SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Mindfulness og stresshåndtering.

Mindfulness – værktøjer der reducerer stress.
Søger man på nettet ud fra ordet “Mindfulness” kommer der spændende og gode hjemmesider frem.

Hjemmesider, der beskriver et udtryk, som jeg synes, er smukt, nemlig begrebet “Mindfulness”.

Og et fænomen, der omfatter en åndedrætsteknik, udsprunget fra østerlandske traditioner og kombineret med vesterlandske teorier og metoder til netop noget så moderne og nødvendigt som stresshåndtering.
I arbejdet med stresscoaching er det interessant at bemærke, at traditionen omkring “Mindfulness” meget fint knytter sig til de undersøgelser, som bl.a. en af de førende stressforskere herhjemme, Bobby Zachariae, fortæller om.
Nemlig, at det har vist sig, at det der afhjælper stress allermest, og er det, som er mest videnskabeligt dokumenteret, netop er afspænding og meditation.
Det er da en interessant opdagelse!!!

At det ikke er mad og motion, rigelige mængder vand og at forholde sig til børnenes skoleferier, der gør den allerstørste forskel. Men at det er at kunne meditere. I sin hverdag. Indimellem. Og det er netop det, som Mindfulness taler om. At kunne trække vejret på en måde, der gør, at man er både afslappet og nærværende på en og samme tid, uanset om man er på sit krævende job, kompetent og proaktiv, eller om man er på vej hjem i bilen, læser lektier med børnene eller taler med partneren. Uanset hvor man er, er åndedrættet jo med os. Og det betyder, at vi, når vi mestrer evnen til at trække vejret fuldt og helt, og dermed øger mange livsnødvendige og vitaliserende processer i krop og psyke, vil være i stand til at opretholde en tilstand af afstressning, eller Mindfulness.

Nogle vil formentligt vægre sig imod begrebet “meditation”.
Nogle vil formentligt få associationer om røgelsespinde og smidige mennesker i lotusstilling. Nogle vil måske få associationer til krishnamunke og andet godtfolk.

Men det er slet ikke det, det drejer sig om.

Det at kunne meditere er at opretholde ligevægt i krop og sind, – intet mere, intet mindre.
Tænk på dine børn, da de var spæde. Hvordan deres åndedræt var regelmæssigt og altid dybt og roligt.
Så længere væk er det ikke. Længere væk er det ikke at kunne fokusere på maven og på åndedrættet, og derigennem at forøge kontakten med klarere tanker og overblik og evnen til at prioritere og gøre det, der er mest vigtigt og som haster mest, så uvigtige beslutninger og processer parkeres til et senere tidspunkt.

Med god samvittighed..

Der er meget at sige om Mindfulness.
Og endnu mere at sige om evnen til at meditere. Til at tage sig et mentalt break.

Evnen til at kunne gøre sig nærværende og genfinde og opretholde kontakten med den energi, som er i os alle sammen.
Uni Coaching benytter sig af vejrtrækningsteknikker, også i arbejdet med stresscoaching.
Fordi det at gøre mindst muligt med størst mulig effekt altid er interessant.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 3 jan, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: