SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

En dag bliver længslen større end angsten.

Der er delte meninger om, hvad vi som mennesker bremses af.
Mange mener, at mennesker bremses af interne fænomener som angst, frygt, utryghed, forvirring, traumer, ensomhed, mindreværd m.m.

Flere mener også, at vi bremses af sygdom, fattigdom, kriser, sult, vaner, dødsfald m.m

Jeg tror, at vi som mennesker lader os bremse af mange grunde. Og at ikke en faktor alene altid vil bremse os. Dog er jeg enig med dem, der peger på, at angst har en bremsende og hæmmende effekt på vores evne til at se løsninger, generere handlekraft og opretholde en resolut vilje til at ville videre.

Der er dog et aspekt, som jeg tit møder i min daglige praksis, og som jeg vil dele her.

Mange år tilbage var jeg inspireret af mange af de livskloge ord, som Michael Barnett, filosof og lærer, beskrev.

Han sagde til en forelæsning følgende:

”Jeg vil postulere, at det ikke er angsten for døden der er menneskers største grundfrygt. Derimod er det angsten for kærligheden, der bremser mennesker. Nu vil I sikkert tænke: ”det har han ikke ret i, for vi vil alle sammen have kærlighed, og alle sammen have en tryg og givende kærlig relation”, sagde han. Og han fortsatte så og sagde: ”men det er bare sådan, at vi intuitivt ved, at når vi søger kærligheden, medfører det forandringer. Kærligheden er som et ocean, og det som mange mennesker bremses af, er at de ved, at man ikke kan kontrollere oceanet og tage en afmålt mængde i et litermål og så have det der”….

Vil du elskes og vil du elske, må du gøre op med et overdrevent behov for kontrol . Du må indstille dig på at turde møde og tage imod, og må indstille dig på at ville give og åbne dig for, at der opstår forandringer. Beslutninger må træffes. Prioriteringer må foretages. Og du vil blive bange og usikker undervejs.

Jeg har tit tænkt på hans ord. For jeg oplever hyppigt at der er denne glorificering af kærligheden, hvad der jo ikke er noget at sige til; det er den stærkeste kraft i universet, men det er bare ikke som en amerikansk film, når vi møder kærligheden i virkeligheden. Alt for mange bliver skuffede på grund af at de har romantiseret kærligheden og underkendt forandringerne. Og jeg har talt med mange, med forliste forhold bag sig, og med et ønske og håb om at finde en ny partner, men som ikke kan komme i kontakt med de ressourcer, der skal til for at føle, at det er muligt.

Mit bud er, at hvis du søger en partner, så søg først ind i dig selv. Og undersøg hvor meget angsten for forandringen fylder i dig. kan du indstille dig på forandringer, vil du både i din udstråling og dine handlinger signalere noget helt andet og attraktivt, end hvis du går rundt med en mentalt bøjet nakke, hvor du frygter mere end du længes.

Jeg er sikker på, at når der er noget, vi virkeligt ønsker os, ja så går, som Paulo Coelho skriver i Alkymisten, alle kræfter i universet sammen for, at det kan lykkes.

Så søg dine inderste drømme, indstil dig på forandringer og styrk din længsel. For jeg ved, at den dag, hvor du har placeret dig der, hvor længsten er større end angsten, åbner der sig både ideer og muligheder, som du underkender pt.

Skriv gerne dine tanker om dette indlæg. Måske du endda har eksempler fra dit eget liv.

Del dem gerne her på bloggen.

Særlig hilsen

Christel Sonne Rasmussen,

Af Christel Sonne Rasmussen - 14 feb, 2010

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: