SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Målsætning – Coaching i målsætning.

Coaching og kunsten at sætte mål og nå dem.
Allerførst vil jeg invitere dig til at overveje følgende billede:

 • Forestil dig, at du har planlagt at løbe et halvmaraton. Du har forberedt dig igennem længere tid, og er nu i gang med løbet. Der er nu kun 1 kilometer til mål. Dine ben har i gennem de seneste kilometer været tunge, trætte og ømme, og du har flere gange haft overvejet at stoppe. Nu, hvor der kun er en kilometer tilbage, og du kan ane målfeltet og høre og se klappende tilskuere, øges din energi igen, og du har kræfter til at sætte farten op og til sidst at spurte i mål.
 • Dernæst vil jeg invitere dig til at tænke på halvmaratonløbet igen. Og atter forestille dig, at der kun er en kilometer tilbage, før du er i mål. Men nu sker der noget ejendommeligt, som naturligvis kun kan lade sig gøre i fantasien. For hvert skridt du løber fremad, fjerner målet sig et skridt fra dig.

Der går lidt tid, før du begriber, hvad der foregår. For du har stadig målet for øje, men lige meget hvor meget du løber eller kæmper igennem, bliver målet ved med at være en kilometer væk.
Hvorfor dog invitere dig til at forstille dig to så forskellige scenarier?
Fordi jeg ved, at du i din forestilling bemærkede noget interessant. I det første eksempel var det formentligt klart for dig, at motivationen, energien og hidtil ubrugte ressourcer var tilstede, da målet var inden for rækkevidde.
I det andet eksempel blev du formentligt, hvis du havde befundet dig i dette sælsomme eksempel, både modløs, demotiveret og på et tidspunkt nødt til at give op.

At jeg beskriver disse to divergerende eksempler skyldes, at det er to gode eksempler på, hvad målsætning handler om. Uanset om målsætningen er på et fagligt eller personligt plan, for en gruppe/familie eller for dig selv som menneske.
Den gode målsætning er den målsætning, hvor man sætter sig et mål, der er interessant, realistisk og overkommeligt for en at nå. Hvor tidsrammen er klar, og hvor man er afklaret om, hvordan man undervejs har eller får adgang til de ressourcer, eksterne som interne, som man har brug for. For at komme i mål, for at nå sit mål og en succes og tilfredshed, der opstår her.

De spørgsmål, der bl.a. stilles i den virksomme coaching og målsætning er:

 • Hvad er det, du vil?
 • Præcist hvad tænker du om dit mål?
 • Hvorfor overhovedet nå dette mål?
 • Hvornår vil du senest have indfriet dit mål?
 • Hvor vigtigt er det for dig, og for andre, at du når dit mål?
 • Hvilke ressourcer, interne som eksterne, skal du have adgang til for at nå dit mål?
 • Hvordan vil du vide, at du er på rette vej?
 • Hvor realistisk og overkommeligt er det for dig, at du når dit mål?
  mv..

Men det andet eksempel er også interessant. Fordi vi som mennesker mange gange godt kan sætte os mål, men glemme at fokusere på tidsfaktoren, eller på den effekt, vores målsætning har på andre, og det at nå sit mål, kan så blive en kamp, der aldrig lykkes, og det ved mange af os, at det kan have store følger med hensyn til fremover at sætte sig mål og nå dem.

Afhængigt af de mål, vi sætter, vil der ofte opstå forhindringer undervejs. Også forhindringer, vi ikke havde gennemtænkt eller forudset. Som jeg plejer at sige: “vi har jo virkeligheden med som medspiller”, og vores bevidste sind kan heldigvis ikke regne alt ud.
Vore mål skal være så vigtige for os, at vi også med forhindringer undervejs, kan holde dem for øje. Skridtene på vejen til målet skal være så overkommelige og realiserbare for os, at der er mere nydelse end kamp forbundet med dem.

Og sidst, men ikke mindst:

 • Vi må hver især, uanset om målet er af individuel eller gruppemæssig karakter, tage et ejerskab for at nå målet. Det er ikke nok, at vores chef, kollega eller partner mener, at det er vigtigt, at vi når dette mål. Det mest væsentlige er, at vi selv vil og selv kan se og mærke ideen med at gøre den indsats, der skal til.
 • Konstruktiv målsætning skaber arbejdsglæde.
 • Konstruktiv målsætning skaber små, sikre, synlige succeser.
 • Konstruktiv målsætning skaber en team spirit, mange drømmer om.
 • Konstruktiv målsætning baner vejen for trivsel på alle planer.
 • Konstruktiv målsætning skaber tilfredshed og gå på mod.

Er du interesseret i at lære at sætte mål, individuelt eller for en medarbejdergruppe, så kontakt mig for nærmere information om det, der ligger dig på sinde.

Hilsen
Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 5 mar, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: