SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Skal jeg kaste håndklædet i ringen, for jeg magter ikke mere?

Flere gange ugentligt sidder jeg med par eller får forespørgsler, hvor udtrykket ”skal jeg kaste håndklædet i ringen” eller ”jeg overvejer at kaste håndklædet i ringen”, eller ” hvis der ikke sker en ændring nu, er jeg nødt til at kaste håndklædet i ringen”, benyttes.

Jeg har undersøgt, hvor talemåden stammer fra. Jeg vidste godt, at det kom fra boksning, men her er definitionen på ophav og de to betydninger, som det at kaste håndklædet i ringen dækker over:

“At kaste håndklædet i ringen” defineres som “at opgive”.
Det er et blandt mange sportsudtryk, der er dukket op i sproget.
Talemåden stammer fra boksning, hvor det at smide et håndklæde ind i ringen er tegn på, at man opgiver kampen. Det er et slangudtryk – og stammer fra det 20. århundrede

Kaste / smide håndklædet i ringen

SPORT: “kaste et hvidt håndklæde ind på gulvet i en boksering som tegn på at man opgiver kampen på den boksers vegne som man er sekundant for”.

OVERFØRT: ”meddeler at man opgiver et forehavende fordi man ikke er i stand til at gennemføre det”

Hvis man overvejer og som regel længe har overvejet at kaste håndklædet i ringen, er man som regel tømt for energi, drænet for kræfter og ikke mindst er tvivlen på parforholdet så stærk, at udtryk som ”min tro på at vi kan lykkes er væk” og eller: ”jeg kan slet ikke se en fremtid for os”.

Vil man alligevel forsøge at finde en vej, for af og til er der jo muligheder, man har overset, ligesom den part, der som sådan får stillet stolen for døren, kan finde en styrke og motivation, der i handling kan give en forvandling.

Krisen er naturligvis mærkbar, når ovennævnte udtryk benyttes

Det, jeg i parterapien lægger op til, er at komme ud af bokseringen, at begribe, hvordan man er kommet hertil og klart at få aftalt, hvem der må gøre hvad for at skabe en forandring, og hvilke metoder der kan bruges i en aftalt tidsperiode for at afklare, om man skal sige tak for kampen eller finder en vej, som bliver til, mens man går.

Jeg har stor respekt for, at man forsøger trods udmattelse og forvirring

Og hvis du lige nu kan nikke genkendende til, at du indeni eller i jeres forhold tit bruger udtrykket, kan jeg kun appellere til, at I gør noget nu, inden følelsen af ikke at orke mere bliver for fremtrædende. For oprydningsarbejdet er langt større, jo senere I kommer.

Af Christel Sonne Rasmussen - 7 aug, 2014

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: