SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Godnat og sov godt

Stress og søvnproblemer.

I løbet af de sidste 5 år er antallet af henvendelser til landets søvnklinikker og søvnlaboratorier fordoblet og søvneksperter mener, at ca. 10 procent af befolkningen lider af søvnproblemer som beskrevet ovenfor, også med en fælles betegnelse kaldet, insomni.

Insomni opstår pga. stress og depression.

Jeg er blevet kontaktet af en mindre virksomhed, hvor personalet har drøftet hvad de kan gøre for sig selv og hinanden på baggrund af følgende problemstilling:

Personalet sidder en dag i frokostpausen og finder tilfældigt ud af, at de fleste af dem har søvnproblemer. Det har stået på over lang tid, at man f.eks. ikke kan falde i søvn, man vågner tidligt på natten og ikke kan falde i søvn igen eller man vågner flere gange og sover lidt ind imellem. Det påvirker den enkelte forskelligt, men fælles for dem er problemer i løbet af dagtimerne med koncentrationen, træthed, irritation, følelsen af “søvngæld”, og tænker man tilbage, kan mange berette om forkølelser eller andre infektioner, som var svære at slippe af med.

Virksomhedens personale er “på”, når de er på arbejde, men også hjemme optages de af jobbet, hvor møder, telefonsamtaler og anden aktivitet planlægges. I deres fritid er deres kalendere fyldt med aktiviteter med børn, venner og fritidssysler, som det er svært at sige nej til.

Mange mennesker kan nikke genkendende til ovenstående historie. Netop kombinationen af et højt arbejdspres og en stresset fritid, har stor risiko for at påvirke den gode nattesøvn, ligesom stofskifte- og hormonprocesser forstyrres. Konsekvenserne ved dårlig søvn er bl.a., at den energi man normalt har til rådighed om dagen mindskes, og både det fysiske og det psykiske overskud svinder. Det mærkes både i arbejdslivet men i særdeleshed også i parforhold og privatliv i øvrigt.. Det påvirker humør, appetit, smertetærskel og på sigt også immunforsvaret.

Bestil et foredrag om stress og søvnproblemer, som binder de to problemstillinger sammen, og som inddrager konkret viden om stress, søvn, kroppens medspil og modspil, om kostens betydning og livsstil i øvrigt. Et foredrag som giver klarhed, bringer svar og handlemuligheder.

Af Christel Sonne Rasmussen - 5 feb, 2010

Læs mere i samme kategori:

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Stresshåndtering om forebyggelse og håndtering af stress

Stresshåndtering – Lær at tackle din stress, før den tackler dig.
Stresshåndtering, tid og prioritering.
Prioritering er væsentlig indenfor stresshåndtering.
Det fælles grundvilkår er, at vi har lige megen tid.

Vi mennesker har ikke den samme historie. Vi har ikke det samme helbred. Vi har ikke den samme tankegang. Vi har ikke den samme tro. Vi har ikke det samme netværk. Lad os hylde forskelligheden, men gøre os en ting helt klart.
For der er en faktor, som vi som mennesker har lige meget af, om vi lever nord eller syd for ækvator, er hvide, velhavende, arbejdsomme eller ej.

Vi har lige megen tid.
Alle har vi 24 timer i døgnet. Intet mere, intet mindre.

Stresspolitik – Udarbejdelse og af stresspolitik

Stresspolitik, hvorfor og hvordan?
Stresspolitik handler om rådgivning.
Hvad en stresspolitik bør indeholde.
Stress har stor indvirkning på effektiviteten og arbejdsglæden.

Det er tankevækkende, at det i løbet af kort tid er lykkedes at indføre en rygepolitik, ikke kun på den enkelte virksomhed, men på landsplan.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: