SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Utroskab og at bygge tilliden op igen.

Jeg har igennem tiden talt med mange, hvor den ene part i et parforhold har været utro.
Og hvor utroskaben er blevet opdaget af den anden. Og hvor parret alligevel ønsker at blive sammen.

Jeg mener jo, som det også kan læses andetsteds på denne weblog, at den der har været utro, har brudt tilliden og dermed har primæransvaret for at bygget tilliden op igen.
Mange, især mænd, har spurgt mig, hvad det vil sige at bygge tilliden op igen efter utroskab.
For det er ganske enkelt ikke konkret for ret mange, hvordan man genskaber den tillid, som er nødvendig og ønskværdig.

Jeg plejer at bruge et billede på dette. Et billede, som mange forstår. Og vil derfor også invitere dig til at se, hvad det tillidsbrud er.

  • Et tillidsbrud kan ses som, at man overtrækker den fælles kassekredit med 100.000 kroner. Uden at fortælle det til sin partner. Måske er beløbet hævet a én gang, måske er det mange små overtræk, der har gjort, at kassekreditten nu er 100.000 kroner i minus.
  • Det, det handler om nu, hvor det er blevet åbenlyst, at der er et stort underskud, må den person, der har lavet underskuddet, gøre sig klart, at der skal en kontinuerlig indsats til for at bringe ligevægt ind i billedet igen.

For den option, at indbetale de 100.000 kroner, gøres ikke på én gang.

Det, som en del mænd tror, er, at hvis de bare siger undskyld, og bare siger, at det vil aldrig ske igen, og nu må vi kigge fremad og få fælles mål og drømme igen, ja så tror de, at de 100.000 er indbetalt. Det er de ikke.

En undskyldning er på sin plads. Forklaringer og tale og handlinger skal ske kontinuerligt og på eget initiativ, for det vil betyde, at man vil nærme sig den ligevægt, hvor der igen er overskud på kassekreditten. Det tager tid. Men det er ikke tiden i sig selv, der gør forskellen. Det, der gør forskellen, er at den part, der har overtrukket kontoen og skabt mistillid og uro, tager 100 procent ansvar for at gøre det, der dagligt er en indsats, der bringer parrets “konto” i nul for derigennem at kunne arbejde og vokse videre, sammen.

Til mennesker, der ikke forstår, at det kræver kontinuerligt indsats at bygge tillid op, må siges, at det har for høj en pris for partneren at blive i dette forhold.
Den, der bygger tillid op, må forstå, at indsats både kan være aktiv og passiv.

Forstået på den måde, at man aktivt må informere, vise respekt og loyalitet, vise interesse og tale om det, der foregår indeni.

Ligesom en passiv adfærd, som at lade være med at kontakte elskeren/elskerinden, at slette mobilnumre og mailadresser, at lade være med at tage til firmafester og sommerfrokoster mv. også er indsats, der er med til at bygge tilliden op.

Dette billede viser forhåbentligt, at alting har en pris. Og hvis man vil gøre sig gældfri og befri sig for skylden og den dårlige samvittighed, så kræver det en indsats.

Med venlig hilsen
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2006

Læs mere i samme kategori:

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: