SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Utroskab og tilgivelse.

Jeg kontaktes flere gange ugentligt af mennesker, især kvinder, der spørger, hvor mange gange, det er rimeligt, at man tilgiver en partner, når vedkommende har været én utro.

Jeg spørger altid ind til, hvad der er foregået, og hører nogle triste historier om partnere, der har haft kørt et dobbeltliv, partnere der har haft en affære med en person fra arbejdet og bedyrer, at det er slut, og hører historier om partnere, der lover guld og grønne skove, og angrer og græder og beder om tilgivelse, men hvor situationen en måned senere er den samme. Nemlig, at der opretholdes en forbindelse med tredje part.

  • Jeg ved, om nogen, at alle parforhold er forskellige.
  • Jeg ved, om nogen, at der er mange dynamikken og kræfter på spil
  • Jeg ved også, om nogen, at utroskab kan slide et parforhold helt i stykker. Hvis den part, der har været utro, ikke er blevet så forskrækket over sin manglende moral, at vedkommende indser, at det er nu, at der skal skiftes spor. I tale og i handling. Og fra nu af og fremefter.

Det er som regel kvinder, der kontakter mig.

Og til dem vil jeg sige.

Hvis en utroskab fortsætter, så gør dig klart, at et mønster som regel er grundlagt efter 3 gange. Gør dig klart, at den, der skal tage ansvaret for at bygge tilliden op, ikke er dig, men din partner, som har svigtet tilliden ærligheden og fortroligheden. Gør dig klart, om det er værdigt for dig at blive holdt i den rolle, hvor du kontrollerer på grund af en berettiget mistro. Og gør dig klart, at det hverken er din skyld eller dit ansvar at få din partner til at indse, at det han har foretaget sig, er mere end ødelæggende. Og at han har primæransvaret for at bygge jeres forhold op. Fald ikke i den grøft, der handler om at blive sammen for enhver pris. Og gør dig klart, hvilke kampe du vil kæmpe. Kampe, der på forhånd er forgæves, er ikke værd at kæmpe.

Og skal det siges helt enkelt, så forhold dig til, hvad der giver dig følelsen af sammenhæng. I stedet for at håbe, og i stedet for at sælge din sjæl, så mærk efter og indse, om du mener, at det er realistisk at I sammen kan genskabe følelsen af sammenhæng. Kan I ikke det, så kom videre.

For livet er for kort til at placere sig på et sted, hvor man bliver svigtet og bedraget igen og igen. Og livet er for langt til at placere sig på et sted, hvor man bliver svigtet igen og igen. Den, vi skal leve længst med, er os selv. Tag fat om dit liv. For det er dit. Og det er dig selv, du skal leve længst med. Og det er dig selv, du skal se i øjnene hver dag. Giv aldrig slip på venskabet med dig selv.

Aftentanker fra

Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2006

Læs mere i samme kategori:

Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab

Det er et spørgsmål om at vælge klogt.
Parterapi er ofte en oplagt mulighed efter utroskab.
Hvis begge i et parforhold ønsker at fortsætte i parterapi efter utroskab,
Selvom den ene eller i nogle tilfælde, begge parter, har været utro, vil visse tema være væsentlige at berøre.

God feedback på mænd versus kvinder og utroskab

Er kun mænd utro – forekommer utroskab ikke hos hos kvinder?
Der var en af mine mandlige klienter, der gjorde mig opmærksom på, at jeg havde skrevet mine tekster som om, at det kun var mænd, der er utro. Det var og er en god feedback, og lad mig dog nuancere det billede lidt.

Godt/gode råd: Kom videre efter utroskab

– Hvordan kan jeg være sikker på, at han/hun ikke gør det igen?
Mistroen til partneren kan være svær at slippe, hvis man har oplevet utroskab. Men det kan lade sig gøre at komme videre i sit parforhold, siger terapeut Christel sonne Rasmussen. Hun råder til, at parterne igen får talt fælles værdier igennem. For meget ofte har de levet parallelle liv og glemt at værne om fortroligheden.

Hun har det ad h. til. Han føler sig som jaget vildt. Utroskaben har kilet sig ind imellem dem.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: