Christels blog
Af terapeut Christel Sonne Rasmussen
Stress og pårørende
Jeg modtager mange mails fra pårørende til stressede mennesker.
Pårørende, der er bekymrede og ser, at deres partner mv. har skiftet adfærd, og at årsagen hertil helt klart er stress. Mange giver udtryk for stor frustration, fordi de oplever, at det er besværligt at komme igennem med budskabet om, at de ønsker det bedste for deres pårørende, og at de er inderligt bekymrede over, at vedkommende tydeligt har ændret adfærd og ikke længere udviser det overskud og nærvær, som de plejer. Mange spørger mig:
Hvad skal jeg gøre.
Jeg har i det nedenstående gengivet en foresprøgsel. Og tilføjet mit svar.
Håber, at det også inspirerer dig, så stressen ikke får overtaget.
Læs engang:
- Hej Sonne
Har læst artiklen om pårørende til stress ramte. Synes det var meget behjælpeligt og sigende. Men har alligevel et spørgsmål. Hvis man har en der står en rigtig tæt og er bekymret for, at denne person har ramt “muren” og er blevet stresset, men ikke vil acceptere det og ikke vil finde professionelt hjælp. Hvad kan man så gøre som pårørende, uden at lyde, som et “dumt svin”, som vil tvinge personen til det?
- Det er et godt spørgsmål der stilles.
Som jeg har skrevet et sted, er et stresset menneske ude af stand til at give sig selv omsorg. Derfor vil du som pårørende kunne komme igennem ved at give udtryk for det, du bemærker, på en mil og omsorgsfuld måde.
Skal jeg gøre det helt konkret for dig, vil jeg sige:
Giv din pårørende et varmt tæppe, tag vedkommende i hænderne og sig:
Jeg kender dig. jeg ved, hvordan du er, når du er i balance. Jeg holder så meget af dig, at jeg er blevet bekymret på det sidste.
For jeg bemærker, at du gør og siger sådan og sådan, hvilket slet ikke er dig…
Jeg ønsker kun det bedste for dig, og har eksempelvis læst på en hjemmeside, at der er gode muligheder for at lære at håndtere stress.
Jeg tager gerne med dig, hvis du har brug for det. Men tag dette som et budskab om, at jeg står ved din side og kun ønsker dig det bedste”.Så er jeg ret sikker på, at du kommer igennem med dit budskab.
Har du flere spørgsmål, er du velkommen til at maile igen.Du kan også ringe til mig i min telefontid, hverdage mellem 08 – 8.30
Telefon: 7553 – 7803 eller 2066 8803.
Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen
——————————Eksempel slut—————————–
Læs mere på siden:
VIL DU VIDE MERE?
Læs mere i samme kategori:
Foredrag i at formulere en stresspolitik.
Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.
Stresshåndtering om forebyggelse og håndtering af stress
Stresshåndtering – Lær at tackle din stress, før den tackler dig.
Stresshåndtering, tid og prioritering.
Prioritering er væsentlig indenfor stresshåndtering.
Det fælles grundvilkår er, at vi har lige megen tid.
Vi mennesker har ikke den samme historie. Vi har ikke det samme helbred. Vi har ikke den samme tankegang. Vi har ikke den samme tro. Vi har ikke det samme netværk. Lad os hylde forskelligheden, men gøre os en ting helt klart.
For der er en faktor, som vi som mennesker har lige meget af, om vi lever nord eller syd for ækvator, er hvide, velhavende, arbejdsomme eller ej.
Vi har lige megen tid.
Alle har vi 24 timer i døgnet. Intet mere, intet mindre.
Stresspolitik – Udarbejdelse og af stresspolitik
Stresspolitik, hvorfor og hvordan?
Stresspolitik handler om rådgivning.
Hvad en stresspolitik bør indeholde.
Stress har stor indvirkning på effektiviteten og arbejdsglæden.
Det er tankevækkende, at det i løbet af kort tid er lykkedes at indføre en rygepolitik, ikke kun på den enkelte virksomhed, men på landsplan.