær en veninde, at jeg havde opfanget, at der var stilstand i hendes liv, så jeg stillede lidt forundret nogle spørgsmål om hendes situation. Og så sagde jeg ja. Til at hjælpe.

Det handlede om, at hun i sit private liv var gået, som hun selv kaldte det, helt i stå. Jobbet kørte upåklageligt, men privat var hendes liv sådan, at når hun som singlekvinde kom hjem, så fik hun lige hurtigt spist, og så stod den ellers på TV stort set hver aften. Krimier, dokumentarprogrammer, let fordøjelige programmer… – ingen variation og meget lidt social kontakt. Intet initiativ og mere og mere dårlig samvittighed, for nu havde det været sådan i stort set fem år, og heldigvis nu ved årets afslutning havde hun besluttet sig for, at der skulle ske noget.
For mig at høre handlede det om at skabe et løft og få skabt forudsætningerne for at lave et flow, for hvor mærkeligt det end kan lyde, stressede denne ”livsstil” hende. Hun følte, at hun spildte tiden; hun tænkte på sin alder og fremtidsperspektiver og mærkede, at hendes værdighed dalede. SÅ ikke en fysisk og arbejdsrelateret stress, men en personlig og følelsesmæssig af slagsen.
Og så gik vi i gang. Talte om, hvordan hun kunne skabe et bedre flow og styrke sin værdighed.

Og nu er situationen således, at hun på indersiden af sit tøjskab har hængt et stort stykke karton op. Hvorpå der står : Afvikle hængepartier.

For det at minimere stress og det at skabe flow handler om at afvikle hængepartier, som det første udgangspunkt.

Og listen blev lang, og listen er der , for at hun kan skrive på den ad hoc. Og at afvikle hængepartier skal jo ikke være en proces, der foregår i vildskab og som skal ordnes nu nu nu. Nej, det der virker for denne kvinde, er at der er en undertitel, der lyder: mindst et en gang om ugen. SÅ er der frihed til at vælge og så er hun ude af følelsen af, at det er en tvang. Hun har fået ordnet forsikringer, ryddet op i garagen, sorteret i kommodeskuffer, kontaktet dem fra efterskolen som hun hade udskudt, og sjovt nok et halvt år efter, er der intet på hendes liste. Det, der var helt uoverkommeligt, er nu barberet ned til ingenting.

Et er at afvikle hængepartier. Ligeledes fandt vi ud af, at det at skabe glæde og dermed generere overskud er lige så vitalt. Derfor har hun nu en visuel markør på sit køleskab; en glad smiley. Den husker hende på, at hun når hun har fri, skal skabe eller opleve mindst et lyspunkt hver dag. Om det er at sidde og nusse hendes kattekilling, om det er at gå en tur rundt om søen, om det er at tage i et indkøbscenter og lægge mærke til glade børn, om det er at sende en sjælfuld mail – det afgør hun selv, Men mindst et lyspunkt om dagen. Hun har overholdt dette, og ikke kun jeg, men også andre kommenterer på, at hendes udstråling og overskud er anderledes synligt og mærkbart.

Men nu skulle der jo ske noget særligt for hende. For kontrasten til det trivielle og forudsigelige sofa kartoffel liv var afgørende at holde i live. I hendes tilfælde blev det derfor til, at hun på indersiden af sit skab på badeværelset hængte endnu en seddel op. En seddel, hvor hun skriver ideer til ekstraordinære lyspunkter. Om det er kropsmassage, fodpleje og fiskespa, museumsture, dating, yoga eller noget helt andet afgør hun selv. Men hun styrker sin forventningens glæde ved altid at have noget for hende ekstraordinært at se frem til.

Hun havde i startfasen brug for, at der var et ekstraordinært lyspunkt hver 14. dag. Jeg ved, at det nu er rigeligt med et sådant en gang om måneden.
Og vupti; hun har mestret og hun har skabt flow. Og sværere er det ikke.
Det kan du også. Og at skabe flow er at afvikle stress.
Det kræver en indsats. Det gør alting. Men fortjenesten kommer hurtigt.

Og jeg ville ikke turde lade være.

Find din egen måde og husk, at du ikke nødvendigvis behøver visuelle markører. Du kan, som jeg, have en mail i din indbakke, hvor du tilføjer og sletter,. Blot er det væsentligt, at du har noget på skrift, for tendensen til at give sig selv et løfte mentalt – og så ikke overholde det, kender de fleste vist til.
En af de store amerikanske coaches, Anthony Robbins, har sagt det så fint. 20 procent af alle mennesker skriver deres mål ned. Ud af disse 20 procent, når 80 deres mål. 80 procent skriver ikke deres mål ned. Ud af disse 80 procent, er der 20 procent der når deres mål.

Af Christel Sonne Rasmussen - 30 nov, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: