SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Ornithofobi, angst, bange – fobi for fugle

Ornithofobi, bange, angst – fobi for fugle kan fjernes helt med hypnose.

>

“Jeg ved godt, at det lyder super mærkeligt. Og jeg synes, at det er pinligt at indrømme. Men jeg er bange for fugle.”

“Jeg har engang stået helt stille på en vej, fordi der stod en høne 20 meter foran mig. Jeg var lammet af skræk. Angsten for fugle har varet ved. Jeg er anspændt, når jeg går på gågader, hvor der er mange duer. Jeg forestiller mig hele tiden, at de vil gå til angreb på mig, selvom jeg godt ved, at de ikke gør det.”

“Krager ravne måger skader og andre større fugle gør mig helt rædselsslagen. Jeg undgår at gå i skoven, og jeg har udviklet sådan en evne til at scanne alle områder for om der er fugle. Hvis der er fugle, holder jeg mig væk, og laver dårlige undskyldninger over for min familie. At jeg nu vil gøre noget ved min fuglefobi er, at min datter er blevet spejder. De skal på fugletur. Forældrene er blevet inviteret med, og jeg kan se, at hvis jeg ikke får det bedre med fugle nu, så hæmmer jeg min datters livskvalitet.”

Kvinde, 37 år.

>

“Jeg er bange for fugle. Det er alle fugle. Kun dem, der er i bur kan jeg holde ud. Vi bor på landet. Min mand vil ikke flytte, og nu har vi fået en lille dreng. Bare det at sætte barnevognen ud, skræmmer mig. Der er nogle gange fugle på taget, der er en svalerede i nærheden, og nogle gange om morgenen trækker der gæs eller andre fugle henover huset. Og der er aldrig nogensinde sket noget. Jeg er aldrig blevet hakket eller noget, så jeg forstår slet ikke, hvad der sker. Men jeg er så bange for fugle, at det hæmmer mig. Jeg løber jo fra huset og over til min bil. Jeg kigger mig omkring. Jeg kan faktisk ikke sidde uden for i haven på terrassen og nyde det, for der er jo fugle overalt.

Hvad skal jeg gøre? Det her holder ikke.”

Kvinde, 24 år

 

>

“Jeg er bange for fugle. Det har jeg ikke altid været, for jeg havde faktisk undulater eller kanariefugl, da jeg var barn. Jeg ved præcist, hvornår angsten for fugle kom ind i mit liv. Og jeg har aldrig kunne få det væk siden det var, da jeg havde set Alfred Hitchcocks film ”Fuglene”, en gyser. Jeg er så plaget af angsten for fugle, at jeg selv i min søvn vågner op, hvis en fugl uden for vinduet ”synger/larmer”. Det er for meget. Jeg stivner både i kroppen og sindet, og jeg har meldt fra til mange firmaudflugter, hvis de er udendørs, for jeg har ganske enkelt problemer med at være afslappet og tilstede. Enten får jeg medicin for dette her, eller også får jeg din hjælp, for det er mere end uholdbart.”

Mand, 45 år.

 

Fuglefobi er en af de fobier, der hvis man ikke får den neutraliseret i tide, kan ændre en livsførelse mest. For som det er beskrevet i nogle af ovenstående citater: Der er fugle overalt. Og det er der jo ikke. Men opholder man sig udendørs, er der jo som regel fugle i nærheden. Måske bare en gråspurv, en svale, en due, en solsort. Men fuglene er der. Og det at nyde dem er vidunderligt. Men når angsten har fat, ´kan man jo ikke nyde noget som helst.

I behandlingen af fuglefobi lægger jeg vægt på helt klart at få afgrænset, hvad det er for skrækscenarier, der foregår på det indre plan.

For det at minimere angsten i kroppen er ganske enkelt. Udfordringen er de indre billeder. Nogen er bange for, at fuglene kan flyve hen i deres ansigt og ”stikke øjnene ud”. Nogle er bange for, at fuglene hager sig fast med kløerne i ens hals osv. osv. Der kan godt være mere end et angstscenarie, og når de er fundet, bruger jeg fobi- og traumemodellen fra NLP; lærer jeg vejrtrækningsteknikker fra mig, inspirerer jeg den enkelte til at kunne berolige sig selv, og afsluttende kan jeg også lave hypnose for at få guidet personen væk fra angsten og ind i en accept af, at der er fugle i verden, og at det er en glæde.

Husk, at man mister ikke noget ved at overvinde sig selv.
Og gør noget ved din fuglefobi nu, for ellers accepterer du ubevidst, at store dele af din livskvalitet bliver berørt i negativ grad.

Læs mere om fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 21 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: