SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Teenagere og selvværd

Om Teenagere og det at få et bedre selvværd og selvtillid.

Teenagere alderen kaldes af nogle den mest stressede periode i et ungt menneskes liv.

Det har naturligvis noget med definitioner at gøre, men der er ingen tvivl om, at alderen fra 13 – 19 er en periode, hvor det meste er under ombygning, og hvor udseende, andres agtelse, egen selvfølelse, hormoner og det at bevæge sig ind i det forjættede voksenland, koster mange kræfter på en teenageres selvværd / selvværdsfølelse.

Jeg kontaktes af mange forældre til teenagere, både piger og drenge, og temaerne spænder bredt. Fra spiseforstyrrelser, til selvhad og cutting, passivitet og modløshed og nedrullede gardiner, mangel på motivation og ambitioner, frustration og utilstrækkelighed og kærestesorg, angst for fremtiden og for nye situationer, søvnproblemer, negative tanker og sort- kortsynethed, urealistiske drømme og mangel på hjælpsomhed og deltagelse i familiens aktiviteter osv. osv.

Udover at lytte og spørge ind til teenagerens univers, hvor de i deres udtryk sagtens kan virke som om at de er selvoptagede og at universet kun drejer sig om dem, er der jo altid en sårbarhed, en forvirring og en frygt for hvordan man bevæger sig ind i vokseland, og så den konstante usikkerhed for, om man er god nok.

Jeg taler med mange unge teenager om netop utilstrækkeligheden – lavt selvværd og mindreværd, der er en helt fysisk fornemmelse i dem, der netop kan give både smerter, søvnproblemer og en konstant hovedpine via de mange tanker.

Og da enhver forandring handler om både holdninger og handlinger, snakker vi konkret om holdninger ift. selvværd.

Jeg underviser i at fokusere, og at energien følger det vi fokuserer på. Jeg lærer dem at blive en bedre ven for sig selv, for man behøver ikke at elske, elske, elske sig selv for at føle sig bedre tilpas, men at tænke mere støttende og venligt over for egen indsats og væremåde, så man ikke er bange for at lave fejl. Og da det jo ikke er nogen hemmelighed at det at få eller have en kæreste, betyder meget, underviser jeg i, netop hvordan eget selvværd kan styrkes.

 

Det fine ved at arbejde med teenagere er deres åbenhed.

Der er en umiddelbarhed og en mental fleksibilitet, der gør det til en sand gave at tale med dem. Der er ikke de samme faste overbevisninger, som afviser ny tænkning. Der er netop den energi, som visse forfattere har kaldt de unge løvers mod. Der er en evne til refleksion og min oplevelse er, at når mange anvises, hvad de kan tænke for at kunne navigere i den oprørte sø, ja så skabes der grobund for både vækst og trivsel, og derigennem kommer motivationen, overskuddet og det gode humør i spil igen.

Til inspiration vil jeg dele en lille øvelse, som ikke kun pigerne har nytte af.

En øvelse, der slår flere fluer med et smæk, idet den afhjælper negative tanker, styrker et mere positivt selvbillede samt selvværd og dermed genererer både energi, handlekraft og udstråling. Jeg kalder den ”alfabetet”, og i sin enkle version lyder den således:
Skift dine taknemøstre ud og styk dit selvværd.

Når du går en tur, eller når du har en stille stund og oplever, at lige nu kan bruge tiden på nogle bedre tanker om dig selv, så tag hvert bogstav i alfabetet og find et tillægsord, der beskriver dig selv. Enten i den form du har nu, eller i den fremtidsudgave af dig selv, som du ønsker at bevæge dig hen imod.
For lige at hjælpe dig i gang, kan det være, at du tænker.

Jeg er:

  • Anderledes på den gode måde.
  • Begejstret.
  • Charmerende
  • Dygtig
  • Energisk
  • Farverig
  • Glad
  • Hjertevarm
  • Initiativrig
  • Osv osv

 

Og det interessante er, at det ikke kun er teenagere, der kan drage nytte af denne øvelse.

Mange voksne, kvinder som mænd, kan i ”frikvartererne” lave stunder, hvor de taler med sig selv om hvilke ord, der i dag beskriver dem. Og jo, der er udfordringer ved q, z og som en af mine klienter, en kvinde på over 50 siger: ”det fine ved denne øvelse er at hjernen bliver kreativ og at være ”x traordinær”, eller ”zærligt begavet”, kan jo også bruges.

Pøj pøj med jeres selvværd. Det kan ikke betale sig at undlade at styrke det selv.

Af Christel Sonne Rasmussen - 26 dec, 2014

Læs mere i samme kategori:

Foredrag kursus – workshop i eksamensangst

Flere gymnasieelever har kontaktet mig på det seneste omkring eksamensangst.
De har beskrevet, at de har gået på eksamenskurser bl.a. via deres studievejledere, og eleverne har givet udtryk for stor frustration.

Foredrag om forberedelse til eksamen mundtligt og skriftligt

Foredrag om eksamensangst og håndtering af dette.
Det er i ungdommen, at det starter. Eksamen begynder at blive en del af skoleforløbet, og fra kun at have været en elev, der har skullet modtage og præstere i det kendte klassemiljø, er man med et udfordret og skal til eksamen, skriftligt som mundtligt.

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: