SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Promiskuitet – Han / hun flirter vildt kraftigt med andre.

Han eller hun flirter kraftigt med andre.
Gå ind på et værtshus, hvor der er dansegulv i en by i Danmark fredag eller lørdag aften/nat.

Så vil du finde hende eller ham, der flirter kraftigt og tydeligvist er ude på at score.

Du ved ikke, om vedkommende er gift eller ej, i forhold eller ej, for tendensen til at tage vielsesringen af, når man går i byen, er udbredt. Der drikkes, der danses, der berøres, der snakkes. Og det vil være usædvanligt, at hun eller han – især hun, ikke har en at tage med videre. Om de går hjem eller på hotel, vil natten vise.

Mange synes ikke, at dette er ekstraordinært sådan går man jo i byen, lyder en efterhånden udbredt norm. Og ja, det er sikkert rigtigt. Sådan går nogen i byen. Men skruede vi tiden 50 år tilbage, ville denne kvinde – i højere grad end manden, kunne kaldes promiskuøs. Tøjlesløs, vovet, og sker det flere aftener eller nætter på en måned, ville en del kalde en sådan kvinde for ”billig”. Hvad manden ville blive kaldt, vil have knap så stærk en retorik.

Tit ville han blive kaldt en ”don juan” – måske en player. Men da det ligger i de samfundsmæssige kort, at manden har friere tøjler før han nedvurderes, er det hermed hyppigt kvinderne, der kaldes billige, når de flirter kraftigt og dermed har en promiskuøs adfærd.

Denne tekst handler ikke om samfundets normer eller ej. Den handler om, hvilke årsager, der ligger til grund for, at en person gang på gang flirter kraftigt og ikke sorterer stort i, hvem han/hun tager med hjem eller på hotel.

Årsagerne til promiskuitet

Som regel er det livskriser, der udløser en mere løssluppen adfærd.
Skilsmisse, overstået barsel, afskedigelse, uafklaret studieliv, sorg over dødsfald/sygdom i nær familie eller vennekreds kan skabe en midlertidig promiskuitet.

Den mere langvarige af slagsen er en livsstil, forårsaget af lav jeg følelse og forvirring over egne behov og livsmål. Naturligvis kan der også være en kopiering af svigt fra forældre, idoler og en sexuel afhængighed, der handler om at blive bekræftet og få boostet sit ego. Som regel med tomhed og ensomhed som afledte side effekter.

For det kan godt være, at hun / han:

  • Ser glade ud, mens sprutten går ind og flirten er i gang
  • Virker overskudsagtige og selvsikre i erobringens fase
  • Signalerer erotik og mystik
  • Har en fysisk tiltrækningskraft
  • Kan tale med om alt og har en smittende energi og evne til at føre dialog

Men det gør jo ikke ondt at tænke. Derimod kan det gøre ondt at føle.

For skulle man føle med denne person, og åbne ind til hjertet og psyken bag overfladen, ville man finde rodløshed, lav selvfølelse, afhængighed af bekræftelse, et flosset værdisæt, en forvrænget tro på at vi kun lever nu og her og at intet har konsekvenser osv.

Hvis du selv har en promiskuøs side, vil du sikkert have tendens til at sige, at ”du er lidt af en bandit”, men at du kan styre det, og at det kun er indtil du møder den store kærlighed, for så vil du falde til ro. Det kan vi jo håbe på, vil passe for dig

Der er dog det at sige til det, at du skal grave dybere i dig selv for at finde sindsro. En kæreste kan ikke give dig denne, og uroen i dit sind og trangen til at blive set og bekræftet tilhører dig alene. Som du ved, har alting en pris.

Og selvom normen er langt mere fri, og mange er utro som aldrig før, lider både sjælen og du selv under en overdreven promiskuitet. Tag endelig ud og mor dig. Men vid at alt du gør, sætter spor. I dig og i andre

Det kan tage kort tid at ødelægge et godt ry men lang tid at bygge det op.
Der vil komme flere tekster om dette emne.

Er du en af dem, der har haft promiskuitet inde på livet, må du hjertens gerne skrive her til bloggen.

Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen.
Kolding

Af Christel Sonne Rasmussen - 18 feb, 2008

Læs mere i samme kategori:

Parforholdet og manglende seksualitet

Parforhold og seksualitet.
Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder.

Med et parforhold har vi muligheden for at opleve fællesskab, tryghed, frihed, kærlighed, venskab, sårbarhed, krise, styrke, erotik og vækst. Og et parforhold er også den relation, hvor vi har mulighed for at udvikle os individuelt samtidig med at der foregår en fælles udvikling.

7-års-krise

Til både det individuelle menneske og til dig/jer, der er i et parforhold, har jeg en anbefaling, i forhold til når I når 7 år i et forhold. Min anbefaling er præget af den gode indsigt: Man må stoppe op for at komme videre. Sagen er nemlig den, at det at stoppe op og lave et tjek på sig selv og sit parforhold er, hvad der giver mening. Ingen går upåvirkede igennem 7 år.

Gnisten mangler i vores parforhold – ægteskab

Jeg har ofte par I parterapi, hvor den kvindelige part udtryk for, at hun ikke længere har følelser for partneren, og at hun ikke ved, om hun elsker ham mere.
At de så alligevel opsøger en parterapeut skyldes som regel, at der er børn og en lang og god fælles historie, som binder dem sammen.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: