SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Stress og deaktivering.

Sæt Tempoet Realistisk. Energien Styrkes Straks.
Hvordan sætter man tempoet ned uden at blive ineffektiv?
Det kan være væsentligt at blive klar over, hvad man selv, som leder eller medarbejder kan gøre, for at sikre sig, at man ikke smittes af den stress, der huserer på ens arbejdsplads. Og i denne korte tekst vil jeg give et konkret redskab til dette.
Se din egen balance som en god gammeldags købmandsvægt med to vægtskåle. I den ene vægtskål placeres den mængde, der kaldes “aktivering”, og i den anden placeres den mængde, der kaldes “deaktivering”.

Pointen i al stresshåndtering er, at der bør være en balance imellem vores aktivitet og dermed vores handlinger – og så vores væren.

Jeg er klar over, at vi i vores tilværelse ikke blot kan sige, at vi kun gør noget, når vi er på arbejde og så slapper af for resten. Mange af os har også familie og fritidsaktiviteter og inddeler eventuel vores liv i de tre hovedområder “job, familie og fritid”. I ethvert af områderne må vi gøre noget, og det er ikke det, at vi gør noget, der stresser os. Det er måden, vi gør det på, der stresser os.
For vi mennesker kan godt tåle at have travlt, men har vi udelukkende travlt, så vi sjældent eller aldrig når punktet af ligevægt og fredfyldthed, nærvær og det, som mange kalder “hvile i sig selv”, ja så er vi formentligt mere stressede, end vi i den aktuelle situation er bevidste om.
Så hvad gør man, for at sænke tempoet og for stadig at sikre, at man ikke gør sig så passiv, at der intet kommer fra ens skrivebord – eller hånd?

Hvad gør man for selv at kunne have pusten og være i kontakt med det, som i vores tid kaldes “en god mavefornemmelse”.
Mange gør det, at de øver sig i at gøre alting lidt langsommere.
Ikke karikeret langsomt, men lidt langsommere.
Det vil sige, at man øver sig i at gå lidt langsommere, spise lidt langsommere, tale lidt langsommere, skrive lidt langsommere og prøvelsen over alle: at tænke lidt langsommere.

Som stresscoach ved jeg, at der hvor tempoet er virkelig højt, er i tankerne.

Mange mennesker med stress beskriver, hvordan tankerne flyder sammen og at det er umuligt og nogle gange fuldkommen uden for rækkevidde at kunne fokusere på én ting ad gangen. Her er øvelsen i konkret mentalt forstand at sænke tempoet, så man registrerer de tanker, man tænker, ord for ord – og med pauser imellem de forskellige tankerækker.

Det gør en forskel. Der er mærkbar. Så man er tilstede i selv aktiviteten. Og hvis ikke alle, så vil mange opleve, hvordan de igen får kontrol med deres egen situation. Og hvis ikke alle, så vil mange opleve, at man bliver mere effektiv. Fordi man ved at gøre enkle funktioner lidt langsommere, vil få det overblik, der sikrer, at man får færdiggjort sine opgaver og på fornuftig og rimelig vis får taget hånd om de opgaver, der ligger først for.
Og øger man denne bevidste proces, vil man bemærke, hvordan den indre ligevægt, genetableres.
Ikke hurtigt, men roligt og sikkert.
At tænke og gøre ting i et lidt mere langsomt tempo, er det som kaldes at være deaktiv.

Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmusen,

Af Christel Sonne Rasmussen - 3 mar, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Stresshåndtering om forebyggelse og håndtering af stress

Stresshåndtering – Lær at tackle din stress, før den tackler dig.
Stresshåndtering, tid og prioritering.
Prioritering er væsentlig indenfor stresshåndtering.
Det fælles grundvilkår er, at vi har lige megen tid.

Vi mennesker har ikke den samme historie. Vi har ikke det samme helbred. Vi har ikke den samme tankegang. Vi har ikke den samme tro. Vi har ikke det samme netværk. Lad os hylde forskelligheden, men gøre os en ting helt klart.
For der er en faktor, som vi som mennesker har lige meget af, om vi lever nord eller syd for ækvator, er hvide, velhavende, arbejdsomme eller ej.

Vi har lige megen tid.
Alle har vi 24 timer i døgnet. Intet mere, intet mindre.

Stresspolitik – Udarbejdelse og af stresspolitik

Stresspolitik, hvorfor og hvordan?
Stresspolitik handler om rådgivning.
Hvad en stresspolitik bør indeholde.
Stress har stor indvirkning på effektiviteten og arbejdsglæden.

Det er tankevækkende, at det i løbet af kort tid er lykkedes at indføre en rygepolitik, ikke kun på den enkelte virksomhed, men på landsplan.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: