SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

For få måneder siden oplevede vi, hvordan tv udsendelsen X-factor, nærmest blev en national begivenhed.

Hver fredag kl. 20 sad flere millioner danskere foran tv skærmen, for at opleve Martin, Laura og Heidi kæmpe om vinderpladserne, og for at høre dommernes opløftende eller syrlige og barske kommentarer til den enkeltes performance.

Hvad var det egentligt, der gjorde, at vi i den grad lod os tryllebinde til skærmen for at glæde os sammen med de, som klarede sig bedst, eller føle med dem som måtte ud?

Man kunne nævne flere ting, men frem for alt fik vi serveret formidabel musik, sang og performance, som krydret med deltagernes passion, glæde, tårer, mod, vilje og ægthed, ikke efterlod tvivl om, at det var hjertets sprog der blev talt. Det kaldte på vores egne følelser, vores egne drømme og dramaer.

I et samfund, hvor balancen mellem privatliv og arbejdslivet vakler og hvor der på jobbet stilles høje krav om effektivitet, produktivitet og analyserende tænkning, var det et dejligt befriende at opleve noget, som bare kom fra hjertet. At se deltagerne gå fokuseret efter målet. At opleve den motivation og begejstring som opstod, hver gang et delmål var nået og man var gået videre. At høre klangen udvikle sig og blive mere inderlig. At føle dramaet på egen krop når man sad på kanten af stolen af bare spænding, eller når man fik en tåre i øjenkrogen når ens favorit gik videre eller udgik.  At tænke “hvor er det fantastisk” eller ” det gik vist ikke så godt”.

Hvad drev dem?
Det særlige var, at disse unge mennesker havde trænet sang i flere år forinden, fordi de elsker det, ikke kan lade være, måtte gå efter det, og fordi de havde troen på at de, på et eller andet tidspunkt, kunne blive professionelle. Det føltes rigtigt.

Kerneværdier.

I min praksis oplever jeg mennesker, som beslutter sig for at “linke hjernen til hjertet” og finde frem de kerneværdier der driver og motiverer dem.

En 40 årig mand kontakter mig fordi han er stresset. Han har fysiske symptomer som kraftig hjertebanken, smerter i brystmuskulaturen, svimmelhed og plages af dårlig søvn. Han er skræmt over, hvad der sker med ham. Han har tankemylder og føler sig kaotisk i hovedet. Han arbejder som mellemleder i en større virksomhed, 10-12 timer daglig på arbejdspladsen. Han er fagligt dygtig og en efterspurgt specialist. Når han kommer hjem holdes e-mail og mobiltelefon åben, i tilfælde af at nogle af hans medarbejdere skulle få brug for ham. Han har nu gentagne gange oplevet kraftig hjertebanken, begyndende hyperventilation og mavesmerter når han skal udføre jobs hos kunderne. Han har været nødt til at gå ud og trække frisk luft for at kunne koncentrere sig om opgaven og falde til ro igen. Det er ligeledes blevet tiltagende svært at få balancen mellem familieliv og job til at harmonere og han har dårlig samvittighed overfor hustru og børn. I den periode stressen har bygget sig op, har han tilsidesat sig selv til fordel for jobbet. Han føler at han ved at miste kontrollen.

Sammen gik vi stille og roligt i gang med at genfinde kontrollen. Vi arbejdede intensivt henover ca. 6-7 måneder. Det overordnede mål var at komme i trivsel med sig selv og sin familie. I den periode opnåede han bl.a.:

  • At få struktur over sine arbejdsprocedurer, hvilket omgående gav ham ro.
  • At afsætte tid til at genoptage motionen, som har givet han overskud og velvære.
  • At finde frem til sine vigtigste værdier, hvilket fik ham til at vælg en ny job vej.
  • At få en høj bevidsthed om sin faglige markedsværdi, som fik ham til at vælge supplerende uddannelse.
  • At tænke og se anderledes på oplevelser fra fortiden, som gør at han nu ser fremad.

Undervejs i processen er han blevet professionelt og menneskeligt udfordret, assisteret og løftet. Han har arbejdet hårdt men gevinsterne er større end indsatsen. Han er gået fokuseret efter målet og har omsat vore aftaler og delmål til handling. Fordi han ville ændre på tingenes tilstand. Fordi han hver gang han havde nået et delmål oplevede glæden ved at få det bedre såvel fysisk som mentalt. Motivationen til at gå videre kom helt automatisk. Fordi han undervejs opbyggede en høj bevidsthed om sin indre kerneværdier og begyndte at forfølge dem i de ting han foretog sig.

Han er nu selv og sammen med familien, nået i mål, og de er meget bevidste om at bevare balancen. Han er nu på vej mod nye spændende mål. Han går efter det fordi han ikke kan lade være, fordi han har valgt det der føltes rigtigt for ham selv og familien og fordi han bare må.

Jeg er ikke i tvivl om, at han vil nå det han sætter sig for. Han bruger hjertet som X-factor.

Corinna Roost

Af Christel Sonne Rasmussen - 9 maj, 2008

Læs mere i samme kategori:

Styrket selvværd og mere personlig udstråling.

Jeg har arbejdet med adskillige unge erhvervskvinder

Fælles for dem har været, at de har ønsket sig et styrket selvværd og en mere kraftfuld personlig udstråling. Nogle af dem har sagt jeg kan godt sælge, men når salget så er slut, ved jeg ikke, hvad jeg skal sige, jeg blive ligesom til ingenting.

Drillet og mobbet i skolen

Jeg arbejder tit med børn, der af den ene eller anden grund ikke er glade for at gå i skole fordi de bliver drillet og mobbet.Generelt vil jeg sige, at børnenes problemer befinder sig enten på et fagligt plan, et socialt plan eller et personligt plan.

Julenat i Bethlehem – Elsk muren ned

Jeg anede ikke, før jeg hørte nedenstående Youtube klip, at der eksisterer en mur rundt om Betlehem.

Og jeg blev inderligt glad, da jeg hørte Lars Lilholt synge om Betlehem og kærlighed. Og at sangens tekst nu hænger i både en dansk og engelsk udgave på muren omkring Betlehem, giver håb.

Jeg kommer tit i en særlig blid, henført og melankolsk stemning, når jeg hører Lars Lilholts melodier og tekster. En stemning, hvor grundklange i sindet, hvor længsel efter fred, længsel efter kærlighed, glæde og hjælpsomhed synger. En sang, som jeg tror, at de fleste af os har i vore hjerter, men hvor indre mure er blevet bygget op, som forsvar mod angreb og fornedrelser – og som ly for afvisninger og svigt.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: