SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Brontofobi – fobisk angst og være bange for tordenvejr.

Brontofobi, angst og det og være bange for tordenvejr er en af de fobier, som de fleste mennesker vokser fra.

Angst for tordenvejr er uhyre udbredt blandt børn, men kan holde sig op i voksenalderen.

Det er meget varierende, hvor slem angsten er, og især som voksen har jeg mødt mange mennesker, der er plaget i usædvanlig grad.

Fobi for tordenvejr kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og jeg giver her et indblik i, hvordan fobien kan komme til udtryk.
Nogle bliver ængstelige, når den lumre luft bliver massiv og holder sig konsekvent indendøre. Mange søger tilflugt på deres badeværelse, hvor de sidder og ryster. De fleste søger at undgå at være alene, når det tordner, og er man alene, kan man gemme sig under sin dyne, tage ørepropper i, fordi netop lyden skaber så stor indre uro.

De, der har Brontoforbi i en mere ekstrem grad, venter ikke på den lumre luft. Nej, adskillige har for længst downloadet en app fra Danmarks Meteorologiske Institut og holder nøje øje med vejrudsigten for deres område. De, der er udpræget fobiske, vil vælge at blive hjemme, hvis der er optræk til uvejr eller torden. Mange ´vælger at indtage beroligende medicin, hvis angsten for torden er så slem, at man også på forhånd ønsker at have kontrol over som nævnt vejrudsigten.

Som i enhver anden uløst fobi, har man naturligvis en udpræget tendens til at have fokus på ulykker, der er sket i tordenvejr. Man husker de situationer, hvor lynet har slået ned.

Og slet ikke alle har haft selvoplevede ulykker på grund af tordenvejr.

Men har eksempelvis ufrivilligt ”kopieret” en fobi fra mor eller far, eller har fået en skræk jaget i livet, som regel fordi man som barn har fået dramatiske beretninger om hvad der er sket i hine tider i tordenvejr.

 

Læs mere om fobier >

Af Christel Sonne Rasmussen - 20 jun, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: