SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Jeg elsker ikke min mand mere

Så sidder de der.
Et velfungerende par, karrieremæssigt set. Med børn, der trives både i skole og fritid. Et lækkert hus. Flotte biler. Store udenlandsrejser. Udefra set som de også selv siger, er de nærmest prototypen på en familie, der fungerer og har et spændende og varieret liv. Men men men. Den romantiske kærlighed, kærestefølelserne, er ikke gensidige. Kvinden føler ingen lyst til manden. Og sådan har det været i et par år.

Mand:

Jeg er frustreret, men jeg er også forstående. Jeg har tålmodighed nok til at vente på, at hendes følelser kommer tilbage. Jeg tror, at de skyldes, at hun er stresset. Og så nok at jeg har et heftigt temperament, verbalt set, og kan være meget hård, når jeg skælder ud, især på børnene. Det har hun tit peget på som et problem. Det arbejder jeg gerne med. for jeg ønsker ikke, at vi skal skilles.

Kvinde:

Jeg har faktisk stor respekt for min mand. jeg synes, at han er cool og dygtig. Men jeg synes ikke, at han er sjov, og jeg har absolut ingen lyst til nærhed med ham, og det forskrækker og forvirrer mig. For jeg går ikke og tænker på en anden mand. Det er som om, at der er noget inden i mig, der bare er lukket ned. Vi kan ikke leve sådan her i længden, hvis mine følelser ikke vender tilbage, men jeg er klar til at arbejde på at finde dem igen. For jeg synes, at det vil være totalt ærgerligt at splitte det hele op. For hvem ved, om vi overhovedet bliver lykkeligere hver for sig.

Min kommentar:

Et tema som det ovenstående optræder hyppigt i parterapien. Der er flere aspekter, der må gennemarbejdes. Dels må der ryddes op. Dvs. at ”gamle” situationer, hvor der har været skuffelser eller svigt må på bordet, bearbejdes og derpå lægges væk, netop fordi at en af de store grunde til at, en kvindes følelser lukkes ned, er en mængde af skuffelser, der har hobet sig op og nærmest lægger sig som en dyne hen over glæden, lysten og spontaniteten.

Et andet aspekt er kommunikation.

Parret lærer at forstå egne kommunikationsmønstre. Lærer om at skrue ned for kritikken og i stedet være konstruktive, lærer at time de dybe samtaler og at få bundet sløjfe på de løse ender, der skaber irritation og frustration hen over en uge mv. Rutiner bliver endnu et aspekt. Som regel foranlediget af Temaet ”det er hverdage, der er flest af”, hvorfor hverdagene kan være med til at pege på, hvad der er der gøres eller ikke gøres, som er med til at skabe afstand eller uligevægt. Det er for de fleste en spændende og lærerig opdagelsesrejse at kigge på egne rutiner og se, at der er mønstre, der er ”skredet”. Mønstre som, at efter aftensmaden sætter hver især sig med sin I Pad. Mønstre som at gøre pligterne i hus og have hver for sig i stedet for at finde ud af, hvad man kan lave i fællesskab. Mønstre om, hvordan man møder hinanden efter at man kommer hjem fra hver sit job…. Der er meget at gøre – og der er også meget, der må gøres, ved et tema som det ovenstående. Det er ikke tiden, der afgør, om det vil gå godt. Det er den indsats og det sted, man er i livet, der er med til at afklare, om man lykkes som par igen.

Af Christel Sonne Rasmussen - 27 apr, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: