SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Sorg, livets timeglas rinder ud

Samtaler om de store og eksistentielle temaer i livet

 

En kvinde var I sorg, men en særlig form for sorg.

Hun var omkring de 50 og var gift med en noget ældre mand, der på grund af pludselig og alvorlig sygdom var kommet på plejehjem – eller ældrecenter, som det jo hedder nu om stunder.

Hun var meget ked af det,

dels fordi hun ikke kunne dele sin hverdag med ham på samme private måde som før, og dels fordi hun jo også var så realistisk, at hun godt vidste, at tiden for hans dødsdag nærmede sig.

Og som hun sagde:

Jeg synes godt, jeg kan påskønne den tid, vi har haft, og at det måske snart er slut, men det er så hårdt at se på forfaldet og så hårdt at vide, at jeg snart bliver alene.
I en sådan behandling må man arbejde ganske anderledes end med det vanlige NLP-arbejde, der jo i mange tilfælde går ud på at afklare “hvad vil du – og hvad forhindrer dig?”

Nok kan disse spørgsmål stilles,

men en sådan kontekst skaber en helt anden perspektivering, hvorfor jeg mener, at det terapeutiske arbejde må forløbe ganske nænsomt.
Det, kvinden ønskede, var at blive rustet til de udfordringer, der ville komme, og at hendes tanker om fremtiden ikke hele tiden var præget af pessimisme og opgivelse, men snarere af fortrøstning og fortsat påskønnelse.

Disse behandlinger var udelukkende baseret på samtaler.

Samtaler om de store og eksistentielletemaer i livet, samtaler om hvordan vi selv kan være med til at “styre” vores tanker, samtaler om værdier og den viden, at alt er forgængeligt.
Kvinden kom nogle få gange. Hun følte sig afklaret og tanket op og havde selv fundet sine egne strategier til at forholde sig værdigt og parat til det, der måtte komme.

Denne proces var et fint eksempel på,

at NLP ikke bare er fikse og smarte teknikker, men i lige så høj grad kan være en dyb og intens samtale, hvor klienten får stillet nogle spørgsmål, han/hun måske aldrig har overvejet eller besvaret før. Og at det er denne gode tillid og kontakt samt den nuancerede refleksion, der gør den forskel, der gør en forskel.

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 mar, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: