SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Mærkedage er dage, man mærker.

I dag er det min bryllupsdag, og selvom jeg er skilt, mærker jeg, at denne dag er anderledes end så mange andre.
Når jeg taler med par, og når jeg taler med individuelle klienter, hvor nogle er i nye parforhold og i de sammenbragte familiers univers, falder talen tit på mærkedage.

Der er jo nok af dem. Der er de mærkedage, der af sig selv figurerer i kalenderen, såsom juleaften, nytårsaften, måske Valentinsdag, fastelavn, påske, pinse, Sankt hans, mortensaften osv. ligesom der er alle de familieære mærkedage, som fødselsdage, bryllupsdage, dødsdage osv.

Og mærkedage er dage, man mærker. For der er tit traditioner forbundet med dem.

For selvfølgelig er det sådan for os som mennesker, at vores tanker og følelser stikker af i alle retninger. Og at vi, er jeg ganske sikker på, søger holdepunkter. Fordi virkeligheden ikke af sig selv byder på lyspunkter, så holdepunkterne bliver ekstra vigtige.

Mit bud er, at vi skal mærke efter, når vi har mærkedage. Og hvis du er i et nyt parforhold eller en sammenbragt familie, synes jeg, at det har værdi, at du og din partner respekterer de mærkedage, I hver især har. Det kan være bryllupsdage, børnenes fødselsdage, konfirmationsdage, gamle venners dødsdage, forældres bryllupsdage osv. mit bud er helt klart, at hvis du er i et parforhold, nyt eller gammelt, så lad det aldrig blive til en krise, at din partner har en fortid. Hyld, at din partner og du selv har en fortid. Hvis du eller han/hun ikke har haft kendt eller mødt alle de mennesker, i fortiden, ville han/hun ikke være den person, du er glad for.
Så lad din partner holde fødselsdag for hans/hendes børn med ekskone/eksmand. Glæd dig over, at fortiden har været med til at forme din partner til den, som han/hun var, da I mødte hinanden.

Og hvis det ikke er relevant for dig at forholde dig til en ny partner eller sammenbragt familie, så giv dig selv ro på mærkedagene.

Mærk efter.

Græd lidt, smil lidt. Hør en god sang. Vær med det, der har været eller er, for det går stærkt for tiden, – samfundet er tempofyldt, og vi må hver især drosle ned indimellem.

Skriv gerne, hvordan du forholder dig til dine mærkedage.

Alt godt,
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 14 feb, 2010

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: