SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Mysofobi angsten / bange for snavs og eller bakterier

Mysofobi Angsten for snavs, og eller bakterier mv. kommer til udtryk på mange forskellige måder, som grundlæggende kan føres i to retninger.

Enten betyder angsten for snavs, at man er bange for selv at være beskidt, eller frygter, at man invaderes af bakterier mv. Hvis denne gren af fobien udvikler sig, vil det som i folkemunde populært kaldes ”vaskesyge”, hvor man hyppigt vasker hænder og udvikler andre tvangsmæssige vaskehandlinger være tydeligt. Dette fænomen ses hos børn, mange gange fra 6 års alderen.

I mere unge eller voksne udgaver kan fobien udvikle sig til det, som i folkemunde kaldes rengøringshysteri eller rengøringsvanvid. Hvor den angste person udvikler en udpræget mani med at gøre rent, undgå snavs og have en udpræget oplevelse af, at først når alt er skinnende rent, kan man slappe af.
Jeg har arbejdet med mennesker, der som børn blev støvsuget i håret af deres mor, før de måtte komme ind i huset.

Jeg har arbejdet med klienter, hvor en partner eller en forælder tvangsmæssigt gjorde rent, altid havde en klud parat, undgik at tage på ferier, havde et overdrevent fokus på renlighed og ryddelighed og sjældent var nærværende.

Om det er egen kropslig hygiejne, som Mysofobie udvikler et angstpræget fokus omkring, eller om det er de eksterne rammer, man søger at gøre rent, dvs. vaske gulve og lædermøbler, 5 gange om dagen mv har det en utroligt hæmmende indvirkning på personen selv eller familien. Derfor må erkendelsesprocessen og beslutningen om at gøre noget ved det i gang, og jo før jo bedre.

Især hos Mysofobikere er det tydeligt, at man som modvægt til angsten søger en høj grad af kontrol, der forekommer manisk på omgivelserne.

Musofobi findes i ekstremt mange forskellige udgaver.

Fra en mild trang til hyppig rengøring, ofte af bestemte steder, eller en hang til at vaske hænder meget tit, til en så udpræget skræk for snavs og bakterier, at personerne bruger det meste af deres tid på at rense og vaske alle deres omgivelser denne ene gang efter.

 

Læse mere om fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 21 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: