SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Odontofobi, Tandlægeskræk, angst for tandlæger

Jeg har siddet med dem masser af gange…

Kvinder som mænd, og rigtigt mange midaldrende mænd, der blot ved at tænke på at gå til tandlæge, får angstreaktioner. Voksne mennesker, der undlader at gå til det halvårlige eftersyn. Voksne mennesker, der udskyder det at gå til tandlæge i årevis, også selvom tandlægerne gør en kæmpe indsats for at berolige og for at gøre et besøg hos tandlægen så rart som muligt.

Der er i hvert menneskes historie reelle grunde til at en tandlægeskræk udvikler sig. Her adskiller Odontofobi sig fra stort set alle øvrige fobier. For de mennesker, jeg har haft igennem min praksis med tandlægeskræk, kan alle referere til mindst en situation, hvor det har været ubehageligt og overvældende at gå til tandlæge.

De, der er vokset op i 1960erne og 1970erne har prøvet den lidt hårdere skole, hvad tandundersøgelser angår.

Da var instrumenterne ikke så fine som nu. Da gjorde det ekstremt ondt at blive boret. Da var der godt nok lattergas, men også en mere legal holdning til, at man kunne fastholdes og derved udvikle stor afmagt med hensyn til tandlæger. Da blev man ikke bedøvet i samme grad som nu.

Mange af de klienter, jeg har haft, som lider af tandlægeskræk, lærer at håndtere den uro, de mærker i kroppen. Det er underordnet, om det er svimmelhed, panik, rysten, sveden og den følelsesmæssige afmagt, som nogen forbinder det at sidde eller ligge i en stol med åben mund, med.

For der er da en del kontroltab ved at gå til tandlæge. Den fine effekt er jo så netop, at der er vedvarende kontrol ved at have sunde tænder og tandkød, så man undgår omfattende operationer og gebis mv.
Min kombination af metoder og hypnose er klart en af de stærkeste, når det drejer sig om at neutralisere eller helt afvikle Odontofobi.

Ligeledes kan den traumemodel, der findes indenfor NLP, være med til at neutralisere det eller de traumer, der ligger til grund for, at man selv som voksen er alt for rædselsslagen for noget, der kun tager kort tid.

 

Læs mere om fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 21 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: