SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Parterapi – Parcoaching.

Forskelle og ligheder imellem parterapi og parcoaching.
Denne tekst handler om par. Den handler om par, og den udvikling og transformation, der kan være brug for i et parforhold. Og om, hvad parterapien kan tilbyde og parcoahcingen bl.a. rummer.

Så hvis du har interesse i at få det bedre i dit parforhold, eller mere viden om definitioner mellem parterapi – parcoaching med videre, så er du i gang med at læse det rette dokument.

Parterapi: Hvorfor og hvordan.

Som du kan læse på mit andet website www.sonnerasmussen.dk, har jeg udøvet parterapi i mere end 14 år.

Et af kernepunkterne i parterapi er, at man sammen afklarer den aktuelle situation og kigger bagud for at begribe, hvordan man er kommet hertil, hvor der sædvanligvis er så mange problematikker, at parret rækker hånden frem, for ikke at komme ud i en skilsmisse.

Det betyder, at der er en bagudskuende gren indenfor parterapi. Vi vender de sten, og taler om de perioder, der har været svære og finder sammen de punkter, hvor dynamikker og vaner og uhensigtsmæssige mønster blev igangsat. Og opretholdt.
Enkelt kan man derfor opsummere, at der er et “hvorfor”-aspekt i parterapi. Og ligeledes et aspekt, der handler meget om kommunikationen i parforholdet.
Dette er den største forskel på parterapi og parcoaching

Parcoaching

Coaching af par har et andet udgangspunkt end parterapien. Hvor parterapien er “hvorfor”-orienteret, er parcoaching “hvordan”-orienteret. At være “hvordan”-orienteret betyder, at man tager udgangspunkt i den aktuelle situation og bruger tiden og kræfterne på at afklare, hvordan man som par ønsker at have det, hvilke processer, man ønsker at igangsætte og hvordan den enkelte kan lave de skift, der sikrer, at kommunikation, nærvær, respekt, tillid osv. blomstrer igen.
Det betyder, at coaching af par er en fremadrettet proces og således kan man sige, at par, der ønsker coaching, som udgangspunkt bør være afklarede med hensyn til, at de vil blive sammen, og at de vil have det bedre. Og at begge indstiller sig på at få tilført værktøjer og vinkler, der gør en langt mere konstruktiv proces mulig.

Christel, der både er terapeut og coach, har erfaring med både parcoaching og parterapi. Og er klar over, at der i coachingen også kan tales om tidligere aspekter. Dog altid set i lyset af, hvad der har virket, og hvad der skal til for at netop et sådant virksomt aspekt genereres igen.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 5 mar, 2007

Læs mere i samme kategori:

Tjekliste

Denne tekst skriver jeg, i den periode i Danmarkshistorien, hvor landet er i en form for undtagelsestilstand, grundet Corona-virus.
Jeg har en fornemmelse af, at det vil berøre mange par og familier, når mange opholder sig mere hjemme og er mere sammen.
Jeg tror, at det blandt andet betyder, at det bliver mere tydeligt, hvordan du og I har det sammen, når alt kommer til alt.

Når din partner er konfliktsky

Har du hørt nogle af disse udsagn ? –eller kender du stemningen, der opstår, når følgende udsagn udtales: Hvorfor går du, hver gang der er optræk til konflikt?

Du opfører dig som Rasmus Klump, – du opfører dig som om at hvis vi bare spiser pandekager eller tager en kop kaffe, så kan alle problemer bare skubbes ind under gulvtæppet.

Man kan altså ikke komme igennem livet med tavshed eller overfladiskhed.

Kan du ikke forstå, at jeg bliver træt af dig og vred, når du aldrig tager initiativ til noget nyt og altid bare spørger, hvad jeg har lyst til.

Du pleaser så meget, at jeg bliver dominerende og strid, for din selvudslettelse er anstrengende. Forstår du ikke det?

Når jeg har brug for, at vi snakker noget igennem, udskyder du det. Jeg magter ikke, at du tror, at tingene løser sig på den måde.

Jeg keder mig sammen med dig. Det hele er så forudsigeligt og hyggeligt.

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: