SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Hypnose og hvad hypnose kan – og ikke er.

Jeg modtager dagligt mails og telefonopringninger, der handler om hypnose og spørgsmå om, hvad hypnose kan udrette.

Det lader til, at der er en tendens til, at hypnose kan fikse alting, og at hypnose kan sørge for, at man ikke mere er jaloux – har jalousi, er bange eller konfliktsky eller hvad ved jeg.

Jeg får også mails fra par, hvor den ene part mistror den anden og tror, at denne har været vedkommende utro, og den part, der gerne vil have og give sikkerhed for, at han/hun ikke har lavet noget, vil så gerne bestille tid til hypnose, så partneren kan sidde ved siden af og høre, at det er sandt, at der ikke har været utroskab inde over.

Jeg får også mails fra par, hvor den ene part mistror den anden og tror, at denne har været vedkommende utro, og den part, der gerne vil have og give sikkerhed for, at han/hun ikke har lavet noget, vil så gerne bestille tid til hypnose, så partneren kan sidde ved siden af og høre, at det er sandt, at der ikke har været utroskab inde over.
Jeg får mails fra folk, der spørger, om jeg ikke kan finde årsagen til deres problem via hypnose, og om det så ikke vil fjerne problematikken for tid og evighed.

Jo, spørgsmålene er mange.
Og gode.

Og peger på, at der er en tendens til, at de adskillige udsendelser, der er om hypnose, indimellem giver et fejlagtigt indtryk af, hvad hypnose kan. Det er værd at vide, at de personer, der deltager i hypnoseprogrammer, er castet og udvalgt af hypnotisøren, fordi de som typer er særlig nemme at bringe i trance. Og det er værd at gøre sig klart, at showhypnose ikke er det samme som terapeutisk hypnose.

Jeg mener, at hypnose er et virkningsfuldt og givende redskab, men at det ikke bør stå alene.

Jeg mener, at mennesker også må gøre sig bevidste om, hvordan de i deres tanke og attituder og reaktionsmønstre mange gange selv er med til at opretholde de følelsesmæssige tilstande, som de så gerne vil af med.

Jeg er slet ikke interesseret i bare at fjerne nogle reaktioner, men er interesseret i at eliminere en negativ eller hæmmende reaktion, og jeg ved, at dette kun kan lade sig gøre, hvis man gør sig klart, hvad man ønsker i stedet for.

Det giver ingen billetter at stå ved billetlugen på DSB og sige, at man ikke skal til Esbjerg.
Det giver heller ingen billetter at sige til underbevidstheden: jeg ville ikke være jaloux eller jeg vil ikke have spændinger i maven mere.
Men det giver billetter at gøre sig klart, hvilke mål, man har, og hvilke ressourcer, der skal vækkes, for at disse mål kommer lettere og langt mere ubesværet inden for rækkevidde.

Det er det samme som at sige til et barn “du må ikke løbe over vejen”. Barnet vil kun danne sig billeder af at løbe over vejen, men vil måske holde sig tilbage, fordi den voksnes stemme er bydende og alvorlig. Men barnet hjælpes meget mere ved at man siger: “Stå, for vi følges ad over vejen”. Det er en klar og givende besked, og det er det samme med underbevidstheden, når der arbejdes med hypnose.

Der sker kun de forandringer, der er i overensstemmelse med vores grundtanker og inderste ønsker. Hvorfor skulle sindet ellers lave en forandring.

Derfor er hypnosebehandlinger hos mig lige så meget behandlinger, der handler om at klarlægge mål og at skabe den motivation, der skal til for at nå målet. Uanset om det er et individuelt mål, eller et mål, der berører ens omgivelser.Motivationen kommer af, at målet er så betydningsfuldt, at man begynder at prioritere at nå målet i stedet for at lade være.

Og derfor er motivation heller ikke en omgang stjernedrys, man bare bestiller, man skaber selv sin motivation, man opretholder den selv, og det sker primært på det bevidste plan i forhold til, at man forholder sig til sin indre dialog og begynder at tænke og tale langt mere selvstøttende og begejstrende og vedholdende til sig selv om det, man vil, i stedet for at fokusere på det, man ikke vil.

Det er faktisk ikke så svært.

Men for nogle er det blevet en hel tvangsfokusering at ville undgå og ikke at ville mærke det, som de selv kalder negativt. Og i sådanne tilfælde kan det godt være lidt af en proces at løfte sig selv op over den begrænsende overbevisning ind i en mere givende og målrettet tankegang.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 okt, 2006

Læs mere i samme kategori:

Stress og pårørende

Stress og pårørende.
I går, søndag den 25. maj, fik jeg en forespørgsel om stress.

Forespørgslen var fra en pårørende, der spurgte dels til litteraturhenvisninger vedr. stress og stresshåndtering og dels til, hvordan man håndterer det, når ens nærmeste er stresset.

Og det er en forståelig og god forespørgsel, for mange mennesker er jo netop i den situation, at de ønsker at hjælpe en stresset pårørende, men ikke føler, at de kan “komme igennem” med deres hjælp.

Er du nervøs for køreprøven?

Den forståelige nervøsitet, som mange unge har, når de er til køreprøve, bevirker desværre, at mange dumper første gang.

Jeg har haft utallige unge siddende i min praksis, efter at de er dumpet til køreprøven. De har gennemført alt, flere af dem har følt sig så sikre, som man nu kan, når man ikke er rutineret bilist, men mange mister modet og troen på, at de kan lykkes, når de er dumpet.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: