SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Eksamensangst.

Nu er den her igen, eksamenstiden.
De fleste af os nyder foråret, men mange, der har eksaminer forude, er allerede begyndt at frygte eksamen.

Da jeg har arbejdet med at håndtere eksamensangst i mange år, ved jeg, at det er muligt at eliminere den frygt, der er i forhold til eksamen. Og at der i dette tilfælde gælder det samme som i ethvert tilfælde, hvor man vil være bedre til noget. Man må træne. For at kunne træne i at håndtere sin eksamensangst, er det væsentligt at gøre sig klart, hvad det er, man vil træne. Mange, der er bange for eksamen, fokuserer på det, som jeg kalder et ikke-konstruktivt fokus. Et ikke-konstruktivt fokus er et fokus, hvor man fokuserer på det, man ikke vil. Mere udførligt beskrevet er et ikke-konstruktivt fokus det, at man taler med sig selv om, at “bare den her angst kunne gå væk”, “bare jeg ikke bliver nervøs til eksamen”, “bare jeg ikke kommer til at hakke og stamme”, “bare jeg ikke bliver så bange, at jeg slet ikke kan koncentrere mig under forberedelsen og inde til selve eksaminationen”… Osv.

Det er gentagelsen af de mange tanker og det, at man eventuelt igen og igen tænker på de situationer, der er gået dårligt før i tiden, der er med til at opretholde frygten. Det er denne frygttankegang, der skal brydes. Det første skridt er altid at gøre sig klart: hvad er det, egentligt jeg vil? Hvordan ønsker jeg at have det med hensyn til eksamen Hvilken attitude og hvilke tanker vil være støttende og fremmende for mig med hensyn til eksamen Og Hvad kan jeg fra situation til situation selv tænke og gøre, når jeg mærker, at uroen kommer snigende? Allerede at begynde at besvare disse spørgsmål vil være med til at sikre dig et konstruktivt fokus.

Og der er meget mere, du kan gøre.

Helt konkret ved man, at det, vi som mennesker har brug for, er at de naturlige stoffer “Dopamin” og “Serotonin” øges. Det er de stoffer, der skaber tilstanden af overskud, mod, optimisme og en vinderattitude. Hvor mange går og bliver følelsesmæssigt stressede over en eksamen, er det godt at vide, at man helt konkret kan sætte sig på motionscyklen, løbe en tur, lave anden form for fysisk træning, ganske enkelt for at øge tilførslen af dopamin og serotonin. Så hvis du skal til eksamen, og synes, at det er svært at komme i gang med bøgerne, og mangler at have greb om din koncentration, så føj motion til dit program, og motioner, inden du går i gang med at læse. På selve eksamensdagen er det især gavnende, at du har dyrket motion, før du går op til eksamen. Prioriter det, for det vil gie dig oplevelsen af, at du selv kan gøre noget. Og det er den indflydelse, vi alle har brug for, især når der er noget, vi frygter eller har haft frygtet. Har du brug for flere råd og ideer, så kan du skrive til min weblog. Jeg vil gerne svare dig.

Og sidder du som studievejleder eller lignende og gerne vil høre et foredrag om, hvordan man håndterer eksamensangst, ja så skriv til mig på christel@sonnerasmussen.dk, så finder vi også en løsning på dette.

Med venlig hilsen

Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2006

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Tandlægeskræk

Hvert enkelt menneske har sine egne grunde til at være bange – have angst for tandlæger og det, der foregår i selve tandlægestolen.

Naturligvis er det en form for intim behandling at skulle åbne munden, læne sig tilbage og tillidsfuldt stole på, at tandlægen gør sit job ordentligt.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: