SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Om aversion i sammenbragte familier til den andens barn – børn.

Sammenbragte familier og deres “fælles børn”.
En voksen partners aversion imod den nye partners barn – børn.
Et par opsøgte mig. De var og er utroligt glade for hinanden. Masser af omsorg, stor respekt og lydhørhed, gode til at samarbejde om hverdagene. Så langt så godt.

Men der var opstået et stort problem.

Parret havde mødt hinanden, da de begge var i 30erne, og begge havde et forlist ægteskab bag sig. hun havde to børn med sin eksmand, – børnenes alder var 13 og 7. Han havde en 14-årig datter med ekskonen.

Efter to års samliv fik de et fælles barn. Hans datter var på besøg hver anden weekend. Hun havde sine børn stort set altid, da hendes eksmand ikke var samarbejdsvillig.

Jeg må uovertruffent sige, at jeg i mine mange år som parterapeut aldrig har mødt nogen med så stor kærlighed og respekt for hinanden.

Men der var opstået et problem.

Kvinden i forholdet var jaloux på hans datter. Kvinden var helt klar over, at jalousien var hendes egen. Hverken manden eller datteren gav hende grund til jalousien. Men den var hæslig for hende. Hun blev indadvendt og selvbebrejdende og havde ikke det overskud, hun plejede. Og hun så sig gal på hans datter, der gjorde alt for ikke at være til besvær. De kom til mig sammen, for i fred og ro at tale tingene igennem. Det var blevet forstærket, da de fik deres eget barn, og det var ret uforståeligt for kvinden, hvorfor hun var jaloux. For der var ingen tvivl om kærligheden og tolerancen imellem dem, men selvfølgelig påvirkede det manden, at der blev en anstrengt krise stemning, når hans datter kom.

Det er meget forskelligt, hvordan jalousi skal håndteres.

Sammenbragte_familier1Generelt er der tre store årsager til ubegrundet jalousi. Nemlig manglende selvværd, en udpræget angst for at miste/blive forladt til fordel for en anden – og ubearbejdede svigt. Da kvindens historie var, at hendes far havde svigtet hende overmåde, i 14 års alderen og hun på dette tidspunkt også fik en mindre bror, som opmærksomheden gik til, blev hun klar over, at hun reagerede ud fra sine egne gamle følelsesmæssige smerter.

Det at hun blev klar over dette, og det at hun af mig fik en verbal ”skideballe”, hvilket var det hun smilende sagde til næste konsultation, gjorde forskellen.

Desuden fik hun et påbud fra mig om at sætte tid af sammen med hans datter. Hun kunne selv vælge, hvad de skulle lave, men hun skulle gøre en indsats for at blive bedre venner med hende.

Hun kom endnu en gang, men mest for at fortælle om den positive forandring, det havde skabt for hende.

Og som manden efterfølgende sagde: det er lige før, at det er mig, der bliver jaloux nu. de er blevet så gode venner, at jeg nærmest er overflødig.

Rigtigt mange børn oplever aversion, når deres mor eller far finder en ny partner. Men som i ovenstående tilfælde kan det modsatte altså også være tilfældet.

Skriv endelig til min blog, hvis du/I har kommentarer eller indlæg om dette emne.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen.
Kolding.

Af Christel Sonne Rasmussen - 14 feb, 2015

Læs mere i samme kategori:

Ensomhed

Der er fortsat stor tilslutning til singlenetværk. Ikke så underligt, når skilsmisseprocenten stiger

Og der er i bølger også debat om ensomhed. Debat, hvor der nævnes, at ensomhed er en epidemi, og at der aldrig har været så mange ensomme mennesker som nu. Nogle gange skyldes debatten, at en person er fundet død i sin lejlighed og først fundet efter adskillige døgn, skønt vedkommende bor i en etageejendom. Andre gange fordi godhjertede og velmenende ledere af ældrecentre peger på, at flere og flere ældre aldrig får besøg af pårørende og sidder og venter på døden – uden tilknytning til nogle nære relationer. Andre gange igen fordi der er et fokus på, at antallet af hjemløse stiger.

Løgnen der blev enden på ægteskabet

Stemningen ved bordet er trykket. Den lille familie bestående af Diana Jensen, hendes mand og deres to små piger sidder som vanligt sammen og spiser aftensmad. Umiddelbart er alt som det plejer. Men alligevel ikke helt. Diana har det forfærdeligt. Med en klump i halsen prøver hun ihærdigt at fortrænge lysten til at rejse sig op med tårer i øjnene og råbe og skrige af sin mand.

Dianas mand ved det ikke endnu, men under madlavningen har hun i smug tjekket hans
mobiltelefon. I tre måneder har han konstant haft den på sig; sågar med i badet. Altid på lydløs. Normalt kan Diana aldrig finde på at kigge i hans telefon, men hendes mavefornemmelse har fortalt hende, at han skjuler noget.

Når kvinder mister gnisten, følelserne og ønsker skilsmisse.

Om når kvinder mister gnisten.
Når kvinder mister følelserne for deres mand/kæreste.
Jeg har skrevet mange indlæg på denne blog om utroskab og håndtering af dette. Mange indlæg om mænd og kvinder, og mange svar på de af jer, der vækkes af virkeligheden, når jeres partner siger stop eller gør klart, at der er krise og eventuelt tegn på opbrud med separation og skilsmisse som mulige følger.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: