SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Den indre dialog.

Jeg tilbyder på min hjemmeside, at man som læser af min hjemmeside kan maile til mig, og hvis man har lyst, kan bede om et råd eller en anvisning til næste skridt, hvis man har behov.
Sådanne mails der afspejler indre dialog får jeg mange af.
Og jeg bemærker en tendens, som jeg godt vil dele med dig, der læser lige nu.

Tendensen er, at jeg kan modtage mails, hvor en afsender beskriver en del af sin historie og derpå eksempelvis skriver 10 spørgsmål, alle sammen startende med ordet “hvorfor”.

Når jeg svarer på disse mails, gør jeg det meget klart, at det er væsentligt at forstå nogle sammenhænge, og også at kunne forstå eller kende en årsag til en problematik. Samtidig gør jeg klart, at når man stiller mange “hvorfor”-spørgsmål, går sindet automatisk i gang med at finde svar. Og sindet stopper jo sjældent ved det første svar, men forsætter med at søge. Resultatet er mange gange, at en yderligere forvirring eller modløshed indfinder sig.

Lad mig give dig et praktisk paralleleksempel for at vise, hvad der sker, når vi stiller “hvorfor”-spørgsmål.
Du kommer hjem og opdager, at der ligger tøj på gulvet. Et af dine familiemedlemmer har smidt sit tøj på gulvet, og der ligger det stadig.

Det er fristende at sige: hvorfor ligger tøjet der?

Og her kommer så nogle af de svar, der umiddelbart kan gives.

 • Det er fordi, der er nogen, der har smidt det der.
 • Det er fordi, det ikke er lagt på plads.
 • Det er fordi, at du ikke har flyttet det.
 • Det er fordi, at det var der, at det blev taget af.
 • Det er fordi, at det ikke ligger nogen andre steder.
 • Det er fordi, at den person, der tog det af, ikke tog ansvar for at flytte det.
 • Osv. Osv.

Det er det samme, der sker i sindet, når man spørger til sin indre dialog.

 • “Hvorfor har jeg et lavt selvværd”
 • “Hvorfor kan jeg ikke kommunikere med min mand”
 • “Hvorfor står jeg igen i en situation, hvor jeg bliver bange”

Sindet går straks i gang og finder et hav af svar. Og nogle af dem kan være særdeles væsentlige, men jeg mener, at det som regel lægger op til, at man stiller spørgsmålet for at få en afklaring, så man kan gøre noget ved det.

Så min anbefaling vil derfor være, at man øve sig i at tænke:

 • “hvordan tager jeg det næste skridt”,
 • “hvad vil gøre det nemmere lige nu”,
 • “Hvem tager ansvaret for at flytte tøjet fra gulvet nu”,
 • “hvornår vil og hvordan taler jeg støttende til mig selv, så jeg bygger mit selvværd op” eller hvad det nu er.

Tænk over det.

For handling giver forvandling, og mange gange, når vi tager tyren ved hornene og taler konstruktivt med os selv og andre, og når vi søger noget, ja så forstår vi mange gange den årsagssammenhæng, som hvorfor spørgsmålet bragte på bane.

Tænk over det – Nu.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 feb, 2006

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: