SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

At coache for at bygge sit selvværd op er en smuk opgave, der strækker sig over tid.

For selvværd er en tilstand, der som enhver anden tilstand er dynamisk, og som kan variere. Og som samtidig er muligt at nære og styrke.

Hvad er selvværd?
Selvværd er en grundlæggende og bæredygtig indre tilstand, som bl.a. kan afspejles i følgende tankerækker kombineret med understøttende følelser og kropsfornemmelser.

Som eksempel er det at vide, at:

Jeg er den bedste til at være mig, kombineret med en følelse af autenticitet, uden at blive selvfed, er en god beskrivelse af, hvad selvværd er.
Selvværd kan også beskrives som, at:

Uanset om jeg er alene eller sammen med andre; uanset om jeg gør noget eller ikke gør noget, så både ved og føler jeg, at jeg er ok.
Ligesom selvværd kan beskrives som:

En indre tilstand, som afspejler modstandsdygtighed og en evne til at hvile i sig selv. En mærkbar fornemmelse af, at man kan overkomme og håndtere det, man møder, fordi man føler sig intakt og sammenhængende, som den man er.

Og atter andre har beskrevet selvværd på følgende måde:

Når jeg føler selvværd, føler jeg mig stærk og rigtig. Jeg føler, at jeg fortjener det bedste og har overskud til andre mennesker og mod på kendte som ukendte opgaver.
Det har taget tid at bygge mit selvværd op, og det har været en interessant proces. Jeg har måttet aflære begrænsende overbevisninger og har arbejdet med mit åndedræt og min centrering. Har lært at være modig og kunne rumme både min afmagt og usikkerhed. Så jeg ikke længere stresser over dette. Det bedste ved at mærke, at mit selvværd er på plads, er at jeg ikke frygter for, hvad jeg tror, andre mennesker tænker om mig. De kan tænke, hvad de vil, og jeg føler mig ikke sårbar over for dette længere. Og det har virkeligt været et dagligt mareridt for mig førhen”.
Som du kan læse, opfattes selvværd naturligvis forskelligt. Og beskrives forståeligt nok også forskelligt. Dette er et fint udtryk for, at selvværd som enhver anden tilstand er en dynamisk størrelse. Og dog en så basal fornemmelse, at når man først har adgang og kontakt til det at føle sig ok, som man nu engang er, på godt og på ondt, ja så er det et fint udgangspunkt for glæde, energi, og ikke mindst : evnen til at imødekomme det, der sker, i stedet for at være plaget af frygt og bekymringer på forhånd.

Jeg tænker indimellem på selvværd som en søjle. Der bærer dig. Indefra.
Så jo, det er en forjættet tilstand, og samtidig en tilstand, der er mulig at opnå, men lad det være sagt med det samme uanset hvilken behandlingsform, eller hvilken type coaching, du vælger, ja så mener jeg, at opbygning af selvværd kræver åbenhed, vedholdenhed og træning. Så det at få coaching med hensyn til selvværd må ikke opfattes som et hurtigt fix, men er absolut muligt for dig, der vil.
Og når alt kommer til alt. Hvem vil så ikke opleve selvværd?

Indenfor coaching er det vanligt at coache på følgende områder, for at sikre et bæredygtigt og vitalt selvværd:

  • For at øge selvindsigt og fordybelse, coaches der på:
  • Værdier, i job som privatliv
  • Stærke som “svage” sider.
  • At håndtere tanker, følelser og kropsfornemmelser.

For at kunne generere sit selvværd, coaches der på:

  • Begrænsende kontra støttende overbevisninger.
  • Motivationsstrategi, mod og gå på mod.
  • Leveregler, bl.a.: der findes ikke fiaskoer, kun feedback.
  • Kommunikation; den indre dialog og dialogen med andre.
  • At agere konstruktivt kontra at reagere reaktivt.

Ovenstående er naturligvis kun overskrifter på, hvad der kan være væsentligt at komme ind på i et forløb med coaching, hvor det bærende fokuspunkt er selvværd. Ethvert forløb er individuelt og vil naturligvis tilpasses den enkelte fokusperson.

Det kan måske synes som en stor mundfuld. Men hvilken mundfuld.
Og det kan måske synes overvældende, så man tænker “nej, det orker jeg ikke. Der må da være en nemmere vej”. Og det kan da godt være, at der er en nemmere vej.
Hvis du sidder med følelsen, der hedder “det orker jeg ganske enkelt ikke at gå i gang med”, så overvej, om du orker at tænke på din fremtid, hvis du ikke går i gang med at opbygge dit selvværd…

Valget er naturligvis dit.
Jeg mener som menneske, der selv har opbygget et selvværd, at livskvaliteten er af en helt anden kaliber, når kontakten med følelsen af at være værdifuld, er mærkbar.
Det er vigtigt for mig at nævne, at min tilværelse, hvor jeg aldrig tvivler på mit værd, stadig byder på udfordringer og bliver ved at kræve, at jeg opmærksomt må udvikle evner og talenter.

Hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 jun, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: