SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Aquafobi akvafobi angst, bange for vand – vandskræk

Det er godt, at vi kan blive bange som mennesker. Kunne vi ikke blive bange, er det usandsynligt, at vi ville overleve.

Hvis vi som mennesker ikke kan reagere, når vi bliver bange, som når vi eksempelvis står på fortovet og ser eller hører en stor last bil komme drønende, men bare går over vejen, var vores liv i fare. SÅ de fleste kan, når de reflekterer godt se pointen i at tage ved lære af reel frygt.

Det at lide af en eller flere fobier er dog en anden form for angst. For vi ved, at vi reagerer på en enten irrationel eller overdreven angst, men holdes i et jerngreb, hvor vi ikke formår at agere konstruktivt og tage situationen oppe fra og ned. Som beskrevet andetsteds på siden her, er der naturligvis biologiske forudsætninger samt ubevidste overleverede fænomener, som det er godt at have en naturlig og sund respekt for. Et af disse fænomener er vand.

Men når vi udvikler decideret vandskræk, så vi ikke tør gå i svømmehallen, – så vi skræmmes og føler panik ved at se eller opholde os ved en mørk skovsø, – så vi ikke bader ved stranden om sommeren, selvom der hverken er søslanger eller krebs, der kan bide os i tæerne, må vi gøre noget. Mange tænker, at de nok kan vokse sig fra vandskræk. Og afhængigt af, hvad det er, der har udløst vandskrækken, er der da også mening i dette.

Men når mennesker bliver mere end 25 år og gyser ved tanken om at få hovedet under vand, – ikke tør dykke i svømmehallen, undlader at bade udendørs, undgår bestemte områder, hvor der er vand, – ængstes i overdreven grad, når de skal igennem en tunnel som eksempelvis Limfjordstunnellen eller tunnelen ved Sprogø, er det på tide at erkende, at det her er for hæmmende, og man må gøre noget.
For vi skal have, som tidligere nævnt, en sund respekt for vand. Men vi skal ikke være bange, så vi er handlingslammede.

 

Hermed nogle beretninger fra mennesker, der har beskrevet deres Akvafobi, angst for vand:


Kvinde, 52 år.

Jeg har før været ivrig morgensvømmer og har aldrig været bange for at få hovedet under vand. Jeg har nærmest været det, som lidt populært kaldes ”en vandhund”. Jeg var i efteråret ramt af en voldsom influenza og stressperiode på en og samme tid, og var sengeliggende og svækket i flere måneder. Da jeg efter jul ville genoptage min morgensvømning og havde glædet mig til det, fik jeg et angstanfald i svømmehallen. Pludselig oplevede jeg en skræk for, om jeg ville drukne. Med et kunne jeg ikke huske, hvordan man svømmer, og jeg måtte hjælpes ud af svømmehallen. Det var meget forvirrende og ydmygende, og lige siden har jeg undgået vand. Jeg kan holde ud at gå i brusebad, men kan se, at jeg har ændret adfærd, når jeg vasker hår. Jeg er uhyre fokuseret på ikke at få vand ned over ansigtet. Og da jeg i løbet af nogle uger skal på sommerferie med mine børnebørn, i nærheden af havet, bliver jeg nødt ti l at få hjælp til at håndtere dette. Jeg behøver ikke at blive en vandhund igen, men jeg må få løsnet for denne rædsel og panik og få styrket min tro på, at jeg kan holde vejret under vand, og at jeg kan svømme
Min kommentar: Denne kvinde svømmer igen. 4 behandlinger

 

Mand, 61 år.

Jeg har for første gang i mit liv oplevet at være lammet af angst. Det kom som et lyn fra en klar himmel, og jeg er stadig chokeret over de kræfter, som angsten har. Jeg var på ferie i Sverige, med min kone og nogle venner. Vi har været der før. En nat sov jeg dårligt, og dagen efter gik vi ned til en sø, hvor vi har badet før, Jeg plejer at være en af dem, der først går i, og med et var jeg lammet af angst. Jeg kunne slet ikke gå ud i vandet. For mig blev søen mere og mere mørk, og selvom jeg brugte mit intellekt og forklarede mig selv, at der jo ikke var noget at være bange for, kunne jeg ikke gå ud i vandet. Det har haft tag i mig siden. Jeg kan mærke, at jeg, når jeg tænker på Vesterhavet, hvor jeg har nydt at bade, og når jeg tænker på noget så banalt som svømmehaller, får jeg et ekstremt sug i maven og får lyst til at flygte. Det er da underligt. Hvorfor sker sådan noget? Og hvad kan jeg gøre ved det. Jeg vil ikke i hypnose. For det tror jeg ikke på.
Min kommentar: 5 behandlinger – og han svømmer igen. Uden at vi har brugt hypnose.

 

Mand, 26 år.

Jeg træner op til at blive jægersoldat. Næste gang vi skal på ”modul”, ved jeg at vi skal kunne stå på en 3 metervippe og med ryggen til vandoverfladen og lade os falde ned i vandet. Jeg er ganske enkelt lammet af angst. Jeg kender alle de mentale teknikker for at kunne holde fokus og lade kroppen falde, for mine instruktører er superdygtige og motiverende, men jeg kan ikke. Jeg har trænet i den lokale svømmehal, og nu har jeg 4 gange været nødt til at vende mig om og tage et hovedspring, for det kan jeg godt. Det er noget underligt noget. Når jeg kan se vandet, er jeg ikke bange. Når jeg skal kaste mig baglæns ud, føler jeg mig som en kanin, der er paralyseret af ræven. Hjælp mig. For hvis jeg ikke består denne prøvelse, kan jeg ikke gennemføre min uddannelse.
Min kommentar: 2 behandlinger. Han er nu færdiguddannet som jægersoldat

 

Som du kan læse, er det meget varierende, hvad der udløser vandskrækken. Og hvordan den opleves. Hvis du har et barn, der har vandskræk, er min anbefaling, er du gør det mere og mere trygt for barnet at opholde sig i nærheden af og i vand. Ved at du er der, som en rolig, glad og sikker voksen. Men er du over 25 år og lider af vandskræk, er der kun ringe sandsynlighed for, at det bliver mindre af sig selv, og så skal du gøre noget ved det.

Det er ikke nødvendigt med hypnose. Al angst kan reduceres også uden hypnose, ved brug af enkle og stærke teknikker.

Læs mere om fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 21 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: