SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Coaching og begrænsende overbevisninger

Det kan være stort som småt, der gør, at en hæmmende tanke sætter sig fast. Og som vi så videre i vores liv fører ubevidst bevis for, så vi på et tidspunkt går rundt med en begrænsende overbevisning. En negativ og bremsende stemning, der helt klart afholder os fra at være i en hel og balanceret udgave af os selv.Og som samtidig bevirker, at vi kun tilnærmelsesvist lever vores fulde potentiale ud.

En case, der omhandler begrænsende overbevisninger

Lad mig beskrive en case.

En kvinde midt i 30erne er den midterste i en søskendeflok.

Hun oplever mange gange under opvæksten, at hendes mor ved aftensmaden frustreret udbryder til hendes far : ”det var også dig, der ville have endnu et barn, så hurtigt”.

Der er 15 mdr imellem de to ældste børn – og et spring på 5 år til den yngste.

Pigen kunne godt regne ud, at det var hende, der var belastningen.

Denne dårlige stemning ved blandt andet aftensbordet forplantede sig til pigens sind.

Hun flytter tidligt hjemmefra og har op igennem ungdommen og også i voksenlivet kærester. Hun bliver gift og får børn.

Men da hun opsøger mig, skyldes det, at hun trist bekræfter: Nu er jeg blevet skilt. Og jeg vidste det. Der er jo grundlæggende ikke nogen, der ønsker mig – eller holder af mig, som jeg er.

Man skaber modvægt i form af mestringsstrategier

Ingen kan holde ud at gå og mærke en frygt for tit. Ubevidst prøver sindet at finde andre veje.

Hendes mestringsstrategier blev op igennem opvæksten, at hun blev flink, venlig, hjælpsom og tilpasset i en sådan grad, at hun drænede sig selv for ressourcer.. Og ubevidst gik og konstant ønskede, at folk ikke oplevede, at hun var en belastning.

Tag fat i nældens rod

I coaching-rummet tager vi fat på denne smertelige og smerteskabende overbevisning.

Vi forholder os til, hvordan hun kan træffe et andet valg og en anden støttende overbevisning end den, som hendes mor i afmagt og fortvivlelse tit havde givet udtryk for.

Og da hun begynder at forholde sig til, at hun nu kan tage ansvar for sig selv ved netop at skabe støttende overbevisninger om, at:

jeg er ønsket, SOM DEN JEG ER mange holder af mig som den Jeg er jeg gør en forskel hver dag får hun over tid skabt en langt mere positiv og givende indre stemning. Og begynder nu at føre bevis for disse udsagn.

Blind vinkel

De begrænsende overbevisninger er som en blind vinkel.

På samme måde som når vi kører bil, må vi forholde os til de blinde vinkler.

I bilen bruger vi bakspejlet og sidespejlene.

Min oplevelse er helt klart, at coaching er endog meget værdifuldt med hensyn til at få ophævet en blind vinkel, så det atter bliver både sjovere og langt mere livsbekræftende og positivt at holde blikket på vejen.

Jeg kan yderligere anbefale at læse denne artikel, skrevet af Peter Rasmussen der tager udgangspunkt i et interview med mig.

Af Christel Sonne Rasmussen - 28 nov, 2016

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: