SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Skotofobi – angst, bange for mørke – mørkerædhed

De allerfleste børn har i kortvarige perioder af deres barndom angst for mørke og er lidt mørkeræd.

Hvis angsten for mørket fortsætter, så man selv som 12-13 årig kun kan finde trøst og tryghed, når man sover i forældrenes seng, må der gribes ind.

Reelt set er det ikke mørket, man er bange for. Det er de farer, der enten reelt befinder sig i mørket eller de farer, man forestiller sig, befinder sig i mørket, der skaber panik og rædsel.

Skotofobi bevirker, at mange har uhyre svært ved at skelne og overfortolker på lyde og indre forestillinger. En af grundene til, at mange forældre søger hjælp med hensyn til et barn, der er bange for mørke, er dels at barnet hyppigt sover dårligt eller lider af søvnforstyrrelser, fordi det at falde i søvn er forbundet med angst, og dels at der er en uselvstændighed i, at barnet ikke tør falde i søvn andre steder end i forældrenes seng og herved kan udvikle tegn på isolation og asocial adfærd.

Der er som regel en faktisk grund til angsten for mørke, – en oplevelse hvor barnet har følt sig forladt eller er vågnet ved et chok. Dog har jeg også i de senere år bemærket en hyppigere tendens til, at film og filmklip fra internettet har forstærket især Skotofobi.

 

Læs mere om fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 21 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: