SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Hvad gør jeg?

Jeg har mange par i behandling, der har brug for konkrete redskaber til at komme videre.
Og jeg har mange, der når vi taler om en konstruktiv kommunikation og evnen til at konflikthåndtere, siger “nå ja, det er da rigtigt.
Vi skal rose hinanden, vi skal respektere hinanden i vores kommunikation, og vi skal lytte og give plads”.

Og mange er de gange, hvor disse erkendelser alligevel er fulgt op af et “men, det er bare så svært, for vi er kommet ind i en negativ trædemølle”, og mange er de gange, hvor folk siger “det er bare som om, at selvom jeg giver ros, ja så er det stadig tungt og træls, og det er som om, at det er mig, der skal trække det hele i gang”.

Nogle bliver også ret forundrede over, at de ved at komme til mig, får redskaber, som de selv skal bringe i anvendelse. Så derfor lader jeg det være sagt endnu en gang. Meget kan komme på plads ved at gå i terapi, men terapiens udbytte afhænger meget af de respektive parters vilje til at gøre noget andet end det, de plejer og evnen til i praksis at sætte tid af til forme den nye kultur, de retningslinier og de rutiner, der bærer fred i stedet for at blive smertelige gentagelser af fortiden.

På baggrund af ønsket om konkrete redskaber vil jeg derfor gerne give et sådant her.
Jeg kalder det “at lukke bagdøren”.

I de fleste parforhold oplever parterne tid efter anden, at der er en manglende interesse og opmærksomhed fra deres partner. Det kan betyde, at tvivl og ligegyldighed, apati og vrede bl.a. kan blive en del af hverdagens kommunikation.
For at gøre noget andet i sådanne perioder, anbefaler jeg.

Skriv en liste over det, som du synes, at din partner gør, der for dig er tegn på, at han/hun er mindre interesseret i dig end tidligere. Eller er beviser på, at du er nedprioriteret..

Lad også gerne din partner skrive en sådan liste om dig.

Listen kan indeholde punkter som

 • Min partner følger troligt med i Tv-avisen 3-4 gange i døgnet
 • Min partner snakker i telefon i mange timer på en uge med andre end mig
 • Min partner bruger en masse tid på børnene og går derfor tidligt i seng
 • Min partner vil ikke tage imod mine kærtegn
 • Min partner sidder ved sin computer
 • Min partner bruger alt for megen tid på golf, aerobic eller andre hobbies
 • Min partner onanerer tit uden at inddrage mig
 • Min partner sover i et andet soveværelse
 • Min partner siger ikke godmorgen og virker ikke hjertelig, når han/hun kommer hjem
 • Min partner sidder konstant og zapper foran fjernsynet
 • Min partner gør meget ud af sig selv, når vi skal møde nogen, men ligner en hængt kat herhjemme
 • osv. osv.

Listen kan blive meget meget lang.

Det spændende ved listen er, at man fortæller partneren, hvordan de forskellige “bagdøre” påvirker en. Og at man derefter vælger 3-5 bagdøre ud, som især sårer eller trætter en.
Og at man lader partneren vide, at han/hun selv må bestemme, om de vil ændre nogle af disse bagdøre, og hvis vedkommende vil, at man så lader partneren selv vælge, hvilken eller hvilke bagdøre, der skal lukkes først. Så man ikke dikterer, hvad partneren skal gøre, men så man ved, at man tydeligt har givet udtryk for, hvad man har brug for, og nogle gange hvad man netop ikke har brug for, og at man samtidig giver partneren frihed til selv at vælge, om og hvad han/hun vil gøre, som en kærlig gestus, så følelsen af at være interessant og elsket atter begynder at vokse frem imellem parterne.

Positive justeringer

En ting er at lukke bagdøre. En anden ting er at afklare, om man selv ønsker at erstatte den tid, der frigives, ved at en bagdør lukkes, til noget bedre og konstruktivt.

I den forbindelse kan et konstruktivt redskab være, at man igen i sit parforhold skriver en liste hver. En konkret liste, der indeholder de punkter, som man ønsker sig, at ens partner gør.

En sådan positiv-liste kan hedde:

 • Jeg ønsker mig at du omfavner mig, før du går på arbejde
 • Jeg ønsker, at du ringer hjem og fortæller, hvad du glæder dig til, og at du gør dette, før du kommer hjem fra arbejde
 • Jeg ønsker mig, at du lægger børnene i seng 3 gange om ugen
 • Jeg ønsker mig, at du en gang om måneden sætter kærestetid af
 • Jeg ønsker, at du spørger til mit velbefindende og lytter opmærksomt, når jeg svare
 • Jeg ønsker mig, at du laver lækker mad til mig fredag og lørdag
 • Jeg ønsker mig spændende sex mindst en gang om ugen
 • Jeg ønsker mig, at vi sammen gør ting, der er lette og som vi kan grine af
 • Osv. osv.

Igen er det væsentligt, at man give udtryk for sine ønsker, og at man igen selv lader sin partner vælge, hvad han/hun vil gøre anderledes. Så det ikke er et krav, man fremsætter, men et ønske, og så er det jo op til partneren at afklare, hvilken form for “gave”; han/hun ønsker at give til dig.

Ja, det var nogle konkrete forslag til, hvad man som par selv kan gøre.

Noget af denne inspiration er hentet i Harville Hendrix bog, – Kærlighed og samliv, og jeg anbefaler ethvert par i større eller mindre krise, eller ethvert par, der vil undgå krise, at læse og følge nogle af anvisningerne i denne bog.
For de gør en forskel.

Hilsen

Christel.

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 feb, 2006

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: